Aktualno Aktualno

Prijevoz učenika izvjestan u naredne tri godine

U nedjelju, 18. lipnja, potpisan je sporazum između Hrvatskog nacionalnog vijeća i Općine Ivankovo, a ugovor su potpisali predsjednica HNV-a Jasna Vojnić i načelnik Općine Marko Miličević. Ovim činom izvjestan je način financiranja prijevoza učenika cjelovite nastave na hrvatskom jeziku.

»Hrvatsko nacionlnao vijeće izdvaja veliki dio sredstava za obrazovanje djece na hrvatskom jeziku, i to nam je od izuzetne važnosti, jednako kao i kultura, no u obrazovanju ima puno više izazova s kojima se susrećemo. Tako smo prije nekoliko godina pokrenuli prijevoz djece od kuće do škole i nazad. Nikako to ne bismo mogli financirati sami, te nam pomoć iz Hrvatske i u ovom slučaju općina Vukovarsko-srijemske županije puno znači. Inicijativa je počela prije nekoliko godina, a danas smo prešli na jednu višu razinu. Potpisali smo sporazum na tri godine, što znači da ćemo roditeljima moći zasigurno obećati da će biti organizirani prijevoz«, ističe Vojnić i napominje kako je to prijašnjih godina uvijek bilo upitno sve do početka školske godine.

Kako je Vojnić ocijenila, ovo je HNV-u svojevrsna sigurnost i financijska, ali i moralna potpora.

»Prije nekoliko godina pokrenuta je inicijativa potpore Hrvatima u Vojvodini, koju je pokrenuo i s nama o tome razgovarao Tomislav Žigmanov. Mi smo to načelno prihvatili, ali možda ne u tolikoj mjeri da o tome dugoročno razmišljamo. Početkom ove godine zahvaljujući predsjednici Vojnić smo razgovarali o toj problematici i zauzeli smo stav kako ćemo to dugoročnije financirati, upravo iz toga da HNV može planirati i kvalitetno provoditi prijevoz djece«, ističe Miličević i napominje kako su ovu inicijativu prepoznali i drugi načelnici općina ove županije.

Po njegovim riječima, ovo je primjer kako to treba izgledati.

»Činjenica je da to nama nije neki novac, na trogodišnjem nivou 6.000 eura, nas neće opteretiti, a djeci i roditeljima u Vojvodini će značiti. Ulaganje u obrazovanje i kulturu koje potičemo i na našim prostorima, je bitno i ovdje poticati. Imamo već ostvarenu suradnju s HKC-om Bunjevačko kolo iz Subotice, a svima nam je bitno čuvati baštinu, kulturu i svakako obrazovanje. Uspjeli smo pokrenuti i neke zajedničke prekogranične projekte s Bunjevačkim kolom i nadamo se i da ćemo tako nastaviti. Mislim da se malo pažnje posvetilo Hrvatima u Vojvodini i da sada to trebamo nadoknaditi«, istaknuo je Miličević.

Na godišnjem nivou prijevoz učenika iznosi oko 20.000 eura, što će udruživanjem općina Vukovarsko-srijemske županije biti pokriveno i roditelji će moći računati na siguran prijevoz, što je velika stavka roditeljima, ali i Hrvatskom nacionalnom vijeću.

Kako je najavljeno, ovaj primjer slijedit će i druge općine, te će tako prijevoz za naredne tri godine biti osiguran.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika