Aktualno Aktualno

DSHV: Određeni broj građana neupitno hrvatskog podrijetla izjasnio se drukčije

Republički zavod za statistiku objavio je da, po rezultatima popisa iz listopada 2022. godine, u Srbiji živi 39.107 građanki i građana koji su se izjasnili kao Hrvatice i Hrvati. Tim povodom priopćenje je izdao Demokratski savez Hrvata u Vojvodini koje prenosimo u cijelosti:

Rezultat je to koji dolazi nakon 11 godina aktivnog političkog djelovanja DSHV-a, kao i institucija koje predstavljaju hrvatsku manjinu u Srbiji u ključnim područjima od interesa za hrvatski puk. Rezultat je to koji dolazi nakon 11 godina djelovanja u domeni civilnog društva koje njeguje duh i naslijeđe ovog naroda, čuva njegovu baštinu, vođeno smjernicama naše profesionalne ustanove kulture. Isto tako, 11 je godina u kojima se nastavljamo informirati na svojem jeziku, te sve više osjećamo skrb matične države.

No, ovo je i rezultat mnogo duljeg razdoblja punog izazova u društvu u Srbiji, koje se mijenja gotovo svakodnevno. Ni jednu od tih promjena nismo mogli izbjeći ni mi, Hrvati. Neke od njih, one koje neposredno utječu na identitet našeg naroda, bile su targetirane kampanjom »Znam tko sam«, provođenom u vremenu prije popisa.

Brojka koju je Zavod priopćio objektivna je datost i utjecat će na naš položaj u Srbiji, budući da su pojedina zakonska rješenja iz područja zaštite manjinskih prava povezana s brojnošću pojedinih manjina. Vrlo je slična situacija i s ostalim manjinskim zajednicama, s tim da se najvjerojatnije ponovila situacija da se određeni broj građana neupitno hrvatskog podrijetla izjasnio drukčije, pa i anacionalno. To je samo jedna od nepovoljnih okolnosti s kojima se moramo suočiti u sveobuhvatnoj analizi ovog rezultata, koja će uslijediti.

Na ovaj izazov naši će odgovori biti: jačanje DSHV-a radi nastavka aktivnog političkog djelovanja u ciju pravednog uključivanja u sva društvena područja u kojima želimo biti dionici procesa planiranja, odgovornosti i ostvarivanja rezultata; nastavak potpore predstavničkom tijelu Hrvata i napose potpora ambicijama HNV-a oličenim u programu liste koja je formirala tekući saziv Vijeća te strateška suradnja s tijelima matične države i njezino dalje diverzificiranje.

Ne prihvaćamo defetizam, svjesni da smo naraštaj mnogobrojnih prilika. U ambijentu koji za Hrvate u Srbiji biva sve povoljniji, želimo ih iskorisiti.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika