Aktualno Aktualno

Titula kojom se PONOSI

Predvoditelji ovogodišnje žetvene svečanosti – Dužijance u Subotici su bandaš Petar Vukmanov Šimokov i bandašica Dunja Šimić iz Subotice. U njihovoj pratnji su mali bandaš David Kujundžić i mala bandašica Sofija Kovačević, također iz Subotice. Svi oni u ovoj manifestaciji sudjeluju od malena i ponosni su na čast koja im je ukazana kada su odabrani da ponesu titulu bandaša, odnosno bandašice. 

 

Bandaš

Bandaš Petar Vukmanov Šimokov ima 20 godina i dolazi iz petočlane obitelji. Majka mu je Mirjana, otac Goran, a ima i mlađeg brata Ivana i sestru Martu. Pripada župi sv. Rok. Završio je Tehničku školu Ivan Sarić i radi u firmi d.o.o. Grgo bravar. Svirao je sedam godina tamburu u Subotičkom tamburaškom orkestru, a sada je član folklorne sekcije Hrvatskog kulturnog centra Bunjevačko kolo. U slobodno vrijeme, kaže kako igra nogomet s prijateljima, izlazi i druži se. 
U Dužijanci sudjeluje od svoje druge godine. Svake godine navodi kako se oblači u nošnju, a posljednjih godina pomaže i u čišćenju žita. Prema njegovim riječima, za Dužijancu će obući novu nošnju koja je šivena za ovu priliku i čizme koje su pravljene baš za njega. Kaže kako je biti bandaš za njega velika čast. »Pošto volim Dužijancu i našu bunjevačku narodnu nošnju ovo mi puno znači. Uvijek sam se divio bandašu i bandašici, a ove godine je meni pripala ta čast«, kaže bandaš Petar.  

 

Bandašica

Dunja Šimić bandašica je ovogodišnje Dužijance. Ima 20 godina i studentica je Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku. Jedino je dijete Dajane i Davora Šimića. Dolazi iz župe sv. Jurja. Dugo godina je plesala folklor u HKC-u Bunjevačko kolo, no kako navodi, zbog odlaska na studije postalo je nemoguće pohađati probe, ali koristi svaku priliku kada je u Subotici pomoći mlađima u spremanju nošnje. Kaže kako voli i putovati. 
Od svoje prve godine Dunja se oblači u nošnju za Dužijancu, a uključena je i u njezinu organizaciju jer joj je, kako kaže, cijela obitelj veoma aktivna u hrvatskoj zajednici i organizaciji Dužijance. 
»Imala sam godinu dana kada mi je nana prvi put obukla namjenski šivenu i šlingovanu haljinicu za Dužijancu. Kao mlađa sam više voljela i oblačila šling no kasnije kada sam shvatila vrijednost i ljepotu svila koje imamo počela sam više nositi njih. Prednost uvijek dajem staroj nošnji, originalima no volim nositi i novo ukoliko je pronađen neki lijep materijal koji podsjeća na staro i ako je šiveno prema starom kroju. Osobno ne volim mnogo promjena i inovacija na novošivenim nošnjama. Za Dužijancu u Mostaru odlučila sam obući staru svilu još iz vremena prije Prvog svjetskog rata kako bih pokazala što je naše staro i s čime se dičimo. Za našu, gradsku dužijancu Nada Sudarević i Ružica Kozma šiju novu nošnju.«
Dunja navodi da joj je od malena san bio biti bandašica. »Kod nane Ružice sam se kao mala oblačila u nošnju i igrala bandašice nakon što bih pogledala snimke starih Dužijanci«, kaže Dunja i dodaje kako je bila veoma sretna kada je mons. Stjepan Beretić došao kod nje i pitao nju i njezine roditelje pristaje li biti ovogodišnja bandašica. »Naravno, odmah sam pristala. Znala sam koliko obaveza, odricanja i posla slijedi tijekom godine, no nisam požalila niti u jednom trenutku. Velika mi je čast predstavljati sve mlade i stare, risare i risaruše te ponijeti krunu do oltara i zahvaliti Mu na darovima koje nam je dao, a zatim predati blagoslovljeni kruh gradonačelniku Subotice na gradskom trgu pred našim Subotičanima. Također, ponosna sam i zahvalna svima koji su me tijekom godina podržavali u svemu što sam pomalo radila za folklor i tradiciju. Smatram ovo velikom nagradom i blagoslovom«, kaže bandašica Dunja.  

 

Mali bandaš

Mali bandaš David Kujundžić ima 9 godina i dolazi iz petočlane obitelji. Najstarije je dijete Marinka i Marine, koji uz njega imaju Bogdana i Karlu. Mali bandaš pripada župi Uskrsnuće Isusovo, a školu pohađa u OŠ Matko Vuković. Ide i u Glazbenu školu gdje uči svirati harmoniku. 
Ranije je trenirao plivanje i klizanje. Kaže kako voli plivati u moru, roniti i tražiti školjke te klizati i skijati. U slobodno vrijeme se druži s prijateljima i igra. Pored ovoga, u slobodno vrijeme David vježba sviranje harmonike, a kaže i kako voli nastupati u školi i sudjelovati na školskim natjecanjima iz ovoga instrumenta. 
David od malih nogu s obitelji sudjeluje u manifestaciji Dužijanca. »Oblačio sam se prethodnih godina i za Dječju i za veliku Dužijancu, išli smo na misu, a potom i u povorku. Skoro svake godine sam do sada bio na Takmičenju risara da navijam za djeda Stipana ili tatu jer se oni natječu u košenju žita. Kada pobijede ili dobiju pehar volim se slikati s njima«, kaže mali bandaš i dodaje kako voli ići i na Priskakanje vatre, Pucanje bičevima, Tamburašku večer ili Večer risara jer se ondje sretne s prijateljima. Navodi mali bandaš i kako mu je bilo lijepo na čišćenju žita jer su mu i ondje bili prijatelji. 
Najdraža i najljepša mu je svečana bunjevačka nošnja, a takvu će i obući za Dužijancu. »Imat ću čakšire i svileni prsluk, bijelu košulju, čizme i šešir. Pošto je Dužijanca imat ću i perlicu od slame«, kaže mali bandaš. 
Za Dužijancu malenih David kaže da je prošla izvrsno, a najviše su mu se svidjele igre u subotu, naročito vožnja konjima i traženje zastavica po njivi. Ponosan je on što je odabran za malog bandaša. »Trudio sam se da pratim događanja Dužijance i da u što više njih sudjelujem. Trudio sam se da budem što bolji, da izvršavam dužnosti malog bandaša«, kaže David.  

 

Mala bandašica

Sofija Kovačević mala je bandašica ovogodišnje Dužijance. Ima 10 godina i učenica je hrvatskog odjela u OŠ Matko Vuković. Dolazi iz šestočlane obitelji – majka Sanja, otac Danijel, braća David i Luka te sestra Valentina. Pripada katedralnoj župi sv. Terezije gdje je i članica dječjeg zbora. Sofija pohađa i Glazbenu školu gdje svira klavir te pleše folklor u HKC-u Bunjevačko kolo. U slobodno vrijeme voli čitati knjige, igrati društvene igre, igrati se s lutkama, crtati prirodu i slušati glazbu i pjevati.
Od četvrte godine Sofija oblači nošnju na Dužijanci i sa svojom obitelji i odgojiteljicama i djecom iz vrtića Marija Petković Sunčica sudjeluje u povorci. Kaže kako joj je najdraža i najljepša nošnja šling, jer ima prekrasni ručni rad na sebi. Šling je nosila na Dužijanci malenih, a nosit će ga i na središnjoj proslavi. 
»Nošnju mi je pozajmila draga gospođa Marga Lendvai. Veoma sam joj zahvalna što će mi pomoći u oblačenju i što je pristala da svoju nošnju kompletno pripremi (opere, uštirka i opegla) za mene. Hvala joj puno«, kaže mala bandašica. Njoj i njezinoj obitelji velika je čast što im se ukazala prilika da na ovakav način sudjeluju u Dužijanci. S obzirom na to da je Sofija svoju ulogu male bandašice već odigrala na Dužijanci malenih prije dva mjeseca, kaže kako joj je to bilo predivno iskustvo i da je jako sretna, ponosna i zahvalna što joj je pružena mogućnost da bude mala bandašica. »Bilo mi je veoma lijepo i jedva čekam da se ponovi sad u nedjelju«, kaže Sofija. 
J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika