Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Dobri uvjeti za rad, ali ne i za život

Stara Bingula je naselje u srijemskomitrovačkoj općini, smješteno na obroncima Fruške gore. Prema popisu iz 2011. godine bilo je 162 stanovnika. Prema nacionalnom sastavu iz 2002. godine u selu živi 30,52 posto Srba, 28,94 posto Hrvata, a preostalo stanovništvo čine Slovaci, Rusini, Jugoslaveni, Mađari... U posljednja tri popisa primjetan je znatan pad u broju stanovništva. Prema selu se kreće cestom (u koju skrećemo s tzv. Partizanskog puta na Fruškoj gori), krivudavom cestom i prvi pogled koji ugledamo su brojni voćnjaci. Stječe se dojam da u selu žive vrijedni mještani, što je i istina, ali uvjeti za život nisu idealni.

Bez vodovoda

U selu nema vodovoda. Mještani se opskrbljuju vodom iz vlastitih bunara. Kada trebaju zalijevati voće, dnevno potroše i po nekoliko tisuća litara vode. U selu nema trgovine, poštanskog ureda, a i cestovna infrastruktura je dotrajala, iako se rupe na cesti često popravljaju. Na cesti s kolicima s unucima susrećemo mještanku Sanju Poljaković koja kaže da u Binguli najviše nedostaje ljudi.

»U Staroj Binguli živim od 1991. godine. Volim život na selu, ali je u odnosu na vrijeme kada sam se udala život danas puno teži. Nekada nas je bilo mnogo više. Bilo je i više djece i život je bio normalniji. Sad je život mnogo teži i sve je manje stanovnika. Selu najviše nedostaje vodovod i svi mještani imaju problema s bunarima koji prijete presušiti. Također, problem je što već pet godina nemamo trgovinu u selu. U nabavu idemo u susjedno selo Divoš ili u Srijemsku Mitrovicu. Domaće stanovništvo uglavnom se bavi voćarstvom, ratarstvom, povrtlarstvom i stočarstvom. Tko radi, taj ima od čega živjeti. Mi živimo od voćarstva. Gajimo šljive, breskve i kajsije. Ali u selu nema mladih i djece jer nema uvjeta za normalan život. Muž i ja živimo sa sinom i sa snahom, ali mislim da će i oni otići odavde. Imaju dijete od dvije i pol godine i on se ovdje nema s kim družiti. Provodi vrijeme s nama i to je najstrašnije«, ističe Poljaković.

Laptop i projektor za školu

Staru Bingulu su 15. ožujka posjetili ministar informiranja i telekomunikacije u Vladi Srbije Mihailo Jovanović, gradonačelnica Srijemske Mitrovice Svetlana Milovanović sa suradnicima i narodnim zastupnikom Tomislavom Jankovićem kao i generalni direktor Telekoma Vladimir Lučić. Tom prigodom školi su uručeni laptop i projektor.

Obišavši Staru Bingulu povodom završetka kapitalnog republičkog projekta ministar Jovanović je između ostalog istaknuo da je Stara Bingula najbolji pokazatelj namjere i odlučnosti Vlade Srbije da je svaka kuća, svako selo, svaki građanin, svaki učenik u Srbiji važan bez obzira u kom dijelu Srbije živi.

»Nije važno ima li škola ima pedeset, deset ili samo jednog učenika, kao što je slučaj u Staroj Binguli, važno je da omogućimo iste uvjete i prilike za sve naše građane«, izjavio je Jovanović.

Bez mjesta za druženje

​​​​​​​

Seoski dom kulture nekada je služio za igranke i druženja. Danas je oronula zgrada koju su mještani prije nekoliko godina unutra uredili, okrečili i stavili stolove i klupe kako bi ga donekle osposobili za krštenja, svadbe i druga slavlja. No, potrebno je uraditi još dosta toga.

»Najpotrebnije nam je da se uradi vodovod. Postoje obećanja da će se to uskoro dogoditi, nadamo se da hoće. Zaslužujemo da imamo normalne uvjete za život, što i priliči ljudima u XXI. stoljeću, Ima se od čega živjeti na selu ali ovdje nema osnovnih uvjeta za život niti društvenog života. U selu nema kafića niti drugog mjesta za izlazak, pa onaj tko može i tko ima svoj auto, odlazi u izlazak u Srijemsku Mitrovicu ili u druge veće gradove. Seoski dom kulture je sada ruinirana zgrada. Uređen je samo unutra kako bi mještani imali barem neki prostor kada organiziraju slavlja. Problem je što i nema puno mladih. Svi koji mogu odlaze u živjeti veće gradove. Zato je u selu velik broj neoženjenih, i ja sam samac. Bavim se voćarstvom i od toga se može živjeti ali mlade žene ne žele živjeti na selu«, kaže mještanin Anđelko Poljaković.

U iščekivanju natječaja

Predsjednik Mjesne zajednice Stara Bingula Emil Lazor kaže da su osigurana sredstva za izgradnju vodovoda u selu i da bi radovi trebali početi u travnju. U okviru republičkog projekta razvoja širokopojasne infrastrukture u ruralnim predelima Srbije, u selu su završeni radovi na izgradnji interneta velike brzine. No, za adaptaciju doma kulture čekaju se bolja vremena.

»Dom kulture u Staroj Binguli nekada je služio za igranke i druženja, a sada nažalost propada. Puno bi nam značilo kada bi se adaptirao. Zahvaljujući mjesnoj zajednici i mještanima dom kulture je prije nekoliko godina okrečen iznutra. Sadašnji prostor posluži za krštenja i slavlja, ali nemamo sredstava za kompletnu adaptaciju. Potrebno je promijeniti crijep, staviti nova vrata i prozore i staviti novu fasadu. Čekamo natječaj na lokalnoj i višim razinama vlasti, kako bismo mogli osigurati sredstva za te namjene. Od sredstava koje smo dobili na prethodnom natječaju od Grada Srijemska Mitrovica ogradili smo groblje i postavili kapiju. Ono što nam daje nadu da će se selo razviti u budućnosti je kupovina i izgradnja vikend kuća u blizini sela. Dolaze neki novi ljudi iz raznih krajeva Srbije, grade vikendice a raste cijena zemlje i nekretnina, što daje nadu da će i selo imati koristi od toga«, navodi Lazor.

U selu postoji Osnovna škola Sveti Sava koju pohađaju učenici od prvog do četvrtog razreda. Danas školu pohađa samo jedan učenik. Iz ovog mirnog pitomog fruškogorskog mjesta, koliko god pruža idealne uvjete za rad pogotovo u voćarstvu, mladi svakodnevno odlaze zbog školovanja, posla, boljih uvjeta za život i bogatijeg društvenog života. Postoje obećanja da će se uskoro uvjeti za život promijeniti na bolje, ali je pitanje tko će ostati živjeti u selu. To je ono što najviše zabrinjava mještane Stare Bingule, poznatog voćarskog kraja koji pruža idealne uvjete za rad ali ne i za život.

S. D.
 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika