Aktualno Aktualno

Jednokratna potpora za 50 studenata

Pedeset studenata koji studiraju u Srbiji, a pripadnici su hrvatske zajednice, dobilo je jednokratnu materijalnu potporu/stipendiju u iznosu od 6.000 dinara. Sredstava su osigurana zahvaljujući HPD-u Bela Gabr iz Subotice, koje je za potporu apliciralo kod Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske za 2022. godinu, te donacijama Hrvatskog nacionalnog vijeća, NIU Hrvatska riječ i Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata. Jednokratnu stipendiju dobili su studenti iz Subotice i okolice, Novog Sada, Surčina, Beograda, Šida, Sota… Svečano potpisivanje ugovora održano je u ponedjeljak, 17. travnja, u sjedištu HNV-a u Subotici.

Studentima su se ovom prigodom obratili predsjednica Izvršnog odbora HNV-a Karolina Bašić i članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Nataša Stipančević, v. d. ravnateljice ZKVH-a Katarina Čeliković, ravnatelj NIU Hrvatska riječ Ladislav Suknović i predsjednica HPD-a Bela Gabrić Margareta Uršal. Predstavnici triju profesionalnih hrvatskih institucija i spomenute udruge poručili su kako hrvatska zajednica u Srbiji skrbi o svojim mladima, da su otvoreni za njihove sugestije i prijedloge, kao i da računaju na njihove doprinose u budućnosti. Poručeno im je da marljivo uče i rade te ostvare svoje viljeve. Također, iskazana je nada da će ovakvi poticaji u budućnosti biti i češći. Mladi su ukratko upoznati i djelatnošću krovnog tijela hrvatske manjinske samouprave te životom i djelom istaknutog kulturnog djelatnika Bele Gabrića (1921. – 2001.), čije ime prosvjetna udruga nosi i koji je također brinuo o učenicima.

Ulaganje u mlade

Predsjednica IO HNV-a zadužena za obrazovanje Nataša Stipančević istaknula je značaj ulaganja u mlade.

»Nadamo se da će se mladi koji su otišli studirati u Hrvatsku kao i oni koji studiraju u Srbiji svojim talentima u budućnosti upotpuniti rad hrvatske zajednice«, kaže Stipančević.

HPD Bela Gabrić osnovano je radi brige o obrazovnim i drugim potrebama djece, učenika, roditelja i prosvjetnih djelatnika pripadnika hrvatske zajednice.

»Putem natječaja osigurali smo sredstva za jednokratnu potporu studentima kao i za sufinanciranje mjesečnih karata za prijevoz srednjoškolaca koji se školuju na hrvatskom jeziku. Kako sredstva za studente nisu bila dovoljna za 50 stipendija, pomogli su nam HNV, ZKVH i NIU Hrvatska riječ. Nadamo se da ćemo na nekim od natječaja ponovno uspjeti osigurati sredstva za ovakav vid potpore studentima, možda već ove godine za Božić«, kazala je predsjednica udruge Margareta Uršal.

Potpora koja znači

Studenti ističu zadovoljstvo dobivenim stipendijama, napominjući kako im to znači i kao vid moralne potpore. Jedan od njih je i student treće godine Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu (smjer industrijsko inženjerstvo) Nikola Skenderović iz Tavankuta.

»Potpora mi svakako znači. Prije studija išao sam u gimnaziju na hrvatskom jeziku. Većinu studenata koji su bili danas tu poznajem od ranije, znači mi i to da se susretnemo«, kaže on.

I studentica treće godine srpske književnosti na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu Mirjana Milodanović iz Subotice ističe značaj ovakve potpore, ali i umrežavanja mladih iz hrvatske zajednice.

»Osnovnu i srednju školu završila sam na hrvatskom jeziku, sada studiram u Novom Sadu. Budući da sam studentica, novac mi je prijeko potreban te mi ova potpora znači mnogo. Rado se odazivam i na susrete mladih koji se organiziraju u hrvatskoj zajednici. I u perspektivi, kada završim fakultet, planiram biti aktivna u zajednici«, kaže Mirjana.

D. B. P.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika