Aktualno Aktualno

Skup o srpsko-hrvatskim odnosima u Golubiću

Tradicionalni međunarodni znanstveni skup Hrvatsko-srpski odnosi, koji je posvećen normalizaciji odnosa u regiji, bit će održan u petak, 25. kolovoza, u Golubiću pored Obrovca u Hrvatskoj.

Na skupu će sudjelovati politički predstavnici Srba iz Hrvatske, kao i politički predstavnici Hrvata iz Srbije.
Na skupu će govoriti predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke iz Hrvatske Milorad Pupovac i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov.
Prošle godine u Golubiću, Pupovac i Žigmanov potpisali su Deklaraciju o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije.

»Tom Deklaracijom značajno su unaprijeđeni odnosi političkih predstavnika dviju manjinskih zajednica«, rekao je predsjednik Upravnog odbora Centra za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada Darko Gavrilović.
Prema njegovim riječima, ove godine namjera je započeti rad na kreiranju mreže manjinskih stranaka i institucija koje se bave manjinama na temeljima politike regionalne stabilnosti i pomirenja.
Ove godine na skupu će prvi puta sudjelovati predstavnici danske manjinske stranke iz Njemačke i njemačke manjinske stranke iz Danske.
»To znači da se u Golubiću okupljaju predstavnici naroda koji su nekada bili u sukobima«, kazao je Gavrilović.
Gavrilović je istaknuo da njihova iskustva u prevladavanju mržnje, a potom i međuetničkih problema mogu pomoći mnogim etničkim zajednicama koje su u sukobima diljem svijeta.
Prema njegovim riječima, kada je riječ o srpskoj manjini u Hrvatskoj i hrvatskoj manjini u Srbiji njihov položaj je za vrijeme ratova na prostoru nekadašnje Jugoslavije bio izuzetno težak, a istrebljenjima su im pretile ekstremističke skupine i stranke.

»Svaki korak ka pomirenju zahtijevao je odsustvo mržnje. A mržnju je teško iskorijeniti poslije toliko počinjenih zala. Zato, već 16 godina u Golubiću naglašavamo da se pomirenje ne donosi samo odsustvom mržnje već prisustvom svih onih koji su spremni biti prisutni i pomoći u svim patnjama čovjeka«, rekao je Gavrilović.

Skup organiziraju Centar za istoriju, demokratiju i pomirenje iz Novog Sada i Udruženje za istoriju, saradnju i pomirenje iz Obrovca.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika