Tema Tema

Zagreb – Sinj – Split

Učenici osmih razreda koji pohađaju cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku i izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća boravili su od 11. do 15. travnja na Malom maturalcu u Zagrebu, Sinju i Splitu. Među 34 maturanta koja su išla na ekskurziju najviše ih je bilo iz Subotice, odnosno Male Bosne gdje se odvija cjelovita nastava na hrvatskome jeziku, dok učenici koji su išli iz Sombora, Monoštora, Berega i Đurđina slušaju hrvatski kao izborni predmet.

Prva dva dana osmaši su boravili u hrvatskoj prijestolnici – Zagrebu – gdje su imali prigodu upoznati povijesnu jezgru grada, obići Muzej iluzija, Tehnički muzej Nikola Tesla te Park Maksimir i Zoološki vrt Grada Zagreba. Uslijedio je posjet Gradu Sinju – Muzeju Sinjske alke, Svetištu Gospe Sinjske i utvrdi Kamičak. Drugi dio putovanja učenici su proveli u Splitu gdje su uživali u razgledanju grada panoramskim autobusom te obišli splitske znamenitosti. Maturanti su bili smješteni u učeničkim domovima u Zagrebu i Splitu.

Obnovili poznanstva

Maturantica Lea Molnar iz Subotice, učenica cjelovite nastave na hrvatskome iz Matka Vukovića, kaže kako joj je ovo bila ekskurzija za pamćenje zbog dobrog društva i interesantnih destinacija koje su obišli. »Jako sam se dobro provela na ekskurziji. Bili su mi tamo dobri prijatelji i svidjelo mi se što sam upoznala i nove. Sprijateljila sam se s djevojkom iz Berega. Od mjesta koje smo obišli najviše me se dojmio Split i Sinj«, kaže Lea.

Monoštorac Veljko Rajačić pohađa izborni predmet Hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture i također nam priča da je ovo bila ekskurzija za pamćenje. Posebno ga je dojmio Sinj, jer je o njemu slušao kao mali, a nikada nije bio, budući da ima rodbinu koja potječe odatle. Rajačić kaže i kako mu je lijepo bilo što je vidio prijatelje iz drugih mjesta s kojima je bio u Novom Vinodolskom prošle godine na profesionalnoj orijentaciji.

Organizacijom putovanja i ponašanjem djece zadovoljan je i razrednik maturanata iz Matka Vukovića Tomislav Rac.

»Djeca su bila fenomenalna. Oni su takva kompaktna, homogena ekipa koja se međusobno poštuje jer se poznaju od malena, što se vidi. Za nekoga tko radi 20 godina u prosvjeti, kao što sam ja, jako je lijepo vidjeti djecu koja se toliko međusobno poštuju i surađuju. Oduševilo me je kod njih i što su sami sebi organizirali igre i zabave. Djeca su svjesna svoje pripadnosti, svojega porijekla, interesira ih Hrvatska ali poštuju i drukčije od sebe. Sve pohvale imam i za organizatore putovanja«, kaže Rac.

Razrednik je istakao i važnost povoljne cijene ekskurzije jer su, kako je istakao, zahvaljujući sufinanciranju koje je prisutno na putovanjima hrvatskih odjela, ekskurzije kvalitetne i više djece ih može priuštiti.

Dobri domaćini

Uz profesore, s učenicima su na izletu boravili u ime organizatora putovanja Hrvatskog nacionalnog vijeća članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Nataša Stipančević i voditelj Kabineta predsjednice HNV-a Filip Čeliković.

Predsjednica Odbora HNV-a za obrazovanje Nataša Stipančević istakla je značaj putovanja koje ova ustanova organizira, jer preko njih učenici upoznaju Hrvatsku, a i međusobno se upoznaju i druže.

»U ovakvim aktivnostima vidimo koliko su naša djeca lijepo odgojena, što ne kažemo samo mi nego svi gdje god odemo. Oni su prava mala zajednica, predivno ih je gledati kako se druže. Iako na ekskurzije idu učenici iz raznih mjesta diljem Vojvodine, posljednjih dana putovanja se ni ne vidi ta razlika među njima – svi su kao jedno. Maturalna putovanja koja HNV organizira dulji niz godina za učenike nastave na hrvatskom jeziku iznimno su važna kako bi se naša djeca upoznala i povezala sa svojom matičnom domovinom, doživjela njezine ljepote i povijest, a pritom njegovala zajedništvo među sobom koje će se nastaviti u srednjom školi«, rekla je Stipančević.

Predsjednica Odbora za obrazovanje istakla je i kako bi organizacija ovakva putovanja bila teško izvodljiva bez podrške institucija i pojedinaca iz Hrvatske:

»Velika hvala ravnateljici Učeničkog doma Marije Jambrišak Josipi Galić iz Zagreba i ravnatelju Učeničkog doma u Splitu Mladenu Kamenjarinu koji su osigurali besplatan smještaj našim osmašima te gospodinu Goranu Ugrinu i Gradu Sinju na njihovom gostoprimstvu.«

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika