Tema Tema

Od sedam, dvije poštuju zakon

Prema Zakonu o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina Srbije, sredstva za financiranje njihova rada osiguravaju se iz republičkog proračuna, proračuna Autonomne Pokrajine i proračuna jedinice lokalne samouprave, donacija i ostalih prihoda. Kriterije za raspodjelu sredstava za financiranje djelatnosti nacionalnih vijeća iz proračuna bliže uređuje Vlada, AP Vojvodina i jedinica lokalne samouprave.

Sredstva koja se osiguravaju iz proračuna jedinice lokalne samouprave raspodjeljuju se, sukladno odlukom nadležnog tijela jedinice lokalne samouprave, nacionalnim vijećima koja:

1) imaju sjedište na teritoriju jedinice lokalne samouprave

2) predstavljaju nacionalne manjine koje u stanovništvu jedinice lokalne samouprave dostižu najmanje 10% od ukupnog stanovništva

3) predstavljaju nacionalne manjine čiji je jezik u službenoj uporabi na teritoriju jedinice lokalne samouprave.

Stoga prema Zakonu Hrvatsko nacionalno vijeće sredstva za financiranje rada, osim iz proračuna Srbije i Pokrajine, treba dobivati i iz sedam lokalnih samouprava.

Gledajući navedene kriterije za financiranje, lokalna samouprava u kojoj su ispunjena sva tri je Grad Subotica. Drugi kriterij, da Hrvati u jedinici lokalne samouprave dostižu najmanje 10% od ukupnog stanovništva, pored Grada Subotice za dodjelu sredstava iz proračuna obvezuje i Općinu Apatin, dok prema trećem, koji kaže kako nacionalne manjine čiji je jezik u službenoj uporabi na teritoriju jedinice lokalne samouprave također trebaju financirati rad HNV-a, u zakonskoj obvezi su općine Šid, Inđija, Bač, gradovi Srijemska Mitrovica i Sombor i već navedeni Subotica i Apatin.

U Somboru složeno

Od navedenih sedam jedinica lokalne samouprave samo su dvije u protekloj 2022. dio sredstava iz svojih proračuna izdvojile za financiranje rada HNV-a – Grad Subotica u iznosu od 600.000 dinara i Općina Šid u iznosu od 50.000 dinara. Zašto preostalih pet samouprava ne poštuje Zakon o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina Srbije, pitanje je koje smo im uputili, no odgovor smo dobili samo iz Srijemske Mitrovice i Sombora.

Iz Srijemske Mitrovice navode kako su raspoloženi podržavati hrvatsku nacionalnu manjinu i da to i čine s obzirom na to da izdvajaju sredstva iz proračuna za lokalna hrvatska kulturno-umjetnička društva. Na pitanje zašto ne izdvajaju sredstva i za rad HNV-a, načelnik Gradske uprave za kulturu i sport Vasilj Ševo kaže kako nisu upoznati s činjenicom da im je to obveza.

Znatno složenije obrazloženje nepoštivanja Zakona dobili smo iz Grada Sombora od člana gradskog vijeća za područje nacionalnih manjina i suradnje s vjerskim zajednicama Szilárda Jankovića.

Ističe on kako Sombor od 2019. planira sredstva za financiranje rada nacionalnih vijeća, no da ona još uvijek nisu dospjela do krovnih manjinskih tijela zbog neslaganja Savjeta za međunacionalne odnose Grada Sombora s kriterijima podjele.

»Grad Sombor planirao je milijun dinara i ove godine za financiranje rada nacionalnih vijeća nacionalnih manjina. Međutim, razlog zbog kojega se sredstva ne mogu proslijediti jest nepostizanje konsenzusa u davanju pozitivnog mišljenja na Odluku o kriterijima za raspodjelu sredstva iz proračuna Grada Sombora za financiranje rada nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, od strane Savjeta za međunacionalne odnose Grada Sombora«, rekao je Janković.

Na spornu Odluku o kriterijima za raspodjelu sredstva iz proračuna Grada za financiranje rada nacionalnih vijeća nacionalnih manjina Savjet za međunacionalne odnose, kao radno tijelo Skupštine Grada Sombora, dalo je pozitivno mišljenje još 2019. Gradsko vijeće je iste godine utvrdilo prijedlog Odluke, no do provedbe nije došlo do danas zbog nedavanja pozitivnog mišljenja novog saziva Savjeta za međunacionalne odnose Grada Sombora 2021. godine, a kako Janković navodi – konsenzus nije postignut, jer je jedan od predstavnika hrvatske nacionalne manjine Savjeta ostao suzdržan.

»Konsenzus nije postignut, jer je jedan od predstavnika hrvatske nacionalne manjine u Savjetu za međunacionalne odnose ostao suzdržan, dok je drugi predstavnik glasao za predloženu Odluku, te iz tih razloga do danas ova Odluka nije mogla biti usvojena od strane Skupštine grada Sombora, što je preduvjet za financiranje savjeta«, navodi Janković.

Kako doznajemo, jedan od članova Savjeta za međunacionalne odnose Grada Sombora pripadnika hrvatske nacionalne manjine pri glasovanju je ostao suzdržan zbog uvođenja dodatnog kriterija za raspodjelu sredstava, koji nije naveden u Zakonu, a čime se omogućuje da ova proračunska sredstva dobiju i manjine koje prema Zakonu nemaju pravo na to.

Nepoznavanje Zakona

Među dvije lokalne samouprave koje poštuju Zakon o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina u Srbiji je Općina Šid, s obzirom na to da je na teritoriju općine hrvatski jezik u službenoj uporabi u naseljima Batrovci, Sot i Ljuba.

Kako navode, nakon što se HNV obratio Općini zahtjevom za dodjelu sredstava pozitivno mišljenje dao je Savjet za međunacionalne odnose Općine, a visinu od 50.000 dinara odredilo je Općinsko vijeće.

»Sukladno članku 5. Pravilnika o načinu i kriterijima za raspodjelu sredstava iz proračuna za financiranje rada nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, Rješenje o raspodjeli i visini dodijeljenih sredstava nacionalnim savjetima donosi Općinsko vijeće na temelju podnesenog zahtjeva istih, uz prethodno pribavljanje mišljenja Savjeta za međunacionalne odnose Općine Šid«, navode iz Šida.

Početkom ožujka Hrvatsko nacionalno vijeće također je poslalo upit u navedenih pet lokalnih samouprava koje su zakonom dužne, ali ne izdvajaju sredstva iz svojega proračuna za ovu krovnu instituciju Hrvata u Srbiji. Odgovor su dobili samo iz Grada Srijemska Mitrovica i Općine Inđija.

U dopisu iz Srijemske Mitrovice navedeno je kako Gradska uprava za kulturu i sport Odlukom o proračunu za 2023. nije predvidjela sredstva za financiranje nacionalnih savjeta nacionalnih manjina. Istaknuli su i kako imaju isplanirana sredstva za udruženja građana koja njeguju identitet nacionalnih manjina te da će sredstva dobiti i Hrvatski kulturni centar Srijem.

Podsjetimo, HNV je dopis Gradu Srijemska Mitrovica sa zahtjevom za financiranje rada poslalo sukladno činjenici da je na teritoriju ovoga Grada hrvatski jezik u službenoj uporabi u naselju Stara Bingula čime se ispunjavaju zakonski uvjeti za raspodjelu sredstava proračuna Grada i HNV-u.

S istim zahtjevom poslan je upit i Općini Inđija s obzirom na to da je na teritoriju Općine hrvatski u službenoj uporabi u naselju Stari Slankamen. U odgovoru je naznačeno kako općina ne prihvaća zahtjev, jer hrvatska manjina ne ispunjava zakonske kriterije za dodjelu sredstava.

Iz HNV-a kažu kako će na odgovore reagirati, s obzirom na to da su iznesene tvrdnje neistinite.

J. D. B.

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika