Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Stan na dan kao dobar izvor zarade

Iznajmljivanje privatnog smještaja umjesto hotelskog posljednjih godina postao je trend u svim europskim gradovima. Privatni apartmani, ili kako ih mlađe generacije nazivaju – stan na dan, sve su brojniji i u Subotici. Naša sugovornica Milijana Nimčević izdavanjem apartmana bavi se od 2017. godine. Započela je s jednim smještajnim objektom, a sada raspolaže s četiri. Iako je uposlena kao administrativni radnik u jednoj firmi, turizam je djelatnost kojom se dodatno bavi skupa sa svojom obitelji.

Najvažnija je lokacija

Sve je započelo prije šest godina kada je s roditeljima kupila i opremila prvi stan za klasično izdavanje. No, na nagovor prijateljice nije tražila podstanare već turiste.

»Prijateljica mi je predložila da stavim fotografije stana na Booking. Uopće nisam znala kako to funkcionira, ali sam ju poslušala čisto iz radoznalosti. Mislila sam da u Suboticu ne dolaze turisti. No, nakon dva dana stigla mi je prva rezervacija, i to iz Španjolske! Tada je nastala panika. Jurila sam na sve strane kako bih sve sredila i mogla primiti naše prve goste. Oni su na kraju ostali umjesto najavljenih četiri dana, punih mjesec dana i to nam je bio znak da se počnemo baviti izdavanjem«, priča Milijana i ističe kako ih je pratila prava početnička sreća: »Dok su nam prvi turisti boravili u apartmanu preko Bookinga su pristizale i druge rezervacije. Nismo mogli vjerovati koliko turista dolazi u Suboticu«.

Kako kaže Milijana, kada su se uvjerili da je to posao koji se isplati, podnijeli su zahtjev za kategorizaciju apartmana kako bi se mogli oglašavati preko službenih internetskih stranica za turizam. Pojašnjava da se prilikom kategorizacije gledaju minimalni tehnički uvjeti koje svaka smještajna jedinica mora ispuniti, poput izgleda i pristupa apartmanu, opremljenosti itd.

Apartmani koje Milijana izdaje nalaze se u centru grada. Kaže kako gosti najviše vole dobru lokaciju te joj je to bila vodilja prilikom kupovine nekretnina. Pored lokacije, ističe da im je važna čistoća smještaja i dostupan parking. Također, neophodno je poznavanje stranih jezika, a sugovornica izdvaja engleski i mađarski na temelju čega zaključujemo da su gosti najčešće iz inozemstva.

»Da, pretežno nam dolaze stranci. Nema iz kog dijela svijeta nismo imali goste. Od svih europskih država do Brazila, Kanade, SAD-a, Australije, Kine, pa i Japana odakle su nam upravo bili posljednji gosti. Zaista sam preko njih upoznala puno o kulturama i načinu života diljem Zemlje. Na primjer, Kinezi kada uđu u apartman uvijek pitaju koji dio je njihov. Misle kako će prostor dijeliti s još nekim gostima jer je za njih 50 kvadrata jako puno. Oni također uvijek donesu neki dar popust privjeska, slatkiša… Zanimljivo mi je i kako se oduševe kada vide drvo šljive. Njima je to egzotika koju mogu vidjeti samo na fotografijama. Puno nam dolazi turista iz Kine, jer se Srbija kod njih predstavlja kao jedna od top destinacija u Europi. Jednom su nam došli Kinezi koji su rekli da su odabrali za putovanje Suboticu i upravo naš apartman jer su im to preporučile kolege s posla koji su bili kod nas prije određenog vremena. Meni je to nevjerojatno, toliko daleka država, a opet nas putovanja čine toliko bliskima«, kaže Nimčević.

Tranzitni turisti

Iako ima turista poput gore navedenih koji dolaze u Suboticu baš kako bi je obišli kao destinaciju, Milijana kaže da najviše noćenja ostvaruju zahvaljujući tranzitu.

»Većina turista nam dolazi iz Poljske, Češke, sad Ukrajine i Rusije jer smo im prva stanica nakon granice. Dolaze kako bi odmorili od putovanja na dan-dva i nastavljaju dalje. Baš iz ovoga razloga je najveća gužva za izdavanje apartmana u Subotici ljeti, tj. od lipnja do kraja rujna jer je to vrijeme godišnjih odmora i mnogi naprave pauzu tijekom putovanja u Subotici.«

Veliki broj noćenja ostvaruju i Mađari koji dolaze vikendom zbog buvljaka, a sve više, ističe Milijana, ima primjera da stan na dan uzimaju Subotičani koji žive u inozemstvu pa kada se vrate u rodni grad ne noće kod roditelja ili rodbine već u apartmanima. Također navodi i primjere kada ljudi renoviraju kuće i za to vrijeme iznajme smještaj kod nje. Noćenja ostvaruje i zahvaljujući konferencijskom turizmu, te dentalnom koji dovodi turiste najviše iz Skandinavije. Također, ima i domaćih turista, koji, kako nam Milijana priča, uvijek budu iznenađeni ljepotom i europskim duhom kojim odiše Subotica. Vlasnica apartmana kaže kako gosti nisu previše zahtjevni i da većinu vremena provode vani, u gradu. Najčešći broj noćenja je između jednog i četiri, za što im je dovoljno da obiđu cjelokupnu turističku ponudu grada. »Dođu kod nas najčešće da prespavaju i odmore se od putovanja, a vole i šetati i obilaziti grad. Svi se oduševe Suboticom. Najviše ih dojmi naša arhitektura i sececijski stil gradnje. Obilaze pješačke ture po centru grada i Paliću, neki odu i do Ergele na Kelebiji… Neizostavna destinacija im je restoran Boss, za koji su čak i Kinezi čuli.«

Cijene smještaja nisu iste tijekom cijele godine, već variraju u ovisnosti od razdoblja godine i potražnje. Milijana kaže da su najviše za Novu godinu, a da je sada vrijeme kada gostiju ima, ali ne previše tako da se ni cijene ne smiju dizati. Trenutačno se cijene u njezinim apartmanima kreću po noćenju za dvije osobe od 35 eura pa na više. Navodi kako je najveća gužva vikendima tijekom cijele godine i u već spomenuto vrijeme godišnjih odmora kada se traži apartman više u gradu.

»U Subotici ima oko 240 smještajnih jedinica za izdavanje, a vikendom i za vrijeme ljetnih godišnjih odmora nema slobodnog apartmana! Broj stanova koji se izdaju na dan se tijekom ovih šest godina, koliko se bavim turizmom, u Subotici jako povećao, ali očito ne toliko kao broj turista jer se često traži apartman više. Osim ljetne sezone, koja je najbolja, bude gužva i za vrijeme blagdana, većih manifestacija, teniskih turnira, izložbe pasa koja će biti sad u travnju… Ima posla, u Suboticu zaista dolazi puno turista«, navodi vlasnica apartmana.

Milijana za ovaj posao kaže da je lijep i da se može od njega zaraditi, ali i da iziskuje dosta vremena i dobru organizaciju.

»Nekada imam cijeli dan posla. Dogodi se da nam iz sva četiri apartmana isti dan izlaze gosti i dolaze novi. Vrijeme odjave je u 11 sati, a nove goste primamo od 13 sati. U tom razdoblju treba sve očistiti. Može se organizirati i tako da se ne primaju gosti isti dan, ali tada posao trpi i manja je zarada«, kaže Nimčević.

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika