Tema Tema

Od »nosila ti Drina sto mudžahedina« do gradskog trga

Tri mjeseca nakon koncerta u dvorištu škole u Novom Žedniku, na proslavi seoske slave pjevač Mirko Pajčin, poznatiji kao Baja Mali Knindža, ponovno ima koncert u Subotici, ali ovoga puta na centralnom gradskom trgu. Sutrašnji koncert dio je programa 10. Zavičajnih dana, u organizaciji Saveza srpskih udruženja Sjevernobačkog okruga. I dok gradonačelnik Subotice Stevan Bakić u tome ne vidi ništa problematično, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV) upozorava da vrijednosti koje se promoviraju kroz dio Pajčinovog glazbenog repertoara »imaju snažne i uvredljive antihrvatske i antikatoličke sadržaje, kojima nije mjesto u javnom prostoru, osobito u mjestima s hrvatskim i katoličkim življem«.

DSHV: Uvredljivi antihrvatski i antikatolički sadržaji

DSHV smatra prijepornim novi nastup kontraverznog glazbenika Mirka Pajčina, poznatijeg kao Baja Mali Knindža, u Subotici, ističući kako se ovoga puta Pajčinovo gostovanje planira u okviru manifestacije Zavičajni dani, »koja ima status gradskog 'festivala' i kao takva uživa ne samo političku nego i izdašnu materijalno-financijsku podršku lokalne samouprave, te u središtu Subotice, na središnjem gradskom trgu«.

»DSHV je ranije, u slučaju nastupa Pajčina u Novom Žedniku, održanog u dvorištu osnovne škole, i to mjesec dana nakon svibanjskih krvavih tragedija, ukazivao na dodatnu neprimjerenost ovakvih događaja u sredinama u kojima žive pripadnici hrvatske zajednice. Vrijednosti koje se promoviraju kroz dio Pajčinovog glazbenog repertoara imaju snažne i uvredljive antihrvatske i antikatoličke sadržaje, kojima nije mjesto u javnom prostoru, osobito u mjestima s hrvatskim i katoličkim življem. Na tim stajalištima se i dalje nalazimo«, navodi se u priopćenju stranke.

Iz ureda povjerenice za zaštitu ravnopravnosti Brankice Janković rečeno nam je da je povjerenica na službenom putu, pa odgovor na pitanje treba li u Subotici biti koncert ovakvog pjevača i hoće li povjerenica za zaštitu ravnopravosti reagirati budući da se koncert održava u javnom prostoru – gradskom trgu u višenacionalnom gradu nismo dobili do zaključenja ovog broja.

»Pučki pravobranitelj po zakonu nije nadležan da kontrolira rad privatnih udruženja koja organiziraju spomenuti koncert u Subotici. Ipak, svakako, ispratit ćemo sva dešavanja u vezi s organizacijom i održavanjem tog događaja«, navodi se u odgovoru koji je Hrvatskoj riječi dostavljen iz kabineta pučkog pravobranitelja na pitanje hoće li nešto poduzeti.

DSHV ističe i da su »frapirani« što je na ovaj »i više nego prijeporni događaj referirao veoma mali broj institucija i pojedinaca, ne samo u gradu Subotici, nego u Vojvodini i Republici Srbiji«.

»Riječ je o političkim subjektima iz Subotice, koji u političkom životu sudjeluju s pozicija oporbe. Niti jedan glas iz prijestolnice. Niti jedan glas iz medija. Ono što nije dobro, što je za društvo vrlo toksično, ono što nekome šteti, postalo je normalno i prihvatljivo«, dodaje se priopćenju.

DSHV na kraju napominje kako javnost u Hrvatskoj već godinama više zanimaju trivijalni događaji i banalne pojavnosti, dok institucije »nemaju cjelovitu sliku o društvenim prilikama i svakodnevnim izazovima s kojima se suočavaju pripadnici hrvatske zajednice«.

»Očekivali smo, i očekujemo i dalje, ipak, solidarnost onih koji se znaju nalaziti u sličnim situacijama, spram kojih smo mi znali primjereno reagirati«, zaključuje se u priopćenju.

Također, DSHV je na svojoj Facebook stranici objavio da su »kompilacije pjesama Mirka Pajčina nabijene pozivima na završetak nečijih života, te pozivima konkretnim osobama poznatim po tome što su krvavo lišavale druge živote. Konačno, grozomorno i danas zvuče pozivi »Raši« da iskoristi prigodu posjete pape Ivana Pavla II. Banjoj Luci 2003. godine i da ga tamo liši života: »Stigo papa usred Banja Luke, dođi Rašo da mu skratiš muke« ili »Sivi soko ponovo se sprema, riješio je da nekoga nema. Zbog Krajine i spaljenih sela, nekome će metak u sred čela«.

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini poziva one koji su odobrili održavanje koncerta na središnjem gradskom trgu u Subotici »da u obzir uzmu zdravorazumske prijedloge da se ovaj koncert otkaže«.

Prijetnje u komentarima

DSHV je na svojem Facebooku objavio kako se ne mogu drukčije, nego kao prijetnje objasniti komentari na subotičkim portalima koji situaciju nastalu najavom koncerta čine još napetijom. »Zabrinjavaju napose oni koji otvoreno pozivaju na, ni manje ni više, nego iseljavanje Hrvata (i ostalih koji ne pokazuju znakove najvećeg mogućeg ushićenja najavom ovog koncerta) u slučaju da su im poruke Pajčina neprihvatljive. S druge strane, hrabri činjenica da je, u zbroju, veći broj onih posjetitelja i čitatelja koji reakcije usmjeravaju u pravcu jasnog negodovanja što se ovakav koncert na ovom mjestu planira održati«, navode u DSHV-u. 

Bakić: Čemu ta geneza i analiza je li podoban ili nije?

Na pitanje novinara N1 zbog čega Grad Subotica podržava predstojeći koncert pjevača Baje Malog Knindže koji, kako su naveli, »otvoreno promovira ratne zločine«, gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je rekao da on »nigdje nije vidio niti mogao zaključiti da promovira«, a da nastup ovog pjevača organizira Savez srpskih udruženja u okviru obilježavanja Zavičajnih dana.

»Grad Subotica je svim nacionalnim zajednicama izašao u susret kod raznih manifestacija. Ne razumijem u čemu je razlika kada ovaj Savez angažira izvođača s teritorija Srbije, čemu ta geneza i analiza – je li podoban ili nije podoban. Radi se o izvođaču koji je jedan od najpopularnijih u Srbiji, koji je napisao više od 240 pjesama za sebe, ali i za druge izvođače«, kazao je gradonačelnik Subotice i dodao da je Baja Mali Knindža nedavno nastupao u Novom Žedniku i da je »koncert protekao bez ijedne mrlje i incidenta, kao ni uvrede bilo koje nacionalne zajednice«.

»Još ni Žednik nisu preboljeli, sada direktno na trg«

Na platformi X (bivši Twitter) poklonici Baje Malog Knindže napisali su: »Još ni Žednik nisu preboljeli, sada direktno na trg«.

Na istoj platformi predsjednik DSHV-a Tomislav Žigmanov napisao je da najavljeni koncert ima snažne i negativne poruke upućene ovdašnjim Hrvatima »s ciljem dodatnog zastrašivanja od strane onih struktura vlasti koji se ne mire s ne malim brojem uspjeha koje smo kao zajednica u posljednje vrijeme ostvarili«.

Matić: Za Hrvate u Srbiji simbol mržnje i glazbena podloga zločina koji su počinjeni

Dugogodišnji direktor i urednik televizije B92, a sada specijalni izaslanik predsjednika Srbije za rješavanje pitanja nestalih s Hrvatskom Veran Matić u izjavi za Hrvatsku riječ kaže da je najavljeni koncert Baje Malog Knindže u Subotici, kao i uništavanje natpisa na mađarskom jeziku, zastrašivanje nacionalnih manjina.

»Smatram da je ono što je Thompson u Hrvatskoj za Srbe, ekstremni glas mržnje, promicanje ustaške ideologije, da je Baja Mali Knindža za Hrvate u Srbiji simbol mržnje i glazbena podloga zločina koji su počinjeni. Svi koji organiziraju koncerte takvih autora, posebice u višenacionalnim sredinama, čine to upravo kako bi nanijeli nesagledivu štetu međunacionalnim odnosima«, naveo je Matić u pisanoj izjavi za Hrvatsku riječ.

Matić dalje dodaje kako bi državne institucije, institucije lokalne samouprave, morale spriječiti ovakva javna događanja koja se održavaju u zajedničkim gradskim prostorima, na gradskom trgu.

»Za prognane, raseljene, zavičajni dani puno znače. Ali ako se sjećanje na domovinu veže uz autore koji su poznati po pjesmama govora mržnje, otvorenim prijetnjama, podršci osuđenima za ratne zločine, to kompromitira samu ideju sjećanja na svoj kraj. I ne samo to, potiče sve one poruke koje su dovele do ratnih događanja i koje su kasnije rezultirale teškom sudbinom svih onih koji su morali napustiti zavičaj«, izjavio je Matić.

On dalje navodi da je Vojvodina biser multietničnosti u Europi, koji se mora čuvati i braniti.

»Uništavanje imena grada na mađarskom jeziku i ovakvi koncerti služe zastrašivanju manjina i nedopustivi su prema Ustavu i svim pravnim aktima ove države i moraju se spriječiti i sankcionirati u vrlo kratkom roku. Hrvati u Srbiji su građani Srbije sa svim pravima kao i svi ostali građani, ili se moramo truditi da ih izjednačimo. Srbija to mora puno učinkovitije raditi«, izjavio je Matić.

Popov: Ovakvi nastupi ne doprinose građenju skladnih odnosa

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže za Hrvatsku riječ da nije za zabrane estradnih događaja, ali je svakako protiv onih koji kroz svoje nastupe promoviraju govor mržnje ili ga simboliziraju kroz svoje ranije nastupe.

»Ne znam sadašnji repertoar Baje Malog Knjindže, ali se sjećam kada je dio Novog Sada oko Doma vojske početkom devedesetih odjekivao njegovom pesmom čiji dio glasi: ‚Ne volim te Alija zato što si balija, nosila ti Drina sto mudžahedina svaki dan‘. Ako to nije govor mržnje, onda ne znam što je. Dakle, ovakvi nastupi svakako ne doprinose građenju skladnih međuetničkih odnosa u Subotici, na koje smo mi u Vojvodini veoma osjetljivi. Njegov pandan u Hrvatskoj je Tompson i ne znam zašto njemu dozvoljavaju nastupe, posebno s pjesmom koja počinje pozdravom ‚Za dom spremni‘«, kaže Popov.

Z. V.
 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika