Aktualno Aktualno

Utakmica u kojoj rezultat nije bitan

U Bijelom Brdu kraj Dalja u prošlu subotu, 17. lipnja, odigrana je prijateljska nogometna utakmica reprezentacija srpske manjine u Hrvatskoj i hrvatske manjine u Srbiji. Pobjedu su odnijeli domaćini rezultatom 4:0 (poluvrijeme 3:0). Utakmicu, koja je bila više od sportskog susreta, pratili su ministri i drugi dužnosnici Hrvatske i Srbije i hrvatske i srpske manjine.

Pobjeda domaćina

Stadion Nogometng kluba BSK iz Bijelog Brda, drugoligaša hrvatske lige, bio je mjesto susreta dvije reprezentacije. U bijelim dresovima na teren je izašla gostujuća ekipa Nogometne reprezentacije hrvatske manjine u Srbiji, a u plavo-crvenim domaćini. Domaćini su krenuli silovito i u 8. minuti prvi puta zatresla se mreža gostujuće ekipe. Drugi gol domaćini su dali u 20. minutu, a treći s kojim se otišlo na poluvrijeme u 32. minuti. U drugom dijelu utakmice trener reprezentacije hrvatske manjine u Srbiji s nekoliko igrača koje je s klupe uveo u igru pokušao je pojačati napad, ali su domaćini u posljednjoj minuti utakmice dali još jedan gol i konačni rezultat na semaforu bio je 4:0

»Momci su kvalitetniji i bolji. Naši igrači igraju petu-šesti ligu, a njihovi nogomet igraju na profesionalnoj razini, i to se vidjelo i na terenu. Nema druge nego da im čestitamo i pružimo ruku. Na terenu je uvijek najvažniji rezultat, ali na ovoj utakmici to je bilo u drugom planu. Najbitnije je bilo da pošaljemo jednu lijepu sliku. Lijepo su nas dočekali, sve je bilo korektno«, rekao je nakon utakmice kapetan reprezantacije hrvatske manjine u Srbiji Damir Lukač.

»Utakmica je bila fer i prijateljska, kako to i biva kada se susretnu naše dvije reprezentacije. Mi smo se malo bolje posložili s našom ekipom koja je uigrana, ali mislim da rezultat nije toliko bitan. Bitan je ovaj naš susret, prijateljstvo. Naše dvije reprezentacije surađuju na Europeadi. Od prve Europeade kada smo išli u Italiju zajednički smo osigurali sredstva, putovali smo zajedno i to naše prijateljstvo počelo je 2016. i od tada se dalje razvija«, kazao je predsjednik Sportsko-rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj Milan Martinović.

On je istaknuo da nogometna reprezentacija Srba u Hrvatskoj, za razliku od Hrvata u Srbiji, ima potporu Nogometnog saveza Hrvatske i hrvatske države.

»U Tavankutu smo igrali 2019. i imali smo plan da sudjelujemo u proslavi obljetnice tog kluba, da se uključi i Nogometni savez Hrvatske, da tim klubovima pokušamo pomoći, ali korona je poremetila planove, pa vidjet ćemo krajem godine da upriličimo tu proslavu«, kazao je Martinović.

»Nakon dvije pobjede i jednog neriješenog rezultata na Europeadi bio sam siguran da prednost domaćeg terena ekipa Srba iz Hrvatske neće propustiti. Prije utakmice izjavio sam da bih bio zadovoljan i neriješenim rezultatom, ali nažalost nije se to dogodilo. Nismo imali rješenje za njihovog centarfora Popovića, izvanrednog igrača koji je dao dva gola. Za našu reprezentaciju prvi puta igralo je pet novih igrača, mladih, kvalitetnih koji su ostali do kraja, nemaju ni 18 godina, jedan tek 16, što je za njih veliko iskustvo, a mi smo dobili igrače za narednih 10 godina. U nogometu se i pobjeđuje i gubi. Mi smo sada izgubili, ali idemo dalje«, kazao je koordinator nogometne reprezentacije Hrvata u Srbiji Petar Kuntić.

Utakmica u Bijelom Brdu bila je četvrti susret ove dvije nogometne reprezentacije. Prva utakmica odigrana je 2016. godine u Vukovaru, 2019. susret je bio u Tavankutu i 2022. godine na Europeadi u Austriji.

Pripremna utakmica u Tavankutu

Pred susret u Bijelom Brdu nogometna reprezentacija Hrvata u Srbiji odigrala je pripremnu utakmicu u Tavankutu, a susreli su se FK Tavankut i nogometna reprezentacija Hrvata u Srbiji. Ova prijateljska utakmica završena je remijem 1:1 (poluvrijeme 1:0).

Utakmica dobre volje

Više od samog rezultata značajan je bio susret dviju manjina, ocijenili su dužnosnici Hrvatske i Srbije koji su pratili ovu utakmicu.

»Ovo je događaj koji nadilazi sportsku razinu. Šaljemo jasnu poruku suradnje dvaju naroda, suradnje dviju država«, kazao je ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije i predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov.

U tom tonu obratila se i ministrica sporta i turizma u hrvatskoj Vladi Nikolina Brnjac, koja je istaknula da sport potiče korektnost i zajedništvo.

Ministar sporta u Vladi Srbije Zoran Gajić kazao je kako i Srbija i Hrvatska imaju vrhunske sportaše i njihov primjer vodi k uspjehu i miru.

»Ovo je utakmica dobre volje, utakmica posebnog značaja u odnosima dviju država i dvaju naroda«, kazao je predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac.

Nogometnu utakmicu u Bijelom Brdu pratile su i potpredsjednica hrvatske Vlade Anja Šimpraga i veleposlanica Srbije u Zagrebu Jelena Milić.

Nakon utakmice druženje dviju reprezentacija je nastavljeno, a ono što zajednički planiraju je Europeada na kojoj će sudjelovati obje reprezentacije.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika