Tema Tema

Pod svodovima samostana

Novo tisućljeće donijelo je za sestre i nove pothvate, na kojima im danas samo možemo zahvaljivati, jer su baš kao i njihova poglavarica i majka, blažena Marija Petković uvidjele potrebu za odgojem i obrazovanjem djece. Ako pogledamo u povijest, bilo dalju ili bližu vidimo da su sestre kroz proteklo stoljeće radile najprije s djecom i bile u sirotištu kao majke, a kasnije i kao odgojiteljice i učiteljice. Uz znanje koje su im davale one su puno radile i na njihovom moralnom i duhovnom odgoju.

Stoljeće uz djecu

Tako u arhivu Družbe stoje datumi, koji su bili presudni za ono što danas imamo.

Delegacija CRS-a (Catholic Relief Servisa), humanitarne organizacije iz Amerike posjetila je sestre 24. srpnja 2020. godine sa željom za otvaranjem katoličkog vrtića po prilagođenom programu Marije Montessori. Iduće godine, 8. svibnja započeli su građevinski radovi u samostanu, a već 18. rujna 2001., otvoren je prvi vrtić na hrvatskom jeziku u Srbiji, koji je ponio ime utemeljiteljice Družbe Marija Petković – Sunčica. Bio je to ujedno i prvi katolički vrtić u Srbiji i prvi vrtić u Subotici u kojem se radilo, a i danas se radi po programu Marije Montessori. Kako odgojiteljice, a i djeca vole reći ovaj vrtić čuvaju tri Marije: Marija Petković, Marija Montessori i nebeska Majka Marija.

Upravo ovaj vrtić, pod svodovima Zavoda sv. Terezije dao je temelj obrazovanju na hrvatskom jeziku u Srbiji. Značaj ovoga vrtića ipak najbolje znaju djeca i njihovi roditelji, a danas je osobiti svjedok tome činjenica da prve generacije tadašnje djece danas upisuju svoju djecu u ovaj vrtić. Glavni pokretač otvorenja ovoga vrtića bila je dugogodišnja predstojnica samostana sestara Kćeri milosrđa u Subotici, s. Silvana Milan.

Vrtić Marija Petković – Sunčica 23. kolovoza 2002. Službeno je uveden u Registar udruženja društvenih i političkih organizacija kod Ministarstva pravde kao »Društvo prijatelja Marija Petković«. Prvih godina vrtića s djecom su radile uz civilne odgojiteljice i sestre, što je doprinijelo dodatnoj povezanosti sa sestrama.

Dvanaest godina od otvorenja prvoga vrtić Marija Petković – Sunčica dobiva »mlađeg brata« vrtić Marija Petković – Biser, koji je 24. rujna 2013. otvoren u kući sestara u Aleksandrovu. U veljači sljedeće godine, vrtić je blagoslovljen. Od tada u Subotici djeluju dva vrtića koja nose ime blaženice, koja rade na hrvatskom jeziku i po programu Marije Montessori, te imaju katolički vjeronauk. Oba vrtića rade s djecom vrtićkog uzrasta, odnosno od tri do sedam godina, što podrazumijeva i pripremno-predškolski odgoj.

Od najmlađih do najstarijih

Prvog dana listopada 2020., nakon punih 19 godina od otvorenja prvog vrtića na hrvatskom s radom je započela i jaslena skupina mališana pri vrtiću Marija Petković – Biser u Aleksandrovu u okrilju tamošnje župne crkve Marija Majka Crkve.

Nakon dvije godine, 28. listopada 2022., blagoslovljen je temeljni kamen za nove jaslice koje će se graditi u sklopu vrtića Marija Petković – Sunčica u Subotici. Uz temeljni kamen donesen s Prižbe, malog mjesta na Korčuli, u temelje jaslica položene su moći blažene Marije Propetog Isusa Petković, utemeljiteljice Družbe sestara Kćeri milosrđa i vremenska kapsula s porukom tko gradi jaslice. Jaslice se grade pored vrtića Marija Petković – Sunčica u Subotici i za gradnju jaslica plac je sestrama darovala prva susjeda Teza Nimčević, koja je prepoznala potrebu i želju sestara za izgradnjom novog objekta. Gradnju jaslica, kao i prije više od dvadeset godina izgradnju vrtića, pokrenula je sada ekonoma samostana sestara Kćeri milosrđa u Subotici s. Silvana Milan.

»Bogu hvala i teta Tezi koja je darovala kuću za izgradnju jaslica, a Bogu hvala i za mlade obitelji koje iz Božje ruke primaju potomstvo. Uvidjevši da je ovo velika potreba za Grad znamo da smo na dobrom putu. Obećanje imamo da će svi radovi biti gotovi i da ćemo na jesen već moći primiti djecu pod naš krov. Nadam se da će tako i biti«, rekla je predstojnice subotičkog samostana s. Nelija Pavlović.

Danas u samostanu u Subotici živi sedam sestara: s. Nelija Pavlović, s. Silvana Milan, s. Zrinka Glavaš, s. Eleonora Merković i s. Jasna Dulić, te dvije sestre: s. Lidija Stantić i s. Ancila Vujković Lamić koje su teško bolesne i nepokretne. Uz prisustvo djece koja donose radost i veselje, u kući su još četiri bake o kojima s. Nelija brine uz pomoć sestara. Kako je već spomenuto u prethodnom broju, sestre još od 1971. godine primaju starice o kojima brinu i tako nadopunjavaju prihode za život u samostanu.

Vjerujemo da će, kako je i s. Nelija rekla, na jesen prvi susjedi sestrama biti upravo mališani koji će također odrastati pod okriljem tri Marije, a na radost svih sestara ove Družbe.

Jubilej – 100 obljetnicu dolaska u Suboticu i djelovanja cijelo jedno stoljeće sestre su proslavile 1. i 2. srpnja ove godine, a budući da je cijela godina u znaku jubileja, slavlje će nadamo se moći zaokružiti otvorenjem jaslica i time ispisati još jednu stranicu povijesti Družbe.

Hvala s. Julijani Beretić koja je ustupila podatke Družbe koje smo koristili za ovaj feljton.

kraj

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika