Aktualno Aktualno

Prepoznat doprinos DSHV-a demokratskim procesima i obnovi regionalne suradnje

Komitet za vanjske poslove Europskoga parlamenta usvojio je 10. svibnja Rezoluciju o izvješću Komisije o Srbiji za 2022. godinu. Europski parlament u ovom dokumentu, među ostalim, pozdravlja »veću zastupljenost nacionalnih manjina u novom parlamentu (Republike Srbije); pozdravlja imenovanje ministara koji pripadaju nacionalnim manjinama i održavanje redovnih izbora za nacionalna vijeća nacionalnih manjina u studenome 2022.«. Također, pozdravlja se i »nedavni napredak u bilateralnim odnosima Srbije i Hrvatske te imenovanje ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog iz hrvatske manjine«.

Osvrćući se na navedene dijelove Rezolucije, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini u svojem priopćenju ističe kako je prepoznavanje doprinosa te stranke demokratskim procesima u Srbiji te obnovi regionalne suradnje »priznanje koje je jednako značajno kako za Vladu Republike Srbije, čiji je član predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov, tako i za cjelinu hrvatskoga naroda u ovoj državi«.

»Kao takvo, ono može poslužiti za nadogradnju politike poticanja nacionalnomanjinskih doprinosa srbijanskom društvu, u specifičnim kontekstima u kojima Hrvati već dulje vrijeme doznačuju svoje političke potrebe«, navodi se u priopćenju.

DSHV naglašava kako Rezolucija sadrži i brojne druge opaske, ocjene i prijedloge iz različitih područja društvenog života koji se tiču statusa Srbije kao zemlje kandidata za članstvo u Uniji.

»Oni se moraju pozorno i odgovorno primiti k znanju i politički procesuirati, u čemu će DSHV, kao i do sada, u suradnji s partnerima u vlasti, u omjeru svoje političke participacije u istoj, dati svoj prinos. Tako ćemo nastaviti pružati djelatnu podršku ključnom vanjskopolitičkom cilju Republike Srbije – članstvu u Europskoj uniji«, zaključuje se u priopćenju.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika