Aktualno Aktualno

Premijer Plenković s vodstvom hrvatske zajednice

Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković skupa s brojnim dužnosnicima iz Hrvatske stigao je u Suboticu, a u povodu otvorenja Hrvatskog doma – Matice, budućeg sjedišta institucija hrvatske manjine u Srbiji. Plenković i drugi dužnosnici prvo su se susreli s vodstvom hrvatske zajednice u Srbiji odnosno predstavnicima Hrvatskog nacionalnog vijeća, Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i NIU »Hrvatska riječ«.

»U snažnom partnerstvu realiziramo brojne projekte koji doprinose boljem položaju Hrvata u Srbiji«, napisao je Plenković na Twitteru poslije tog sastanka.

Nakon ovog sastanka, premijer Plenković sastat će se s predsjednicom Vlade Srbije Anom Brnabić. Oni će skupa nazočiti svečanosti otvorenja Hrvatskog doma – Matice. Program počinje u 16 sati a videoprijenos »uživo« moći ćete pratiti na Facebook i Instagram stranici »Hrvatske riječi«.

Andrej Plenković boravi u Subotici na poziv čelnika HNV-a i DSHV-a, a u prigodi otvorenja Hrvatskog doma – Matice. Taj je projekt gotovo u cijelosti financirala Vlada Hrvatske, i to s 1.870.629,39 eura zajedno za kupovinu placa i izgradnju kuće. Hrvatski dom – Matica nalazi se na 1.100 m2 raspoređenih na tri etaže i u njoj će biti sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća i NIU Hrvatska riječ. Osim ureda i redakcije, kuća ima dvije reprezentativne dvorane za sastanke i kreativni kutak za različite namjene.

Inače, ovo je prvi posjet Andreja Plenkovića Srbiji u njegovu premijerskom mandatu.

H. R.


 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika