Tema Tema

Kreću »muke« oko nauke

Danas, 1. rujna, započela je još jedna školska godina. Novi početak donosi i novu nadu da će ova školska godina biti bolja i da će imati sretniji kraj. Nažalost, svi se sjećamo tragedije i nadamo se da se više nikada neće ponoviti. Upravo radi toga, a po preporuci Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja prvi tjedan bit će drugačiji.

Gostujući u Dnevniku RTS-a ministrica prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Slavica Đukić-Dejanović rekla je da su smjernice za dalji rad poslane u školu. Prema njenim riječima, obrazovno-odgojni rad će u ovoj školskoj godini biti prožet obvezom svih, a to je sigurnost djece, te će se dodatno raditi na njegovanju pravih ljudskih vrijednosti. Kako će to sve biti provedeno u djelo, predstoji nam tek vidjeti.

»Neki novi klinci«

Za one najmlađe školarce – prvaše danas je veliki dan. Kada je u pitanju cjelovita nastava na hrvatskom jeziku, danas je prvi puta u školsku klupu sjelo 35 prvaša koji predstavljaju 22. generaciju učenika na hrvatskom jeziku. Iako ista generacija, svoje znanje će stjecati u različitim školama: OŠ Ivan Milutinović, Subotica – šest učenika, OŠ Matko Vuković, Subotica – osam, OŠ Vladimir Nazor, Đurđin – troje, OŠ Matija Gubec, Tavankut – jedanaest i OŠ 22. oktobar, Monoštor – sedam učenika.

Broj učenika se u svim školama u Srbiji iz godine u godinu smanjuje, a takva je situacija i u OŠ 22. oktobar u Monoštoru.

»Kao i svugdje, i u našoj školi je smanjen broj djece, ali ono što je ove godine pozitivno jeste da imamo 19 prvaša, od kojih se njih sedmero opredijelilo za cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku. Osim njih, u nastavi na hrvatskom jeziku imamo i peti i sedmi razred s pet, odnosno šest učenika«, kaže ravnateljica monoštorske škole Marija Mrgić.

Po njenim riječima udžbenici i nastavni kadar su spremni, kako za prvaše tako i za više razrede.

»Radosni smo da imamo ove godine i hrvatski odjel. U našoj školi je to prisutno već sedam godina i imam dojam da su sada i ljudi više upoznati i da im hrvatski odjeli nisu više nepoznanica. Roditelji kada dolaze na upis i evidentiranje imaju još po neko pitanje, te kada osjete sigurnost i u kadru i upravi škole onda im je lakše donijeti ovu odluku i upisati dijete na cjelovitu nastavu. Kad podvučemo školsku godinu, s ovim odjelima uvijek samo benefite vidimo«, rekla je Mrgić. Učiteljica koja je izvela četvrtaše, te sada prima prvaše u Monoštoru je Lidija Marinković.

Najbrojniji odjel prvaša će ove godine biti u Tavankutu, u OŠ Matija Gubec, a njihova učiteljica, kako je rekla ravnateljica škole Stanislava Stantić Prćić, bit će Ana Kopunović Legetin. U ovoj školi, osim prvaša, nastavu na hrvatskom jeziku pohađaju i učenici trećeg, te petog, šestog i sedmog razreda.

Udžbenici gotovo na dar

Polazak u školu je »zanimljiv« i roditeljima, po organiziranju svih obveza i izvannastavnih aktivnosti, do onog »najstresnijeg« dijela – financija. Osobito ako u obitelji ima više djece. Primjerice, komplet za učenike od prvog do četvrtog razreda iznosi od 9.000 do 12.000 dinara, dok za više razrede i do 20.000 dinara. Danas više ni bilježnice ni školski pribor nisu jeftini, a to također čeka sve roditelje. Odjeću i obuću ćemo ovoga puta (bolje) preskočiti.

No, za sve one učenike koji su u cjelovitoj nastavi udžbenici su, kada su u pitanju prvaši, na dar, a za sve ostale razrede se uplaćuje samo kotizacija, i to simboličnih 1.000 dinara. Što je velika olakšica, a to nam je posvjedočila mama šestero djece Adrijana Kujundžić.

»Ove školske godine imamo tri školarca koji pohađaju cjelovitu nastavu na hrvatskom jeziku: dva osnovca i jednog srednjoškolca (stomatološki tehničar). Najstarija kći ide u srednju školu na srpskom, no, osnovnu je također završila na hrvatskom. Najmlađi su u vrtiću. Mislim da su svima besplatni udžbenici velika pomoć i podrška, osobito nama koji imamo više djece. Kada se sve zbroji, te brojke uopće nisu male, a uz ovu pomoć možemo djeci osigurati pribor, bilježnice i drugo potrebno za početak nove školske godine.«

No, ipak ti udžbenici nisu besplatni nego se oni financiraju na drugi način.

Hrvatsko prosvjetno društvo Bela Gabrić je i ove godine osiguralo sredstva za ovu namjenu. »Zahvaljujući projektu prekogranične suradnje HPD-a Bela Gabrić i Grada Iloka osigurana su sredstva za sve udžbenike kada je u pitanju osnovna škola. Na tom projektu smo dobili 14.000 eura, što u principu nije dovoljno, ali budući da nam je ostalo nešto udžbenika od prošle godine sada ćemo se uspjeti uklopiti u ovu brojku. Kao i ranijih godina, tako je i sada Hrvatsko nacionalno vijeće završnu sumu dopunilo potrebnim iznosom. Prethodnih godina su udžbenici koštali preko dva milijuna dinara, a tako bi bilo i sada«, kaže predsjednica HPD-a Bela Gabrić Margareta Uršal.

Po njenim riječima ukupno je poručeno 1.888 udžbeničkih jedinica (udžbenika i radnih bilježnica) i to od BIGZ-a 1.573, što je 1.419.007,67 dinara, Gerundijuma 70, što je 70.840,00 dinara i od Zavoda za udžbenike 245, što je 184.235,00 dinara, Dakle, ukupno 1.674.082,67 dinara (14.308 eura).

Kada su u pitanju udžbenici za srednju školu, svi predmeti za Gimnaziju su prevedeni na hrvatski jezik, te se, kako je rekla Uršal, opći predmeti koriste i u strukovnim školama. Za strukovne škole su osigurani i udžbenici iz Hrvatske, koji se u cjelovitoj nastavi koriste kao priručna nastavna literatura.

Od vrtića do srednje škole

Za prvaše – cijelu generaciju organizira se i svečani prijem, koji će biti danas, 1. rujna, u dvorištu Hrvatskog doma – Matice.

»Godinama unazad trudimo se našim prvašima uljepšati prvi dan škole. Tog dana otvaraju se naša vrata za nove obitelji te ih više ne zatvaramo. Učenici nižih razreda sa svojim učiteljima pripremaju program, a nakon toga djecu čekaju brojni darovi, iznenađenja i zabavni program kom će se zasigurno obradovati«, rekla je predsjednica Odbora za obrazovanje pri HNV-u Nataša Stipančević i dodala: »Osim udžbenika koji su na dar za prvaše, oni će dobiti još i bon-vaučer u vrijednosti od 10.000 dinara za kupovinu školskog pribora, te prikladne darove, koje je pripremilo Hrvatsko nacionalno vijeće i Udruga Naša djeca«.

Istoga dana u školu polaze i »veliki« prvaši – srednjoškolci.

»Upis u srednju školu novi je početak i poglavlje za svakog učenika. Četiri godine u kojima imaju prilike upoznati sebe, odlučiti se za studij ili posao kojim se u budućnosti žele baviti. HNV će im i nadalje pomagati u tome i uljepšati školske dane u vidu ekskurzija, izvannastavnih aktivnosti, profesionalne orijentacije, članskih karata u Gradskoj knjižnici...«, rekla je Stipančević.

Kada je u pitanju cjelovita nastava na hrvatskom jeziku u srednjim školama, nastava će se i nadalje odvijati u tri srednje škole: Gimnaziji Svetozar Marković gdje je na opći smjer upisano njih 22 učenika, potom u Politehničkoj školi, gdje se na smjer tehničar tiska upisalo njih osmero, dok je u Medicinskoj školi na smjeru stomatološka sestra – tehničar upisano njih 30.

Veliki broj djece je upisan i u vrtiće na hrvatskom jeziku, tako će od rujna u Mariji Petković – Sunčici, Mariji Petković – Biseru, Petru Panu u Tavankut, te u vrtiću pri OŠ Vladimir Nazor iz Đurđina biti ukupno blizu 170 djece.

Podaci za izborni predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture još nisu kompletirani, budući da još nisu sve škole obavile anketu roditelja.

U narednom periodu, kako najavljuju iz HNV-a, bit će organiziran i prijevoz djece od kuće do škole i nazad, koji je također velika pomoć i olakšica roditeljima.

Ž. V.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika