Tema Tema

Poljoprivrednici najavili tužbe

Izgradnja brze ceste koja treba povezati mađarsku granicu kod Berega i rumunjsku od Nakova trebala je, barem prema najavama davanim prethodnih godina, biti pri samom kraju. Naime, tadašnji ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirov obećao je u proljeće 2021. godine da će cesta Sombor– Kikinda biti završena za dvije i pol godine. Iako se taj rok bliži, na trasi nove ceste nije zaboden još nijedan ašov. Ali su zato dana nova obećanja od novog ministra Gorana Vesića koji je kazao da će gradnja ceste početi uskoro i to od Berega. Cesta će ići potpuno novom trasom koja će zaobići Bereg i sva mjesta do autoceste kod Vrbasa, a to su Kolut, Bezdan, Sombor, Kljajićevo, Sivac, Crvenka i Kula. Trasa je već ucrtana, što znači da je već urađena i eksproprijacija zemljišta. Od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Hrvatska riječ zatražila je podatke o tome koliko je zemljišta oduzetno na teritoriju Grada Sombora, koje su to kategorije zemljišta i je li već nešto od oduzetog zemljišta plaćeno i po kojoj cijeni. Odgovore nismo dobili ni poslije tjedan dana.

Zemlja oduzeta, a naknade još nema

Na početku nove ceste kod graničnog prijelaza Bački Breg je bereški atar. Prije dvije godine posječena je šuma, a raskrčeni dio sada je šikara zarasla u korov i šipražje. U razgovoru s vlasnicima poljoprivrednog zemljišta u dijelu gdje bi trebala proći cesta doznajemo da će desetak njih ostati bez dijela zemlje, točnije već su ostali jer je oduzeta zemlja kao nova parcela već uvedena u katastar, ali da oni tu zemlju i dalje rade, da im nije plaćeno i da ne znaju koliko će novca dobiti. Marinu Katačiću bit će oduzeta cijela parcela od oko dva hektara. U razgovoru za Hrvatsku riječ on kaže da to ne prihvaća i spreman je sudski spor voditi do Strazbura. »Da se razumijemo, nismo mi protiv nove ceste, već smo protiv toga da nam uzmu zemlju, a ne daju nam drugu već će platiti naknadu za ono što nam je oduzeto. U mom slučaju moju oduzetu njivu i državnu zemlju dijeli samo atarski put i ne mogu u zamjenu dobiti državne oranice. Kažu, cestu gradi ministarstvo saobraćaja, a državnom zemljom gazduje ministarstvo poljoprivrede. Pa i ako su dva različita ministarstva, nisu dvije različite države«, kaže Katačić. Kaže, jedino prihvatljivo rješenje za njega je zamjena za istu površinu i istu klasu zemlje. »Oni hoće platiti zemlju koja je oduzeta, a neće platiti izgubljenu dobit. Gdje ja sada mogu kupiti nova dva hektara, kada se veliki poljoprivrednici otimaju za oranice i podižu cijene? Egzistencija moje obitelji je ugrožena. Na ta dva hektara moja djeca su mogla podići voćnjak, baviti se povrtlarstvom i tako sebi osigurati prihode. Neka plate i izgubljenu dobit za narednih 50 godina«, kaže Katačić. Zemlju koja mu je oduzeta Katačić i dalje obrađuje, kao što to rade i drugi poljoprivrednici koji će ostati bez dijela svojih njiva. Kaže, parcele su podijeljenje, one koje su oduzete dobile su svoje brojeve i upisane su u katastar, ali obeštećenje još nije isplaćeno, niti se zna cijena.

Sombor dobija izlaz na autocestu

Brza prometnica nazvana »Osmijeh Vojvodine« koja će povezati granicu s Mađarskom kod Berega i s Rumunjskom kod Nakova i Srpske Crnje bit će duga 175 kilometara. Prva dionica koja treba biti izgrađena duga je 22,7 kilometara, a ići će od Berega do sadašnje obilaznice oko Sombora, što znači da će prijeći i preko rječice Plazović. Dalje će se graditi cesta prema Vrbasu i to tako što će zaobići sva mjesta od Sombora do Vrbasa, gdje će se uključiti na autocestu E-75. Prije Srbobrana cesta će ići lijevo prema Bečeju i dalje do Kikindi zaobilazeći i na toj dionici sva naselja. Imat će četiri trake, svaka širine 3,5 metara, a maksimalna dozvoljena brzina bit će 100 kilometara na sat. Kada bude izgrađen put između Sombora i Novog Sada i dalje Beograda bit će znatno kraći. Do Novog Sada bit će potrebno sat vremena, a sada je to minimum sat i pol.

Slična situacija je i u atarima salaša Bezdanski put i Nenadić između kojih će također proći nova cesta. Obitelj Paštrović s Bezdanskog puta kaže da će im biti oduzeto nešto manje od jutra zemlje. »Zemlja nam je formalno već oduzeta iako je i dalje obrađujemo. Kada smo proljetos radili obnovu registracije poljoprivrednog gospodarstva već smo tada vidjeli da nam je parcela manja i da je sve već prošlo kroz katastar. Dobili smo neki papir gdje piše da će prva klasa zemlje biti plaćena 198 dinara po četvornom metru, a druga 178 i da je prve klase 30 posto, a druge 70 posto. Čudno, kada plaćamo porez odnos je obratan. Taj papir nismo potpisali po savjetu našeg odvjetnika«, kaže Ivan Paštrović. Odvjetnik koji ga zastupa sam ga je kontaktirao, kao i druge iz tih salaša. Potpisao je punomoć i time ovlastio odvjetnika da na sudu pokuša izboriti bolju cijenu za oduzetu zemlju.

Dio zemlje bit će oduzet i Bojanu Joziću, poljoprivredniku iz salaša Nenadić. On je imao više sreće, jer mu cesta ne prolazi sredinom parcele, već krajem tako da mu je oduzet dio zemlje s kraja. »Već godinu dana je prošlo kako su to zemljište isparcelizirali i uveli u katastar. Koliko znam tek nekoliko njih u Nenadiću je dobilo rješenje da im je zemlja oduzeta, ali nigdje nije napisan iznos obeštećenja, već piše kako će naknada biti utvrđena naknadno. Nezvanično kažu bit će plaćeno 200 dinara po četvornom metru. To je kao da su za jutro platili nešto iznad 10.000 eura, a tako se sada i kreću cijene. Naravno mi bi da nam se plati po cijeni za građevinsku zonu, jer je to sada pretvoreno u građevinsku zonu. Pitanje je kako će proći, jer je nama prvo oduzeto poljoprivredno zemljišta, pa su ga tek onda pretvorili u građevinsku zonu. Angažirali smo odvjetnika. On je kazao da sačekamo i vidimo koja će cijena biti, pa idemo na sud, ali evo ništa se ne dešava godinu dana«, kaže Bojan.

Kontaktirali smo i jednog od odvjetnika da bi čuli na čemu temelje tužbe koje su obećali poljoprivrednicima, ali je on odbio govoriti o tome uz obrazloženje da su svojim klijentima sve objasnili i da će učiniti sve što je u interesu vlasnika oduzete zemlje koje zastupaju.

Z. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika