Aktualno Aktualno

Nastavak dijaloga i suradnje

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić i članovi Izvršnog odbora HNV-a boravili su 12. travnja u posjetu premijeru Vlade Hrvatske Andreju Plenkoviću.

»Nastavljamo kvalitetan dijalog i suradnju za boljitak Hrvata u Srbiji te očuvanje njihovog identiteta. Vlada Hrvatske podržat će i projekte za unaprjeđenje uvjeta u odgoju i obrazovanju djece«, objavio je na svojem Twitteru hrvatski premijer Andrej Plenković.

Vojnić je rekla kako su tom prigodom predstavljeni novi članovi Izvršnog odbora HNV-a, godišnji plan, te se razgovaralo o kapitalnim projektima HNV-a.

»U nizu kontinuiranih susreta i posjeta premijeru i predstavnicima Vlade Hrvatske bio je i ovaj sastanak. Nakon završetka izbora bili smo predstaviti naše nove članove Izvršnog odbora i godišnji plan rada HNV-a za 2023., kao i da vidimo na koji način i predstavnici Vlade mogu pomoći i sudjelovati u našim programima. Razgovarali smo i o nastavku podrške Vlade Hrvatske našim kapitalnim projektima. Naime, nakon što se završi izgradnja Hrvatske kuće nastavljamo s kapitalnim projektima, a razgovarali smo i o sudjelovanju predstavnika hrvatske zajednice na izborima u Hrvatskoj kao i o problemima i poteškoćama koje se javljaju prilikom stjecanja hrvatskog državljanstva pripadnika hrvatske zajednice u Srbiji. Na koncu, i ono što nas najskorije očekuje, razgovarali smo i o otvaranju Hrvatske kuće koja će uskoro biti i kada se očekuje i da će i premijer Plenković doći«, rekla je Vojnić.

Dužnosnici HNV-a su u Zagrebu posjetili i Središnji državni ured za Hrvate izvan Hrvatske gdje su se susreli s državnim tajnikom Zvonkom Milasom i njegovim suradnicima. Predstavljen je godišnji plan rada i programske aktivnosti HNV-a te kapitalni projekti hrvatske zajednice u Srbiji.

Također su posjetili i Hrvatsku maticu iseljenika gdje ih je primio ravnatelj Matice prof. Mijo Marić i njegov zamjenik dr. sc. Ivan Tepeš sa suradnicima. Predsjednica Vojnić predstavila je položaj hrvatske zajednice u Srbiji, djelovanje krovne institucije te kapitalne projekte, a bilo je riječi i o produbljivanju buduće suradnje s Hrvatskom maticom iseljenika.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika