Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Svjedočanstvo vjere

Na Bećar ataru, između Mirgeša i Male Bosne, u nedjelju, 16. travnja, podignut je novi sakralni objekt – križ na teritoriju župe Presvetog Trojstva u Maloj Bosni. Križ je na slavu Isusu podigla obitelj Laze i Marije Olka.

»Dugo sam spominjao supruzi Mariji da sam ostao jedini nositelj prezimena Olka, a kako se to prezime ne bi izbrisalo, supruga je došla na ideju da podignemo križ na zemlji mog oca Vece. Od rane mladosti sam radio u poljoprivrednim mašinama i vjera u Oca nebeskog me je sačuvala da svih ovih godina ne budem ozlijeđen«, priča Lazo Olka i pojašnjava kako su nakon premjeravanja geodeta i određivanja mjesta gdje će biti križ sami postavili temelje.

Ogradu i armaturu je također sam izradio, kao i projekt, odnosno nacrt kako će izgledati križ i postament. Po njegovim riječima, tekst koji se nalazi na križu, osmislila je supruga Marija.

Križ je napravljen od granita zvanog afrička impala, a kada je urađena strojna obrada donesen je u sedam dijelova. Lazo je sve polijepio i sastavio u tri dijela, koji su preveženi do mjesta gdje je sada i postavljen. Kompletan križ s postamentom teži više od četiri tone.

»Ovim putem se želim zahvaliti Paji Ivankoviću, njegovom sinu Grgi i zetu Borisu, koji su pomagali kamionom i dizalicom prilikom montiranja križa. Kako bi ovaj križ bio uveden u zemljišne knjige, podnio sam zahtjev kod geometra i u Zavodu za zaštitu spomenika kulture, te će ovaj križ kao križ krajputaš biti i zaveden«, priča Olka.

Blagoslovu križa prethodilo je misno slavlje koje je predvodio vlč. Dragan Muharem u mjesnoj crkvi u Maloj Bosni, koji je među ostalim rekao:

»Bogu hvala što obnavljamo već postojeće i što podižemo nove križeve. Tako svjedočimo našu vjeru, Krista raspetoga i Krista uskrsloga. Kada vidimo križ u polju ili kraj puta, prekrižimo se jer je to znak našeg spasenja. Križevi su znak da smo tu, da nas još ima i da nam je vjera živa, da poštujemo vjeru dobivenu od naših predaka ali i da je ostavljamo budućim pokoljenjima. Obitelj Olka je podigla ovaj križ, neka bude na blagoslov njima, ali i zemlji na kojoj se nalazi.«

Križevi krajputaši predstavljaju simbol vjere i kršćanstva na ovim prostorima, te ujedno i podsjećaju na patnju koja je sastavni dio čovjekova života. Obnovom i podizanjem novih križeva budućim naraštajima ostavljamo svjedočanstvo vjere.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika