Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Lemeška kapela na kalvariji mjesto hodočašća

Osim crkve u centru sela, jedno od prepoznatljivih arhitektonskih zdanja u Lemešu su kalvarija i kapela posvećena Gospi od Milosrđa, koje se nalaze na brijegu nedaleko od crkve. Kapela je podignuta na mjestu stare, koja je postojala od 1767. godine. Nema preciznih podataka je li kapela na kalvariji koja se vidi na fotografijama s početka XX. stoljeća nova ili obnovljena ona iz 1767. godine, ali sačuvane fotografije dokaz su i da je prije izgradnje sadašnje kapale na kalvariji na tom mjestu postojala kapela.

Po odobrenju Subotičke buskupije, a na inicijativu tadašnjeg lemeškog župnika Bolte Agatića, stara kapela je srušena 1924. godine i počelo je zidanje nove. Kapelu je projektirao somborski inženjer Svetozar Krotin, a izgradnjom je rukovodio građevinski poduzetnik Jozef Bazler. Građena je u neoklasicističkom stulu, na tri nivoa. U podrumu su kosturnice, u prizemlju je sama crkva, a na krovu su dva tornja i tri križa. Izgradnja je financirana iz kase crkvenog patronata, prodaje kosturnica, posuđenicama od susjednih župa i osobnim donacijama župnika Agatića. Postaje križnog puta su od crkve u centru sela do vrha brijega gdje je kapela, a s lijeve i desne strane je groblje.

Izgradnja nove kapele trajala je četiri godine, a kapelu je na Snježnu Gospu, 5. kolovoza, posvetio biskup Lajčo Budanović. On je tada darivao sliku Blažene Djevice Marije koja je sačuvana do danas.

Kada je odlučeno da se gradi nova kapela na kalvariji, želja je bila da Lemeš postane novo hodočasničko mjesto, jer su stvaranjem nove države i povlačenjem granica mjesta na koja su hodočastili vjernici iz tih dijelova Bačke ostala s druge strane granice. Svetište u Lemešu otvoreno je za vjernike Hrvate, dok je u tridesetak kilometara udaljenom Doroslovu bilo svetište za vjernike Mađare.

Kapela na kalvariji bila je hodočasničko mjesto narednih 20 godina, a posljednji puta hodočašće je bilo 1947. godine. Od te godine kapela polako pada u zaborav i godinama je propadala. Prema pisanoj dokumentaciji pokojne Lucije Knezi kapela je zapuštena stajala sve do 80-ih godina kada je u Lemeš došao župnik Marko Vukov. On je inicirao čišćenje prostora oko kapele, podruma, eleketrifikaciju kapele, a sredstva su osigurali sami župljani. No, odlaskom župnika Vukova staju daljnji radovi na obnovi i tako je bilo sve do 1995. godine kada u Lemeš dolazi sadašnji župnik Antal Egedi. Nakon njegovog dolaska sređuje se ravan krov na kapeli, obnovljena je Golgota na krovu kapele, jer su stari drveni križevi bili skinuti. I ovoga puta radove su financirali župljani, a dio novca osiguran je i iz crkvene kase. Obnovljene su tada i postaje križnog puta, također darovima vjernika.

Između 2011. i 2014. kapela je obnovljena iznutra zahvaljujući donacijama Katarine i Ivana Kaića, te Ágnes i Pétera Klinovszkog. Vanjske radove na obnovi financirao je nekadašnji stanovnik Lemeša András Matyús, te Lemešani koji rade u Njemačkoj i Viteški reda Sv. Jurja.

Koncem 90-ih godina prošlog stoljeća u Lemeš se ponovno vraćaju hodočasnici. Godine 1999. bili su prisutni hodočasnici iz susjednih sela, a već naredne godine iz svih mjesta općine Sombor.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika