Aktualno Aktualno

Vojnić: Zasigurno nerealna brojka

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić komentirala je rezutate popisa stanovništva u Srbiji s osvrtom na broj građana koji su se izjasnili kao Hrvati i Hrvatice. Njezin komentar prenosimo u cijelosti:

Premda očekivana i zasigurno nerealna, brojka od 39.107 Hrvata u Republici Srbiji odredila je statističku značajku hrvatske zajednice u Srbiji za sljedećih deset godina. U postotcima to znači da se broj Hrvata u Srbiji od prošlog popisa stanovništva 2011. godine, na kojemu je bilo 57.900 Hrvata, umanjio za 32,46%. Najveći pad broja Hrvata dogodio se u Gradu Beogradu (41,25%) i u Srijemu – Općina Inđija (38,11%), Grad Srijemska Mitrovica (36,51%) i Općina Ruma (34,09%), a najmanji pad bio je u Gradu Subotici (26,29%), Gradu Novom Sadu (27,33%) i Općini Bač (27,79%). Najveći broj Hrvata u apsolutnom broju i dalje je u Gradu Subotici (10.431), Gradu Somboru (5.029) i Gradu Beogradu (4.554), a u odnosu na ukupno stanovništvo najveći postotak Hrvata je i dalje u Općini Apatin (8,86%), zatim Gradu Subotici (8,42%), Općini Bač (7,64%) i Gradu Somboru (7,10%). Broj Hrvata u odnosu na broj Hrvatica je kao i na prošlom popisu stanovništva 40%:60% u korist ženskog dijela zajednice.

Ovakav pad u broju dogodio se i kod većeg dijela pripadnika nacionalnih manjina u Republici Srbiji. Nije za utjehu, no pad veći od 32% imaju Bunjevci, Makedonci, Nijemci, Vlasi, Muslimani i Crnogorci (čak 47,47%). Do povećanja broja pripadnika zajednice došlo je samo kod Rusa, Jugoslavena (!) i Bošnjaka.

Zanimljiv je porast broja Jugoslavena, kao i porast broja »ostalih« i »nepoznatih» (gotovo četiri puta od prošlog popisa). Sveukupan broj onih koji se nisu izjasnili, ili su se izjasnili nepostojećim, subetničkim ili regionalnim imenima iznosi 518.926! Upravo to govori u prilog tvrdnjama da je državna kampanja ovoga popisa stanovništva bila »Nije se obavezno izjasniti o nacionalnoj pripadnosti« ili pak »Izjasni se prihvatljivom nacionalnom pripadnošću«. Pritisak koji je rađen od strane pojedinih popisivača da se bolje izjasniti kao Bunjevac negoli Hrvat također je imala posljedicu po konačan broj Hrvata na ovom popisu.

Kako god bilo, sljedećih deset godina na pitanje o broju Hrvata govorit ćemo: rezultat dobiven oduzimanjem od konačnog broja, ali djelovanje Hrvatskog nacionalnog vijeća svakako će se usmjeriti na cijelu zajednicu i nastavit ćemo činiti sve da još više nego ranije bude ponos i dobro biti Hrvat u Srbiji.

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika