Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Dekorativni program kao proširenje obiteljskog posla

Trgovačko poduzeće Gvožđar Inex doo Šid osnovano je prije 30 godina. Bavi se prodajom robe široke potrošnje: bijele tehnike, vodovodnog i električnog materijala, šrafovske robe, namještaja za kupaonice, boje i lakova, fasaderskog programa, a odnedavno asortiman je proširen i na prodaju ukrasnog namještaja i pratećeg dekorativnog programa za uređenje stambenog prostora. U rad poduzeća uključena je cijela obitelj Žeravica: otac Marko, sinovi Goran i Saša i snaha Dušica i 17 djelatnika. Na ideju o proširenju asortimana dekorativnog programa došla je Dušica prije šest mjeseci. Željela je spojiti lijepo i korisno i iskoristiti svoj smisao za dekor u obiteljskom poslu.

Višegodišnje iskustvo i nove ideje

Njena dugogodišnja želja se ubrzo i ostvarila. Poslovni prostor, u sklopu kojeg se nalazi salon keramike je uredila uz pomoć dvije djelatnice: Andreje i Maje. U jednom dijelu prostora je smjestila ukrasni namještaj i popratni dekorativni program koji je ukusno i s puno ljubavi usklađen s ambijentom koji potencijalni kupci mogu prenijeti u vlastiti dom.

»Već dugi niz godina radim sa suprugom u našoj tvrtki. Tijekom proteklih godina stekla sam radno iskustvo, usavršila svoje znanje u kalkulaciji, knjigovodstvu i surađivala sam s mnogim dobavljačima. Budući da i sama volim uređivati svoj dom i često nešto mijenjati i dopunjavati, imala sam želju ovaj svoj dar prenijeti i na posao. Od supruga sam dobila punu podršku i krenula u realizaciju svoje poslovne ideje. Prvo sam kontaktirala već poznate dobavljače i pronašla nove, koji se bave prodajom dekorativnog programa«, ističe Dušica Žeravica.

Kanabei, ukrasne fotelje, stolići raznih boja, lampe… samo su dio dekorativnog asortimana koji danas krasi poslovni prostor.

»Za početak mi nisu bila potrebna velika financijska sredstva. Prvo sam naručila dekorativni program koji sam postavila u dio poslovnog prostora koji sam uredila zajedno sa svojim djelatnicama. One su s oduševljenjem prihvatile moju ideju i uključile se u posao. Bilo mi je važno da potencijalni kupci prvo vide našu novu ponudu. Spoznaja da su zainteresirani bio mi je dodatni poticaj za dalji rad. Ubrzo smo našu novu ponudu počeli objavljivati na Instagram i Facebook stranici nakon čega su nam se počeli javljati zainteresirani kupci, ne samo iz Srijema već i iz ostalih dijelova Srbije i susjedne Hrvatske. Nakon nekoliko mjeseci rada mogu reći da sam zadovoljna prodajom. Vidljivo je da su kupci posebno žene, zainteresirane za moderno i suvremeno uređenje doma, te se svojom ponudom nastojimo uklopiti u svaki dio ambijenta«, kaže naša sugovornica.

Kataloška i internet prodaja

Osim ponude koja je dostupna u poslovnom prostoru, kupcima je omogućena i katološka prodaja i mogućnost narudžbe.

»Trenutno nemamo dovoljno prostora za izlaganje veće ponude. Svaki zainteresirani kupac može pogledati katalog i poručiti željenu robu. Na raspolaganju smo za svaki dogovor i isporuku na kućnu adresu. Također, u posao smo uključili i mlađe članove svoje obitelji, djecu i djelatnice, koji na Instagram stranici Salon keramike Gvožđar Inex, redovito objavljuju fotografije naših noviteta. Trudim se obogatiti ponudu i uskladiti je s blagdanima i da uvijek bude nešto novo. Do sada smo imali božićnu, osmomartovsku i uskrsnu ponudu i u skladu s blagdanima smo i ukrasili ambijent. Trudimo se da izlazimo u susret svojim kupcima, da im omogućimo popuste kako bi naši proizvodi bili pristupačni svima«, kaže Dušica.

Što se tiče isplativosti, naša sugovornica kaže da je zadovoljna prodajom ali da ima želju proširiti asortiman ali joj za to treba veći izložbeni i prodajni prostor.

»Osim dekorativnog namještaja, želja mi je proširiti asortiman s dodatnim pratećim sadržajem: posteljinom, zavjesama, lusterima, lampama i drugim ukrasnim detaljima za dom. Već sam stupila u kontakt s potencijalnim dobavljačima. Međutim, za to nam treba veći prostor. U poslovnom prostoru u kojem je trenutno izložen naš dekorativni program, nalazi se salon namještaja za kupaonicu, boje i lakovi. Bilo bi lijepo kada bismo uspjeli kupiti mjesto, veći poslovni prostor, gdje bismo izložili bogatiji asortiman. Također, bilo bi nam od koristi dostavno vvozilo. No, to si ne možemo priuštiti bez subvencija i pomoći države«, kaže gospodarstvenica iz Šida.

Također navodi da joj je u planu širenje interenet prodaje. U skladu sa suvremenim tokovima nove tehnologije tu vidi mogućnost bolje prodaje, ali i dodatni poticaj mlađim ukućanima da se više uključe u posao.

»Za sada su to samo planovi, ali nadam se da ću ih uspjeti realizirati. Važno je da sam napravila prvi korak u svom poslovanju i da su rezultati vidljivi. Osim dobiti koja je iznimno važna u poslu kojim se bavim, uspjela sam ispuniti sebe što mi je i bila pokretačka ideja. Sretan je svaki čovjek koji se može baviti poslom koji voli. Drago mi je što sam u tome uspjela. Sada s radošću i s puno više entuzijazma idem na posao. Uvijek s nekim novim poslovnim idejama. Srce mi je uvijek puno kada mogu usrećiti drage ljude, a sada sam još sretnija kada vidim zadovoljna lica svojih kupaca. Mislim da je u tome tajna poslovnog uspjeha, raditi posao koji voliš i usrećivati ljude oko sebe. To je moje ispunjenje u životu i radosna sam uvijek kada su ljudi oko mene zadovoljni. To je i moja životna misija i iznimno mi je drago što u tome ustrajem«, kaže naša sugovornica na kraju razgovora.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika