Aktualno Aktualno

​​​​​​​Gdje poći sutra?

Program profesionalne orijentacije u Novom Vinodolskom

Ljeto je u punom jeku, a i ove godine Hrvatsko nacionalno vijeće i udruga Naša djeca pobrinuli su se da učenicima hrvatske nastave iz Srbije osiguraju ljetovanje i druge programe na Hrvatskom primorju. Tako je u Novom Vinodolskom, od 24. do 31. srpnja, održan program profesionalne orijentacije »GPS – Gdje poći sutra!?« za učenike koji su završili 7. razred osnovne škole.

Cilj ovog programa, koji organizira HNV, jest upoznavanje učenika s vlastitim sposobnostima te mogućnostima daljnjeg školovanja odnosno pomoć pri odabiru srednje škole. Ove godine sudjelovalo je 15-ero učenika. Profesionalni test sposobnosti i interesa, individualne razgovore te razne radionice s njima su realizirale predsjednica HNV-a, ujedno i diplomirana psihologinja, Jasna Vojnić i članica Izvršnog odbora HNV- a zadužena za obrazovanje Nataša Stipančević.

Važne odluke

»Jako je važno odvojiti vrijeme za promišljanje o svom profesionalnom putu. Često nas brzina života ponese da tako važne odluke donesemo na osnovi dojmova, nagovora ili pak na temelju površnih informacija. Izabrati i raditi posao koji voliš je zaista privilegij i blagoslov i zato ustrajavamo s ovim programom već osam godina, koliko god zahtijevao vrijeme i posvećenost. Radimo i na reorganizaciji programa profesionalne orijentacije za srednjoškolce te se nadam kako ćemo ga ove godine tako unaprijeđenog moći zasebno provesti«, izjavila je predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Jedna od polaznica Antonija Kujundžić iz subotičke OŠ Matko Vuković zadovoljna je potporom koju je dobila kroz ovaj program te, kako dodaje, planira upisati gimnaziju.

»Radionice su bile jako zanimljive, nije bilo trenutka kad nam je bilo dosadno. Na njima smo pričali o našim crtama ličnosti, interesima, sposobnostima i mogućnostima. Također, i o tome kako upoznati te odvojiti potrebno vrijeme za sebe, biti u sadašnjem trenutku. Društvo je bilo super, puno sam se družila s učenicima iz OŠ Ivan Milutinović«, kaže ona.

Polaznici su imali i slobodno vrijeme kada su mogli uživati u ljetnim aktivnostima. Kao dio programa, jedan dan proveli su bez mobitela.

Program profesionalne orijentacije održan je u odmaralištu Crvenog križa Villi Rustici, a boravak i smještaj učenika omogućio je Grad Zagreb.

Ljetovanje za mlađe

U istom razdoblju na istom mjestu (u odmaralištu Crvenog križa u Novom Vinodolskom), ali na ljetovanju, boravili su učenici 4. i 5. razreda cjelovite nastave na hrvatskom jeziku, također u organizaciji HNV-a. Na ljetovanju je boravilo oko 35-ero djece o kojima su brinuli učitelji, nastavnici i animatori te članica Izvršnog odbora HNV-a zadužena za obrazovanje Nataša Stipančević.

I ove godine djeca su imala prigodu pohađati različite aktivnosti poput plesnih programa, karaoka, igra bez granica, kreativnih i slikarskih radionica te sportskih aktivnosti pod vodstvom animatora iz Subotice.

»Prva odvajanja od obitelji, kuće, svakodnevice, nova prijateljstva, prva ljetovanja sa svojim vršnjacima iznimno su bitni događaji u odrastanju zbog čega u HNV-u osjećamo veliku odgovornost ali i privilegij u organizaciji ovakvih putovanja. Svako putovanje i skupina priča je za sebe te nam je drago biti dio njih. Uz naše domaćine, voditelji su se trudili svaki dan učiniti posebnim i za pamćenje. Mnoge generacije unatrag pamte ljetovanja u Novom Vinodolskom, a trudit ćemo se da i naredne imaju to isto divno iskustvo u matičnoj domovini«, izjavila je Stipančević.

H. R.

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika