Tema Tema

Nedovoljno iskorišten potencijal

Nadomak Subotice, na Čantavirskom putu bb, nalazi se Aerodrom Bikovo. Njime upravlja Aero-klub Ivan Sarić, te je prvenstveno namijenjen za realizaciju sportskih aktivnosti sekcija Kluba, dijelom za turističke svrhe (panoramski i drugi letovi), a od 15. lipnja ima status privremenog graničnog prijelaza čime je ubrzana i olakšana procedura (pasoška kontrola, carina) kod međunarodnih letova.

Privremeni granični prijelaz

Aerodrom Bikovo nalazi se na zemlji u vlasništvu države, ali on pripada AK-u Ivan Sarić koji je odgovorna pravna osoba za njega i njegov operater.

Aerodrom, osim članova Kluba, koriste i fizičke, odnosno pravne osobe koje imaju svoje tvornice ili tvrtke u Subotici ili okruženju, i jednostavnije im je i brže ako dolaze iz Mađarske, Češke, Rumunjske, sletjeti svojim avionima u Suboticu nego ići prvo za Beograd da se rascarine. To im je inače omogućeno tijekom cijele godine, gdje su za sve neophodne procedure glede međunarodnih letova zaduženi odgovorni iz AK-a, ali, prema riječima predsjednika Aero-kluba Ivan Sarić Branimira Vukovića, tijekom tri mjeseca sve to ide brže i jednostavnije.

»Od 15. lipnja do 15. rujna dobili smo status privremenog graničnog prijelaza i dovoljno je samo dan ranije poslati najavu, u zakazano vrijeme dođu iz policije i carine na aerodrom i odmah se obavi sve što treba. Po zakonu, tijekom jedne godine može se dobiti maksimalno tri mjeseca status privremenog graničnog prijelaza. Svake godine šaljemo zahtjev i čekamo odobrenje države. Prije tri godine smo dobili, posljednje dvije nismo, a kao obrazloženje za to su naveli da smo imali mali broj letova (razlog je bila korona). Za tu dozvolu zakonski može biti bilo koja tri mjeseca tijekom godine, a mi smo procijenili da nam najviše odgovara ljetni period zbog boljih vremenskih uvjeta. Također, tu je i turistička sezona i veliko je zanimanje za odlazak odavde na jadransku obalu u Hrvatsku, Crnu Goru, Albaniju. Primjerice, ja sam sa svojim prijateljima pretprošle godine otišao avionom u Pulu i tamo smo stigli za tri sata«, kaže Vuković, dodajući kako se tijekom preostalih devet mjeseci međunarodni letovi moraju najaviti dva tjedna ranije, a i takse su skuplje.

Aktivnosti AK-a Ivan Sarić

Branimir Vuković je predsjednik Aero-kluba četiri, a njegov član 12 godina. Počeo je kao pilot jedrilice, potom je bio padobranac (do sada ima preko 300 skokova i sada je i pripravnik za nastavnika za padobranstvo), potom je bio predsjednik padobranske sekcije, a sada je predsjednik Kluba te ogovorna osoba za Aerodrom Bikovo. U međuvremenu je položio za pilota i ima oko 250 sati letenja avionima.

O radu i sekcijama Vuković navodi:

»Aero-klub Ivan Sarić ima pet sekcija: sekciju motornih pilota aviona, ultralakih aviona i zmajeva, padobransku sekciju, paraglajding i jedriličarsku sekciju. Imamo školu za padobransku obuku, imamo tandem skokove, te obuke za pilota aviona, pilota jedrilice, paraglajdera. Imali smo i zmajeve, ali budući da nije bilo veliko zanimanje, tu školu smo ugasili. Prije dvije godine kao da smo ispočetka otvarali nov aerodrom (od geometara, pravljenja aerodromskog priručnika, usuglašavanja s novim zakonima...), opremili smo ga lampama i prvi smo u Srbiji koji imamo dozvolu za letenje noću, za što smo ovladali i obuku. Potom, tu su i letovi u drugim gradovima Srbije. Nijedna škola u Srbiji ne leti samo na svom aerodromu. Mi letimo i u Novi Sad, Srijemsku Mitrovicu, Valjevo, Zrenjanin, Beograd, Kraljevo, Smederevsku Palanku, riječju, koristimo sve aerodrome. Tijekom jedne obuke treba obići više aerodroma, jer je svaki drukčiji što se tiče prilaza, sletanja, raznih drugih procedura. Kako mi idemo na druge aerodrome, tako i s drugih dolaze kod nas. Maltene svakodnevno netko kod nas sleti samo toliko da na pisti da gas, napravi gore nekoliko krugova i produži dalje do drugog aerodroma.«

Klub ima nešto više od 50 članova, od kojih su većina članovi sekcija, a tu su i njihovi predsjednici koji s Branimirom Vukovićem čine Upravni odbor Kluba. Svi oni rade volonterski, iz hobija, iako, kako ističe Vuković, odgovaraju za mnogo stvari.

»To je kao da imaš pravi aerodrom, ali nisi zaposlen tamo. Redovito nas provjeravaju sve moguće inspekcije. Vodimo kompletnu brigu oko aerodroma (košenje trave, održavanje piste). Pista (travnata) je dimenzija 800x30 metara, prije je bila 1.200x100, ali smo je smanjili jer je jako skupa registracija, teško je održavanje (mora biti pokošena, idealno ravna), a to je nemoguće za održavanje pogotovo što mi ovdje nemamo nikakva primanja i sami se snalazimo oko svega. Nas 5-6 vodi računa o tome da sve bude po zakonu i kako treba (registracije u Direktoratu civilnog zrakoplovstva, dobivanje svih mogućih dozvola). Servisiramo avione, i to iz novca kojeg prikupimo od naplaćivanja letenja (što od nas samih, što od turista). Trenutno sam jedino ja odgovorna osoba za aerodrom, za pet sekcija, za sve škole, za dva-tri aviona, tri jedrilice.«

Ponude Kluba i mogućnosti Aerodroma

Aero-klub Ivan Sarić je sportsko udruženje građana pa mu je prva i osnovna djelatnost sportsko letenje i obuke, ali tu su i druge ponude za željne pogleda iz ptičje perspektive.

»Zainteresiranima, koji nisu članovi Kluba, nudimo panoramske (informativne) letove iznad Subotice i Palića. Ovaj je let predviđen za najviše tri putnika, plus pilot, traje oko 20 minuta. Može se ići i do Novog Sada ili nekog drugog mjesta. Sve informacije mogu se dobiti putem e-mail adrese aerodrom.subotica@gmail.com. Tu je i tandemski skok padobranom gdje je dotična osoba zakačena za instruktora s kojim skoči s tri tisuće metara, tu je slobodan pad u trajanju oko 40 sekundi, a onda letenje pod kupolom. Nudimo i tandemski paraglajding«, kaže Vuković.

Kako dodaje, radi se na tome da AK Ivan Sarić pređe u sportsko društvo, a za aerodrom ističe da ima mnogo više potencijala od do sada iskorištenih.

»Kada bismo bili sportsko društvo, sekcije našeg kluba bile nezavisne, odnosno mogle bi samostalno upravljati. Sve bi one bile članovi Kluba, koji bi bio krovni, zadužen za aerodrom, za koji inače smatram da ima mnogo potencijala. Mogao bi se napraviti veći i sa širom ponudom, ali to nije jednostavno, prevelika je investicija i iza toga trebaju stajati grad, država, ali trenutno za to ne postoji zanimanje. Smatram da bi tako što vrijedilo napraviti, značilo bi u svakom smislu i za sam grad, jer ima dosta njih kojima bi značilo da mogu ovdje sletjeti, što iz privatnih, što iz poslovnih razloga. Mogao bi i to biti povod za investitore da ulažu u Suboticu. Značio bi aerodrom na koji bi se moglo sletjeti i pod manje povoljnim vremenskim uvjetima (da im oni ne budu ograničavajuća okolnost). Znači, u odnosu na sadašnji, trebala bi duža asfaltna pista, jedna upravna zgrada za obavljanje kontrole od strane policije i carine, kontrolni toranj i naravno odgovarajuća infrastruktura uz sve to. Ima tu ideja, samo se još nisu posložile kockice da se ona i realizira. Tu je brza pruga, blizu je granica, autoput, lokacija je idealna, a da ne govorimo o tome koliko bi sve to značilo u smislu turističkih letova, pogotovo odlazaka na jadransku obalu. Ipak, mislim da nije pitanje hoće li, već kad će se na koncu sve to i ostvariti«, u optimističnom tonu završava priču predsjednik Aero-kluba Ivan Sarić Branimir Vuković.

I. Petrekanić Sič

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika