Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Početak je lak, umjetnost je nastaviti

Mladi Rumljanin Marko Nagl vlasnik je specijalizirane online trgovine Filmfoto.rs, koja se bavi razvijanjem i skeniranjem filmova i prodajom fotografskog materijala. Počelo se sve iz hobija, a upravo i njegovi korisnici su fobisti i entuzijasti koji imaju uska i specifična interesiranja za fotografiju.

»Filmfoto.rs predstavlja samo jedan segment onoga čime se bavim u okviru svoje firme NAGEL ART NOIR, u okviru koje se prvenstveno bavim dizajnom web stranica i oglašavanjem na internetu. Kako već posjedujem svoju firmu, odlučio sam usluge razvijanja i skeniranja filmova ponuditi i drugim korisnicima. Moja osnovna ideja bila je povezivanje s ljudima sličnih interesiranja, jer se analognom fotografijom bavim već 31 godinu. Također, ideja mi je bila da zainteresiram mlađe za analognu fotografiju na jedan suvremeni način. Vjerojatno kada kažem film, pomislite na izradu fotografija. E, pa ja se time ne bavim. Ja razvijam crno-bijele, kolor i slajd filmove, a nakon toga ih posebnim skenerom digitaliziram. Fotografije ne izrađujem, već fajl dobijen digitalizacijom medija (filma) dostavljam korisniku, a on je slobodan da fotografiju izradi gdje i kako želi«, objašnjava Marko.

Marko trenutačno koristi suvremenu profesionalnu fotografsku opremu koja služi za digitaliziranje. Opseg posla ovisi od zadatka, tako se može dogoditi da jedan film može oduzeti cijeli radni dan, ali najčešće su to manje količine. Jedna od specifičnosti Markovog zanimanja je u tome što spaja stare fotografske tehnike i tehnologije, s jedne strane i suvremenu opremu za digitalizaciju s druge.

Marko nije samo čuvar jednog starog zanata već i netko tko spašavanjem zapisa s fotografija čuva događaje proteklih vremena. Marko se bavi očuvanjem arhivske građe – fotografije kao umjetnosti, fotografije kao povijesnog dokumenta, a ponajprije fotografije kao osobnih arhiva njegovih korisnika. »Teško je riječima opisati radost korisnika čije negative sam uspio digitalizirati poslije 50 godina, jer su mnoge od tih fotografija često izgubljene, a neke nikad nisu ni izrađene«, kaže mladi rumski poduzetnik.

Razvijanje i digitaliziranje filmova

Marko je svoju firmu registrirao 2019. godine i sve do danas uspješno vodi ovaj posao. Kroz svoj posao on budi interesiranje i ljubav prema fotografiji među mlađim i starijim generacijama. No, nijedan posao i trud ne prolazi bez izazova i poteškoća. Tako i Marko govori nešto više o problemima s kojima se susreće u svom poslu.

»Izazov su bile i ostale cijene filma i repromaterijala u vrijeme pandemije koronavirusa i sada za vrijeme rata u Ukrajini. Cijene su drastično porasle na svjetskom tržištu i s tim se jedva borimo svi mi u ovom zanatu. Cijena kolor filma 2018./19. godine bila je oko 370 dinara, danas je taj film oko 1.200 dinara. Korisnicima je to veoma skupo. Ali nije cijena jedini problem, problem je i otežana nabava«, priča Marko.

Dvije osnovne usluge Filmfoto.rs jesu razvijanje i digitaliziranje filmova. Osim toga, Marko se privatno bavi izradom fotografija za sebe i svoje prijatelje, ali to ne spada u dio komercijalne ponude njegove firme. Što se tiče prodaje samih fotografija, Marko ih najčešće poklanja jer, kako kaže, u suvremenom svijetu fotografije se sve rjeđe izrađuju, nerijetko ostavljajući dojam kao da više nemamo uspomene, te kroz poklonjenu fotografiju želi među ljudima probuditi novo interesiranje i ljubav za fotografiju.

Marko je također imao priliku voditi edukativne sekcije fotografije u školama kao i u nevladinom sektoru. Pred kraj svake godine u Novom Sadu, zajedno s kolegom, održava tečaj »Mala škola fotografije« koji je namijenjen početnicima, a prvenstveno mladim ljudima.

Priče sa starih negativa

Najstariji negativi koje je Marko pronašao i skenirao datiraju iz perioda oko 1935.-1941. godine. Radi se o seriji fotografija koje je načinio jedan mladić iz imućne beogradske obitelji. Ovakve negative i stare uspomene Marko često nalazi izgubljene na buvljacima, te da bi ih sačuvao od zaborava pokreće akciju spašavanja starih negativa i nudi besplatne usluge skeniranja starih filmova nepoznatih autora.

»Nažalost, vjerovali ili ne, ti filmovi su pronađeni na buvljaku u Pančevu i kupljeni su za neki sitan novac, čini mi se, za oko 100 dinara. Fotografije jedne obitelji, uspomene s putovanja, iz lova, s tek otvorenog mosta preko Save s pogledom na tek izgrađeno beogradsko Sajmište, takvi negativi završili su na buvljaku u blatu. Tu ima snimaka koji nikad ranije nisu predstavljeni javnosti. Angažirao sam dosta ljudi različitih generacija da zajedno analiziramo snimke i dođemo do nekih zaključaka o vremenu kada su snimke nastale. A onda smo našli jednu fascinantnu snimku – dolazak nacista na beogradsku željezničku stanicu uz doček puhačkog orkestra. Snimka je napravljena tajno iz daljine i bilo je potrebno uvećavanje da bismo zaključili o čemu se radi«, priča Marko i dodaje da je taj stari film s pančevačkog buvljaka potaknuo kampanju spašavanja starih negativa.

»Kao dio te kampanje besplatno skeniram filmove nepoznatih autora pronađenih u nekom ‘budžaku’. Shvatio sam da ima takvih materijala i želim ih sačuvati od zaborava. Savjet koji bih dao svim mladim koji su zainteresirani za ovakav posao jest: ne ulažite mnogo novca u opremu nego mnogo vremena u fotografiju«, poručuje Marko.

Sara Žurovski

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika