Tema Tema

»Vi ste nada jednog drugačijeg svijeta«

Na 37. Svjetskom danu mladih u Lisabonu sudjelovalo je i 200-tinjak mladih iz Srbije. Središnji dio susreta održao se 5. i 6. kolovoza na poljani pored rijeke Tejo u portugalskoj prijestolnici kojemu je nazočio i predvodio ga papa Franjo. U subotu uvečer organizirano je bdjenje pred Presvetim, a u nedjelju ujutru sveta misa kojoj je nazočilo milijun i pol vjernika, objavio je Vatikan pozivajući se na informacije lokalnih vlasti.  
Na svojem četvrtom Svjetskom danu mladih koji je predvodio, papa Franjo u porukama i govorima podcrtavao je potencijalno negativan učinak društvenih medija na mlade. Sveti Otac ih je pozvao da se čuvaju lažne sreće koja na njih vreba u virtualnom svijetu. 
Tema o kojoj je 86-godišnji papa govorio bio je mir u svijetu. »Dragi prijatelji, dopustite meni, jednome starcu da s vama mladima podijeli san koji u sebi nosim – a to je san o miru, san o mladima koji mole za mir, koji žive u miru i grade mirnu budućnost«, rekao je Sveti Otac i poručio kako osjeća golemu tugu zbog rata u Ukrajini. 
Zamolio je papa mlade da ne prestaju moliti za mir. »Dok se budete vraćali svojim domovima molim vas da nastavite moliti za mir. Štoviše, upravo ste vi znak mira za ovaj svijet, jer pokazujete da različite nacionalnosti, jezici i povijest mogu ujediniti ljude umjesto da ih dijele. Vi ste nada jednoga drugačijeg svijeta«, rekao je papa Franjo. 

 

Mladi iz tri biskupije

 

Mladi iz Srbije išli su organizirani u dvije skupine. U jednoj su bili mladi iz Subotičke i Srijemske biskupije, a u drugoj mladi iz Beogradske nadbiskupije. 
U skupini od 150 mladih iz Subotičke i Srijemske biskupije hodočasnike su predvodila četiri svećenika: vlč. Dušan Balažević, vlč. Vinko Cvijin, vlč. Ákos Horváth  i vlč. Tibor Zsunyi, sestra Cecilija Tomkić te voditeljica Subotičkog oratorija Vedrana Cvijin. Hodočasnike iz Neokatekumenskog puta Beogradske nadbiskupije, njih 50, predvodili su mons. Grzegorz Chudek, preč. Marko Trošt i vlč. Marijan Lindić. 
Kako nam voditeljica Subotičkog oratorija Vedrana Cvijin objašnjava, tijekom boravka u Lisabonu prva tri dana mladi su sudjelovali na duhovnom programu raspodijeljeni po materinskim jezicima. Svakodnevno su tijekom prijepodneva imali organiziranu misu, molitvu, priliku za ispovijed i druženje. Poslijepodne ostavljeno je za slobodno vrijeme tijekom kojega su mladi mogli obilaziti crkve, muzeje, koncerte duhovne glazbe, a bio je čak i sajam duhovnih zvanja gdje su redovnici predstavljali svoje redove. 
»U subotu smo se s vrećama za spavanje uputili na poljanu gdje je bio susret s papom. Navečer smo imali bdjenje koje je predvodio papa, slušali smo iskustvo djevojke iz Mozambika i nakon toga smo na toj poljani, nas milijun i pol spavali u vrećama što je isto poseban doživljaj. Sutradan smo imali misu s papom, a nakon toga smo se uputili u Fatimu«, kaže Vedrana. 
Kao voditeljica Subotičkog oratorija komentirala je kako je mladima, a i njoj osobno, puno značilo vidjeti katolike iz svih krajeva svijeta te čuti njihova iskustva i kako doslovno ginu za svoju vjeru. 
»Čuli smo svjedočanstva mladih koji dolaze iz teških situacija, siromaštva, rata... gdje moraju osam prosječnih plaća zaraditi kako bi kupili kartu za Lisabon. Neki mladi u svojim državama ginu za vjeru, svjedočanstva su to koja su nam otvorila oči da budemo zadovoljniji mjestom gdje živimo i koja su nas ojačala u našoj vjeri. Isto kao što su se ostali začuđavali da smo mi katolici iz Srbije i nama je bilo neobično vidjeti katolike iz Japana ili Tajvana. Na ovom susretu smo dobili sliku koliko je u biti naša Crkva velika i univerzalna«, priča nam Vedrana. 

 

Iskustvo za cijeli život

 

Posebno mjesto tijekom bdjenja u Campo de Graca imao je Petar Huska (u narančastoj majici) iz Subotice. On je među nekoliko stotina tisuća mladih u Lisabonu, s još četvero mladih iz drugih država izabran da bude neposredno uz papu Franju tijekom njegovog nagovora mladima.


»Preradostan sam i prezahvalan što sam imao priliku biti tako blizu svetog Oca. Ovo mi je iskustvo koje ću pamtiti cijeli život, njegovati ga i sigurno još dugo za njega zahvaljivati. Prvi puta sam bio na svjetskom susretu mladih i pun sam dojmova. Svidio mi se osjećaj kad smo hodali ulicama Lisabona i sretali mlade koji su poput nas oduševljeni Bogom, vjerom i Kristom. Osjećao se Duh Crkve, da smo svi jednaki«, kaže Petar. 
Valentina Kovačev iz Bođana kaže kako je doma ponijela pregršt lijepih uspomena. Navodi kako joj se svidjelo što su mladi iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije tijekom boravka u Lisabonu imali organiziran zajednički duhovni program na svojemu jeziku. »Crkve su nam bile pune, mladi su se iz ovih država družili i poslije mise ispred crkve. Jednom smo tijekom molitve krunice i pjevali i tako slavili Gospodina, a imali smo i kateheze. Bilo je lijepo i što smo imali vrijeme za turistički obilazak grada«, kaže Valentina. Od mjesta koje su posjetili u proputovanju izdvojila je svetište Lurd. 
Susret mladih iz cijeloga svijeta dojmio je i Saru Žurovski iz Srijemske Mitrovice. »Ovo mi je veliko životno iskustvo. Obilazili smo lijepa mjesta, svetišta, družili se, molili... Pamtit ću ovo hodočašće i sretna sam što sam mogla ići na njega iako nas iz Srijema ima samo 12«, kaže Sara. 
Na završetku 37. Svjetskog dana mladih u Lisabonu papa Franjo najavio je da će idući Svjetski dan mladih biti 2027. u Seulu u Južnoj Koreji. Posljednji Svjetski dan mladih u Aziji bio je 1995. na Filipinima.


Podsjetimo i kako je Svjetski susret mladih utemeljio papa sv. Ivan Pavao II. 1985. godine. Od tad se susreti održavaju svake treće godine na drugom kontinentu. Prije ovoga susret mladih iz cijelog svijeta održan je u Panami 2019., a zbog pandemije koronavirusom susret je u Lisabonu odgođen s 2022. na 2023. godinu. 
Na putovanju do Portugala i natrag hodočasnici Subotičke i Srijemske biskupije posjetili su Milano, Nicu, svetišta Lurd i Fatimu, San Sebastian, Montpellier i Bresciu. Mladi iz Beogradske nadbiskupije na hodočašće su išli avionom te nisu imali tako bogato proputovanje kao prva skupina. Ipak, posjetili su Leiriu, najpoznatiji gotički samostan Batalha te u Cabo da Roca, najzapadniju točku Europe, Fatimu i Mađarsku Kalvariju kardinala Mindszentyja – gdje je posvećena kapelica svetom Stefanu, ugarskom kralju te kuću sv. Franje i sv. Jacinte, djece kojima se ukazala Gospa. Posjetili su i Gospino svetište Nossa Senhora de Nazare. 
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika