Aktualno Aktualno

Ministar Žigmanov osudio uništavanje natpisa na mađarskom jeziku na ulazu u Suboticu

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov snažno i nedvosmisleno osudio je vandalski čin u kom su oštećeni natpisi s imenom Subotice na mađarskom jeziku, ocjenjujući ga kao čin kojim se brutalno krši pravo pripadnika mađarske zajednice na službenu upotrebu svog jezika i pisma, priopćilo je to ministarstvo.

Prilikom obilaska mjesta gdje su stajala sada uništena ukrasna slova na ulasku u grad, Žigmanov je istaknuo kako je tako nešto u apsolutnoj suprotnosti s proklamiranom politikom integracije i ostvarivanja prava pripadnika nacionalnih manjina koju vodi državna vlast.

Očekuje da će policija naći vinovnike, a pravosudna tijela proces okončati adekvatnom kaznom.

Kako je ministar kazao, Srbija je država svih njenih građana u kojoj je svakoj zajednici osigurano uživanje prava koja garantiraju Ustav i zakoni.

Žigmanov je naglasio da očekuje da će se u najkraćem roku natpisi na mađarskom jeziku obnoviti i vratiti u prvobitno stanje.

Vandalski čin u Subotici osudio je zaštitnik građana Zoran Pašalić.

»Grad Subotica, kao i država Srbija pripadaju svim njenim građanima i vandalski čin koji se desio proteklog vikenda na veoma ružan način krši prava mađarske zajednice na službenu upotrebu njihovog jezika i pisma i predstavlja vid provokacije kojoj nema mjesta u Srbiji«, naveo je Pašalić u priopćenju.

Dodao je da se svaki oblik vandalizma mora zaustaviti bez obzira od koga dolazi, te očekuje da će počinioci biti u najkraćem roku privedeni, a natpis na mađarskom jeziku biti obnovljen.

H. R. / Foto: PannonTV


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika