Tema Tema

Golubinci čekaju dom kulture

Golubinci su jedno od većih seoskih mjesta u staropazovačkoj općini s više od 5.000 stanovnika. Selo se prvi put spominje u dokumentima iz 1572. godine gdje se opisuje kao selo od zemunica. Golubinci su bili pod austrougarskom vlašću i 1776. godine su bili uključeni u sastav Vojne krajine. Iz tog se razdoblja među časničkim obiteljimao prvi put spominju Hrvati. Kako bilježe kronike, veći broj Hrvata katolika se doseljava u Golubince od 1771. do 1815. godine. Najveće doseljavanje Hrvata se događa 1774. godine kada dolazi skupina 18 obitelji iz Jarmine i Opojevaca. Prema službenom popisu stanovništva iz 1991. godine broj Hrvata u ovom mjestu je bio 1.780 (39,5 posto). Deset godina kasnije u Golubincima je živjelo 75,60 posto Srba, a 15,57 Hrvata. Poslije ratnih devedesetih broj Hrvata se znatno smanjio. Iz Golubinaca se iselila 221 obitelj, a katolika danas ima oko 500.

Najstarije mjesto u satopazovačkoj općini

Golubinci su smješteni na obodu staropazovačke općine i općina Pećinci i Inđija s kojima su dobro regionalno povezani. Mještani se većinom bave poljoprivredom, ali i gospodarstvom. Danas u ovom mjestu uspješno radi više od 15 privatnih tvrtki. Najveći problem im je mjesto za održavanje kulturnih događanja za koje trenutno koriste dvoranu u osnovnoj školi.

»Dvorana u školi nam dobro dođe za kulturne i društvene aktivnosti, ali nije adekvatno opremljena za te namjene. Kada organiziramo kulturne događaje našeg udruženja, postavljamo štandove s našim proizvodima, a za to nam treba mnogo više mjesta. Često smo odlazili i u Staru Pazovu i koristili prostorije kulturnih institucija te općine. Međutim, to nije rješenje i nije se pokazalo kao rentabilno. Postoji velika potreba da imamo dom kulture u svom mjestu, kako zbog organizacije kulturnih događaja tako i zbog društvenog života naših župljana«, kaže predsjednik udruženja Ruzmarin i član HKPD-a Tomislav Mija Erceg.

Problem doma kulture uskoro bi trebao biti riješen, jer su na mjestu fiskulturne dvorane osnovne škole u Golubincima počeli radovi na izgradnji Kulturnog centra.

»Dom kulture je postojao u našem mjestu, ali je na tom lokalitetu izgrađen današnji vrtić. Zahvaljujući sredstvima Autonomne Pokrajine Vojvodine i Općine Stara Pazova, počeli su radovi na izgradnji kulturnog centra i očekujemo da će biti završeni do kraja godine. Što se tiče drugih infrastrukturnih projekata, prošle godine je kompletno rekonstruiran put do Stare Pazove, Rume i Inđije. Prije ovih radova cesta je posljednji put rađena 1968. godine. U planu nam je sanacija postojeće ceste prema Pećincima i Ljukovu. Plinifikacija sela je urađena 1992. godine. U selu imamo osnovnu školu, najstariju u Vojvodini, zatim predškolsku ustanovu, vrtić, poštu, nekoliko trgovina, kafiće, nekoliko sportskih klubova s opremljenim prostorijama za rad i dva kulturno-umjetnička društva: HKPD Tomislav i KUD Golubinci«, ističe predsjednik Mjesne zajednice Golubinci Dragan Đukić.

Za dvije godije dva vjenčanja

Župnik Zdravko Čabrajac je u župi sv. Jurja dvije godine. Tijekom dvogodišnjeg boravka zaključuje da je suživot u selu dobar, kao i suradnja s lokalnim vlastima i Pravoslavnom i Evangeličkom crkvom, ali ga zabrinjava što se većina Hrvata javno tako ne izjašnjava.

»U Golubincima je 170 kućanstava katolika. Ali ih ima još oko 50 koji se javno ne izjašnjavaju kao katolici. Broj katolika se nažalost može najbolje vidjeti po broju sprovoda. Još uvijek imamo veliku šansu pronaći katolike i ohrabriti ih. Kada je riječ o nacionalno mješovitim brakovima, žao mi je kada vidim da se taj brak ne živi iz obostrane perspektive. Čak mislim da nacionalno mješoviti brakovi na ovim područjima nažalost postaju ateizirani, što nije dobro ni za obitelji ni za djecu. Godišnje imamo oko 10 krštenih, veliki je broj umrlih, a u nepune dvije godine bilo je dva crkvena vjenčanja što je zadvoljavajuće, budući da u nekim prethodnim župama gdje sam bio svećenik nije bilo niti jedno vjenčanje i to je vrlo porazno«, kaže župnik Čabrajac.

On ističe dobru suradnju različitih nacionalnih zajednica, te dobru suradnju mjesne zajednice sa župom svetog Jurja i udrugom Tomislav.

»Također, moram reći da sam ponosan što u našem selu žive vrijedni ljudi. Stanovništvo se pretežno bavi poljoprivredom. Imamo uzgajivače ratarskih kultura i duhana, čija se proizvodnja povećava posljednjih godina. Imamo i veliki broj uspješnih gospodarstvenika u raznim djelatnostima. Ali ono što zabrinjava je podatak da smo najstarija populacija u staropazovačkoj općini. Djece ima, ali znatno manje nego što je to bilo 2010. godine«, ističe Đukić.

»Kao hrvatska nacionalna manjina imamo potporu i suživot ide u dobrom smjeru. Što se tiče uvjeta života, također sam zadovoljan. Cestovna infrastruktura je obnovljena, ostalo je da se uradi još nekoliko ulica, a uskoro će biti završen Kulturni centar čemu se radujemo, jer ćemo imati mjesto gdje ćemo moći održavati kulturna događanja, okupljati se i družiti«, kaže poljoprivrednik iz Golubinaca Igor Gašparović.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika