Aktualno Aktualno

DSHV o novom nastupu Baje Malog Knindže u Subotici: »Ono što nije dobro – postalo je normalno i prihvatljivo«

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini smatra prijepornim novi nastup kontroverznog glazbenika Mirka Pajčina, poznatijeg kao Baja Mali Knindža, u Subotici, ističući kako se ovoga puta Pajčinovo gostovanje planira u okviru manifestacije Zavičajni dani, »koja ima status gradskog 'festivala' i kao takva uživa ne samo političku nego i izdašnu materijalno-financijsku podršku lokalne samouprave, te u središtu Subotice, na središnjem gradskom trgu«.

»DSHV je ranije, u slučaju nastupa Pajčina u Novom Žedniku, održanog u dvorištu osnovne škole i to mjesec dana nakon svibanjskih krvavih tragedija, ukazivao na dodatnu neprimjerenost ovakvih događaja u sredinama u kojima žive pripadnici hrvatske zajednice. Vrijednosti koje se promoviraju kroz dio Pajčinovog glazbenog repertoara imaju snažne i uvredljive antihrvatske i antikatoličke sadržaje, kojima nije mjesto u javnom prostoru, osobito u mjestima s hrvatskim i katoličkim življem. Na tim stajalištima se i dalje nalazimo«, navodi se u priopćenju stranke.

DSHV ističe i da su »frapirani« što je na ovaj »i više nego prijeporni događaj referirao veoma mali broj institucija i pojedinaca, ne samo u gradu Subotici, nego u Vojvodini i Republici Srbiji«.

»Riječ o političkim subjektima iz Subotice, koji u političkom životu sudjeluju s pozicija oporbe. Niti jedan glas iz prijestolnice. Niti jedan glas iz medija. Ono što nije dobro, što je za društvo vrlo toksično, ono što nekome šteti, postalo je normalno i prihvatljivo«, dodaje su priopćenju.

DSHV na kraju napominje kako javnost u Hrvatskoj već godinama više zanimaju trivijalni događaji i banalne pojavnosti, dok institucije »nemaju cjelovitu sliku o društvenim prilikama i svakodnevnim izazovima s kojima se suočavaju pripadnici hrvatske zajednice«.

»Očekivali smo, i očekujemo i dalje, ipak, solidarnost onih koji se znaju nalaziti u sličnim situacijama, spram kojih smo mi znali primjereno reagirati«, zaključuje se u priopćenju.

Podsjetimo, 10. po redu Zavičajni dani, u organizaciji Saveza srpskih udruženja Severnobačkog okruga, počinju sutra i trajat će pet dana, a nastup Baje Malog Knindže najavljen je za petak, 8. rujna.

H. R.


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika