Aktualno Aktualno

Žigmanov: Sve češće smo objekti pozitivnog uvažavanja

Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov izabran je za ministra u Vladi Republike Srbije prije šest mjeseci, što se smatra najvećim iskorakom u novijoj povijesti političke reprezentacije hrvatske manjinske zajednice u Srbiji.

O svojem polugodišnjem djelovanju na mjestu člana Vlade, ministra ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Žigmanov kaže:

»Kao ministar u Vladi Srbije sam dobro prihvaćen, djelujem autonomno i bez pritisaka. Odgovorno, posvećeno i predano obnašanje ove dužnosti u cjelini se pozitivno vrednuje kako od strane onih koji su me izabrali i pretpostavljenih, tako i od onih koji su mi u neposrednoj nadležnosti: organizacija civilnog društva, institucija nacionalnih manjina, predstavnika marginaliziranih društvenih grupa, građana i međunarodnih oganizacija«.

Kako je dodao, od njegova imenovanja na visoku državnu poziciju i Hrvati u Srbiji osjećaju pomake.

»Negativno stigmatiziranje gotovo je prestalo, smanjio se broj administrativnih zaprječavanja u ostvarivanju prava, sve češće smo objekti pozitivnog uvažavanja, naš glas se jače čuje i djelotvornije su posljedice, postajemo respektabilni partneri i za jedan broj lokalnih vlasti, odluke tijela vlasti pridonose poboljšanju našeg društvenog položaja, perspektive za razvoj zajednice se osnažuju, važnim razlogom smo i konstruktivnim čimbenikom nastavka normalizacije odnosa između Srbije i Hrvatske povećan je dodatno interes i podrška vlasti Republike Hrvatske našim inicijativama«, kazao je on.

Na koncu ističe kako su svjesni da ima još izazova na putu za osiguranje ravnopravnog položaja Hrvata u Srbiji.

»Kao pouzdani partneri i odgovorni dionici vlasti nastavit ćemo težiti ostvarenju tih i takvih ciljeva«, poručio je Žigmanov.

H. R.

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika