Tema Tema

Jedan sasvim običan ministarski dan

Nekadašnja Palača federacije, ili u narodu poznatija kao zgrada SIV-a (Saveznog izvršnog vijeća), danas je Palača Srbije i u njoj je nekoliko ministarstava sadašnje srbijanske Vlade. Na petom je katu Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog koje vodi Tomislav Žigmanov, prvi politički predstavnik Hrvata u Srbiji na tako važnoj dužnosti. Da bismo vidjeli kako izgleda jedan ministarski dan proveli smo jedan dan u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog. U Ministarstvo smo otišli najavljeni, ne samo zato što je red najaviti se domaćinima već što bez najave i provjere ne bismo ni mogli ući u Palaču Srbije.

I Hrvati u procesima donošenja odluka

Bilo je nešto iza devet sati, što znači da je u Ministarstvu uveliko tekao radni dan. A počinje u jutarnjim satima upoznavanjem što su obveze toga dana, određivanjem plana aktivnosti za taj dan i njihovo provođenje od sastanaka koji pretpostavljaju formalno sudjelovanje i participaciju u donošenju odluka, do kreiranja vlastitih sastanaka i određenih koraka, mjera u vođenju određenih sektora koji su u nadležnosti ovog ministarstva.

»Ono što se iznosi kao javnomnijenski sadržaj uglavnom je posljedica rada stručnih službi u Ministarstvu. Komuniciramo samo ono što su ključne poruke, ja sam tek glasnogovornik onoga što stručne službe pripreme i onoga što unutar nas smatramo da su politički ključne poruke. Ministar je na vrhu jedne ozbiljno strukturirane i racionalno ustrojene piramide i na taj način on apsorbira kolektivna znanja koja postoje unutar stručnih ljudi u sektorima Ministarstva. Naravno da se od mene očekuje da budem minimalno suveren u svakom od područja i da mogu artikulirati spram javnosti i kada nisu u pitanju govori koji su unaprijed napisani«, pojasnio je odmah na početku našeg razgovora Žigmanov.

Između sastanaka sa suradnicima, konzultacija, priprema, novih sastanaka... primljeni smo u kabinet ministra Žigmanova. Kratko prije multisektorskog sastanka o rodno zasnovanom naslilju prema ženama i nasilju u obitelji. Izlaganje za taj sastanak već je bilo pripremljeno te smo s ministrom mogli nastaviti razgovor. A nastavljamo pitanjem kako poslije više od šest mjeseci gleda na svoj dolazak u Ministarstvo. »Naravno da je bio veliki iskorak kada je u pitanju politička reprezentacija Hrvata u Srbiji u procesima donošenja odluka u sudjelovanjima u institucijama gdje se obnaša vlast. Hrvati u Srbiji nisu imali ovu vrstu prilike i mogućnosti i to je sa sobom naravno donosilo veliku čast, a s druge strane i odgovornost da se povjereni posao, a to je vođenje jednog ministarstva, uradi na najbolji način, odnosno da se odgovori na sve vrste izazova s kojima se jedan ministar suočava. Područje djelovanja Ministarstva je heterogeno, široko, od ljudskih prava, manjinskih prava, antidiskriminacije, integracije Roma, civilnog društva, društvenog dijaloga. Sve su to područja u kojima Ministarstvo ima neposredne nadležnosti. U tom smislu kompleksnost zahtijeva posvećenost svake osobe u Ministarstvu i naravno mene kao prvog među jednakima. Zatekao sam dobar tim, ljude koji su profesionalni kada su u pitanju poslovi koje imaju u svojim nadležnostima. Politička garnitura, državni tajnici također imaju svoje profesionalne kvalitete i u tom smislu naša mala brodica koja plovi na moru državne vlasti dobro je ekipirana i sigurno se upravlja spram svih zadaća i izazova«, kaže Žigmanov.

Dodaje kako su svi koji su u Vladi znali da on dolazi kao politički predstavnik Hrvata u Srbiji. »Prihvaćanje na pozitivan način nikada nije bilo dovedeno u pitanje, i to je ono što me je ohrabrilo da odgovorno, posvećeno i u punom kapacitetu obnašam ovaj dio vlasti u Vladi Srbije. Do sada ni na koji način nije bilo dovedeno u pitanje ono što radimo, način na koji radimo. Naprotiv, bilo je pozitivno ocijenjeno i uvažavano i od strane drugih ministara, predsjednice Vlade Ane Brnabić i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića«, kaže Žigmanov.

Marin Piuković posebni savjetnik

Marin Piuković posebni je savjetnik ministra, a na tu dužnost stupio je nakon što je Žigmanov imenovan za ministra u Vladi Ane Brnabić.

»Moja zaduženja su usmjerena na sektor nacionalnih manjina. Imali smo nekoliko aktivnosti koje sam proveo uz pomoć kolega iz ovog sektora. To su obuke u tri grada za članove nacionalnih vijeća, nedavno smo imali izbore na Nacionalno vijeće albanske nacionalne manjine. Dobro smo prihvaćeni od strane svih kolega u Ministarstvu, ali i s onim s kojima imamo suradnju. Mislim da i međunarodna zajednica ulazak političkih predstavnika hrvatske manjine u Vladu Srbije cijeni kao jedan iskorak. Naravno da smo svakodnevno u kontaktu s našim institucijama, udrugama, članovima DSHV-a«, kaže Piuković.

Nasilje nad ženama, nogometna reprezentacija i sjednica Vlade

I ovdje smo morali prekinuti razgovor s ministrom, jer su ga čekala dva skupa. Prvo u 10 sati međusektorski sastanak o rodno zasnovanom nasilju prema ženama i nasilju u obitelji na kome je sudjelovalo nekoliko ministara, a samo pol sata kasnije susret u Ministarstvu sporta, gdje je ministar Zoran Gajić primio predstavnike Nogometne reprezentacije Hrvata u Srbiji.

Prilika za nastavak razgovora bila je nakon susreta u Ministarstvu sporta, a prije sjednice Vlade koja se redovito održava svakog četvrtka u 13 sati.

Prijem nogometne reprezentacije hrvatske manjine u Srbiji dobar je uvod za pitanje koliko je ministar Žigmanov ostao u doticaju s hrvatskom zajednicom.

»Nisam ministar za Hrvate, ali koristim svaki institucionalni okvir da posredujem, da utječema da se određeni interesi, potrebe, prava hrvatske zajednice na neki način ostvare. U tom smislu dobar sam kanal za komunikaciju, posredovanje, lobiranje za ono što je legitimno, što počiva na zakonima, što je u duhu demokratskih standarda. Mislim da su naše inicijative osnažene i da ono što smo do sada uspješno radili, možemo bolje i kvalitetnije reflektuirati«, kaže Žigmanov.

I nešto prije 13 sati naše vrijeme je isteklo. Ministra je čekala sjednica Vlade u Nemanjinoj na koju nismo mogli. Ali ljubaznošću glasnogovornice Ministarstva Svetlane Palić u našoj foto arhivi imamo i fotografiju s te sjednice. No, sjednica Vlade nije i posljednja obveza ministra Žigmanova tog dana, jer se često obveze ne završavaju u 16 i 30 kada je službeni kraj radnog dana. Dužnost ministra podrazumijeva prisustvo na događajima, konferencijama i izvan Beograda, prijeme u veleposlanstvima, razne susrete s delegacijama.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika