Aktualno Aktualno

Hrvatska će nastaviti podupirati ključne projekte Hrvata u Srbiji

Večeras je u Subotici održana svečana akademija u povodu proslave Dana rođenja biskupa Ivana Antunovića, jednog od četiriju praznika hrvatske zajednice u Srbiji. Dodjelom više nagrada, ovaj se praznik obilježava u znaku učenika i obrazovanja na hrvatskome jeziku, a ovoga puta svečanosti je nazočio i predsjednik hrvatske Vlade Andrej Plenković.

U svojem obraćanju Plenković je pozdravio sve Hrvate u Srbiji a posebice prosvjetne djelatnike i učenike hrvatske nastave te im čestitao »na trudu, zalaganju, volji i entuzijazmu«.

Kako je dodao, i danas je obrazovanje, kao i u vrijeme preporoditelja Ivana Antunovića, temelj očuvanja jezika i identiteta te kao takvo izrazito važno pitanje za Hrvate u Srbiji kao manjinsku zajednicu.

»Čuvajte svoj hrvatski identitet, poštujući identitet svih drugih«, poručio je on.

Plenković je najavio kako će hrvatska Vlada nastaviti podupirati sve ključne projekte Hrvata u Srbiji, među kojima i izgradnju i obnovu vrtića u kojima se odgoj odvija na hrvatskom jeziku.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić istaknula je kako su djeca koja postižu značajne rezultate u školskim i izvanškolskim aktivnostima »brend« hrvatske zajednice.

»Stoga ne odustajte, ne posustajte, neka nam ova Matica donese mnogo plodonosnih odluka i plodonosnog roda! Maticu je sagradila Hrvatska, a vi budite matice svima onima koji osjete vrijednost rada vaših malih predragocjenih košnica. Jer matica nije samo vrijedna i radišna, ona i okuplja sve što je u jednoj zajednici dobro. Po plodovima ćemo se poznavati«, poručila je Vojnić.

Predsjednik DSHV-a i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov je kazao kako se kroz sustav nagrađivanja potiče izvrsnosti i odaje priznanje boljima ali i da se istodobno kroz mreže solidarnosti čini da i »oni slabiji budu vidljivi i korisni članovi zajednice«.

Kada su u pitanju nagrade, ovogodišnji dobitnik priznanja »Crvena kravata« za najuspješnijeg učenika hrvatskih odjela u domeni osnovnih škola je Andrija Matković iz OŠ »Matko Vuković« iz Subotice. Dobitnik »Crvene mašne« za najuspješnijeg učenika hrvatskih odjela u srednjim školama je Nikola Stipić, učenik Gimnazije »Svetozar Marković« u Subotici.

Dobitnica ovogodišnjeg priznanja »Crvena penkala«, koje se dodjeljuje učiteljima, nastavnicima, odgojiteljima i ravnateljima, je Ljubica Banović, koja je kao predsjednica Udruge učeničkih domova u Hrvatskoj i Učeničkog doma »Marija Jambrišak« u Zagrebu pomagala smještaj učenika iz Vojvodine prigodom ekskurzija u matičnoj domovini.

Ovom prigodom pohvaljeni su i učenici koji su postigli rezultate na školskim, općinskim, okružnim i republičkim natjecanjima, koji su ostvarili »skroz odličan« uspjeh kao i uspjehe u izvannastavnim aktivnostima.

Svečanosti u subotičkoj Gradskoj kući nazočili su brojni dužnosnici iz Hrvatske i Srbije. 

H. R.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika