Aktualno Aktualno

Hrvatski dom – Matica: buduće ime središta ključnih hrvatskih institucija

Građevinski radovi na objektu koji će okupljati djelovanje ključnih hrvatskih institucija, kao i hrvatske zajednice u Srbiji općenito, bliže se svom kraju. Naime, u spomenutom prostoru u Subotici svoj će smještaj imati Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji i Novinsko-izdavačka ustanova Hrvatska riječ, koji će u njemu, uz Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, obavljati većinu svojih redovitih aktivnosti. Naime, sa zgradom u kojoj se nalazi trenutno sjedište HNV-a i ZKVH-a, novi će objekt činiti povezanu funkcionalnu i radnu cjelinu. Također, kako je planski zamišljen, ovaj će prostor biti »košnica«, to jest središnje stjecište raznolikog kulturno-društvenog života hrvatske zajednice.

Imajući u vidu buduću namjenu objekta o kojem je riječ, kao i užlijebljenost sastavnica budućeg naziva u povijesnim i sadašnjim imenima institucija ovdašnje hrvatske zajednice te institucija Hrvatske, odnosno Srbije, usvojen je sljedeći službeni naziv odnosno ime: Hrvatski dom – Matica, odnosno kraći oblik: ime Matica. Drugim riječima, objekt nosi naziv Hrvatski dom, a ime Matica, a u budućoj pisanoj komunikaciji i grafičkim rješenjima naziv i ime pišu se bez navodnika.

Hrvatski dom i Matica imaju dugo povijesno utemeljenje i pojavljuju se u nazivima društvenih i kulturnih organizacija, ustanova i institucija, te prostora za društveni, politički, kulturni i prosvjetni rad lokalnih hrvatskih zajednica u mjestima u kojima pretežito ili u većem broju žive Hrvati. O tome smo u Hrvatskoj riječi pisali u prethodna tri broja, a u ovom broju objavljujemo tekst o Hrvatskom prosvjetnom domu i Subotičkoj matici.

Uz povijesne tu su i semantički agrumenti.

Pridjev Hrvatski na jasan i nedvosmislen način imenuje vlasništvo u etničkom, to jest nacionalnom smislu – čije je nešto, tj. kome u narodnosnom kontekstu pripada ovaj novoizgrađeni građevinski objekt. Etnifikacijska oznaka hrvatski sukladna je, dakle, sastavnici pripadnosti djelovanja institucija koje će ondje biti smještene, kroz sumu ukupnih društvenih, političkih, kulturnih, informativno-nakladničkih i inih aktivnosti neposredno ili posredno vezanih za hrvatsku zajednicu.

Naziv i ime objekta na adresi Preradovićeva 11 i 13 u Subotici inicirao je u vidu prijedloga s obrazloženjem Tomislav Žigmanov 3. ožujka 2023. godine, a isti su na sastanku triju institucija održanom 5. svibnja podržali vršiteljica dužnosti ravnatelja Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković, ravnatelj Novinsko-izdavačke ustanove Hrvatska riječ Ladislav Suknović te predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić. Naziv je podržan i od članova Odbora za kulturu HNV-a na sjednici održanoj 26. svibnja. Na IV. sjednici Izvršnog odbora HNV-a, održanoj 31. svibnja, usvojen je Prijedlog odluke o nazivu objekta na adresi Preradovićeva br. 11 i 13. Na XXI. sjednici Vijeća HNV-a, održanoj 1. lipnja, 29 vijećnika jednoglasno je donijelo Odluku o nazivu objekta na adresi Preradovićeva br. 11. i 13 čime je usvojen naziv Hrvatski dom – Matica.

Imenica dom u svom semantičkom opsegu uključuje i nadilazi pojam kuća (građevni životni prostor, puko obitavalište) te ujedno označava i cjelovitiju prijemčivost ambijenta evocirajući pozitivne, ljudske konotacije vezane uz boravak u tom i takvom prostoru (topli dom, očev ili majčin dom…). Još je šire značenje pojma dom kao prijemčivog i privlačnog prostora, koji nudi sadržaje daleko bogatije od kuće. Kao takav se onda često koristi i u nazivima ustanovama (Dom zdravlja, Planinarski dom, Studentski dom, Dom za stare, Dom kulture…).

Imenica Matica svoje značenje vuče od vrste radišnog insekta koji vodi i drži na okupu zajednicu – riječ je o zajednici pčela (veoma korisnog kukca koji, osim što oprašuje cvjetove biljaka omogućujući time rađanje ploda, posvećeno proizvodi i dobro u vidu meda) na čijem čelu se nalazi matica. Ženskog je roda te stvarno i simbolički predstavlja majku koja okuplja, čuva, brine, drži, vodi, upravlja… Riječju, istinski uzor s brojnim pridjevima.

Zaključno, naziv i ime objekta – Hrvatski dom – Matica, koji će objediniti djelovanje ključnih institucija hrvatske zajednice u Srbiji – Hrvatsko nacionalno vijeće, NIU Hrvatska riječ i Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata – te biti otvoren za sve pripadnike hrvatske zajednice na posve jasan način, čini se, kazuje i poručuje njegov temeljni smisao i namjenu. Ujedno, leksički je užlijebljen u nazive srodnih institucija hrvatskog i srpskog naroda (jednako u povijesti kao i u sadašnjosti), kao i u povijesne institucije i inicijative ovdašnjih Hrvata. Na koncu, ali ne manje važno, ovaj naziv i ovakvo ime u svom semantičkom opsegu obuhvaća poruku ustrajnosti, marljivosti, otvorenosti, suradnje i okupljanja.

 


 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika