Aktualno Aktualno

Tražimo i potičemo odgovornost u području javne komunikacije

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje, 18. lipnja, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini ocijenio je kako Hrvati u Srbiji »na žalost, znaju što znači biti objektima govora mržnje i omalovažavanja«.

»Naše je iskustvo kako se on najčešće očituje putem poruka iznesenima na društvenim mrežama, grafitima, skandiranju navijača na utakmicama, a njegove drastične oblike do skora smo gotovo svakodnevno mogli vidjeti u (ne samo) tabloidnim medijima, ali i javno izrečenim riječima pojedinih društvenih čimbenika. Posljedice takve realnosti se ozbiljno osjećaju među Hrvatima u Srbiji. Neke od njih su drastična samoizolacija od sudjelovanja u društvenoj zajednici, te izbjegavanje javnoga svjedočenja svojeg identiteta, uvjerenja, pa sve do samocenzure koja dovodi do zatajivanja vlastita jezika i imena, kako bi se prilagodilo 'mainstreamu'.«, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

DSHV navodi kako ne pristaje na »normaliziranje« praksi govora mržnje, te da će ih »registrirati i uvijek odlučno odbacivati te isto tako zahtijevati da ne prestanu napori da se govor mržnje sankcionira«.

Dodaje se i kako samo uz međusobno poštivanje, uvažavanje razlika, tolerancije drugog i drukčijeg i razumijevanja možemo nadići i riješiti one podjele u društvu koje, među ostalima, generiraju govor mržnje.

»Stremimo i gradimo društvo dijaloga, gdje ćemo u zajednici različitosti pronaći motive i razloge za tolerantnu komunikaciju u kojoj će dominirati pozitivni načini imenovanja onih drugih. Vjerujemo da smo za to, uključivanjem predsjednika naše stranke u Vladu Republike Srbije, dobili partnere i među glavnim kreatorima politike u Srbiji. Sa svoje strane, Hrvati će se i nadalje trsiti biti dionicima društvenih odnosa i praksi koje se temelje na odgovornosti za riječi izrečene u području javnosti«, zaključuje se u priopćenju.

H. R.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika