Tema Tema

Za Osječko-baranjsku županiju 1,7 milijardi eura

Na području Osječko-baranjske županije u proteklih deset godina realizirano je više od 1.700 projekata, koji su financirani ili sufinancirani sredstvima fondova Europske unije u javnom i privatnom sektoru, odnosno projekata koje provode jedinice lokalne samouprave, poduzeća i institucije, nevladine organizacije, privatni korisnici i sama Osječko-baranjska županija s ostalim projektnim partnerima. U te projekte iz fondova EU uloženo je više od 1,7 milijardi eura.

Ulaganje u gospodarstvo i infrastrukturu

Kroz projekt »Slavonija, Baranja i Srijem« i s državne razine realizirane su brojne kapitalne investicije, osobito u prometnoj i komunalnoj infrastrukturi. Županija je tijekom proteklih nekoliko godina dodatno osnažila pripremu i realizaciju projekata, a značajna sredstva povukli su gradovi i općine. Poduzetnici, obrtnici i udruge su kroz brojne projekte podigli gospodarsku aktivnost i kvalitetu civilnog društva, pa se Osječko-baranjska županija prema pozitivnim gospodarskim pokazateljima svrstava u sam vrh na razini Hrvatske.

»Povećana je zaposlenost, rastu BDP i izvoz, a kontinuirano se povećava broj tvrtki i obrta. Snažnu podršku razvoju županije daje i Županijska razvojna agencija koja kroz savjete, praćenja i edukacije stvara kvalitetne kadrove za pripremu projekata, a svoje djelovanje proširila je i izvan Hrvatske, prvenstveno na području Vojvodine te Bosne i Hercegovine gdje su za hrvatsku zajednicu organizirane edukacije o korištenju sredstava Europske unije«, navode u Osječko-baranjskoj županiji.

Među najznačajnije nacionalne projekte u ovoj županiji izdavaju Koridor 5 c, koji će povezati istok i jug Hrvatske te Hrvatsku uključiti u europsku prometnu mrežu. O veličini ove investicije govori i podatak da je u sklopu Koridora 5 c, uz brojne druge infrastrukturne objekte, izgrađen most preko Drave kod Osijeka, najduži most u Hrvatskoj, duži čak i od Pelješkog. Luka rasutih tereta, čija je izgradnja nedavno počela, omogućit će veći kapacitet i brzinu protoka roba riječnim putem. Tu su i projekti obnove zgrade željezničkog kolodvora u Osijeku, rekonstrukcije Zračne luke Osijek, osnaživanja sveučilišne infrastrukture kao i pet aglomeracija vrijednih oko 300 milijuna eura.

»Od značajnih projekata gradova i općina svakako treba izdvojiti rekonstrukciju tramvajske mreže i modernizaciju javnog gradskog prijevoza, obnovu Tvrđe te proširenje i dogradnju poslovne zone u Osijeku. Europskim novcem sagrađeni su i vrtići gotovo u svim gradovima i općinama, a značajna su ulaganja i u kulturu, turizam i sport. Osječko-baranjska županija već je realizirala desetak kapitalnih projekata, od kojih su najznačajniji Regionalni distributivni centar OBŽ za voće i povrće, sustavi za navodnjavanje i Gospodarski centar OBŽ«, navode u ovoj županiji.

»Gospodarski centar Osječko-baranjske županije je jedan od projekata koji smo najavljivali u izbornoj kampanji 2017. godine, a pokazao se kao odličan jer je objekt već popunjen do kraja godine za sajmovanja, velike kongrese i ostala planirana događanja, a popunjava se kalendar događanja i za iduću godinu. To je reprezentativan prostor kojim se možemo pohvaliti i predstaviti ga bilo kome u svijetu te nešto što je trebalo gradu Osijeku, Osječko-baranjskoj županiji i istoku Hrvatske, jer su dosadašnja sajamska i konferencijska događanja održavana u prostorima koji nisu adekvatni. U partnerstvu s Gradom Osijekom, europskim novcem nastavljamo raditi na proširenju i drugoj fazi projekta Gospodarskog centra OBŽ, a riječ je o izložbenim halama, velikom poslovnom tornju i drugim sadržajima«, kaže župan Ivan Anušić.

Za Gospodarski centar 10 milijuna

Gospodarski centar Osječko-baranjske županije strateški je projekt koji osigurava novu poslovnu infrastrukturu, podiže gospodarsku vidljivost regije i unaprjeđuje poduzetničku klimu. Cilj mu je omogućiti razvoj novih proizvoda i usluga malih i srednjih poduzeća, razvoj usluga poduzetničkih potpornih institucija za ta poduzeća te razvoj mreže poslovnih komunikacija.

»Gospodarski centar osigurava prostore za gospodarske manifestacije, sajmove i kongresna događanja, čime povećava gospodarsku aktivnost Županije, ali i cijele regije što će u konačnici Osijek i Osječko-baranjsku županiju uvrstiti na kartu europskih centara sajmovanja i gospodarskih aktivnosti. Izgrađena je Zgrada 1, vrijedna više od deset milijuna eura koja je multifunkcionalni objekt, površine gotovo 5.000 četvornih metara. Projektirana je na principu održive gradnje i zaštite okoliša korištenjem obnovljivih izvora energije te na principu gotovo nulte energije u zgradama. Sam izložbeni prostor nalazi se u prizemlju, a uz njega se nalaze četiri multifunkcionalne dvorane za poslovne sastanke i prezentacije te druge događaje i popratne aktivnosti. Kat je namijenjen za uredske prostore«, kažu u Osječko-baranjskoj županiji.

Novoizgrađeni Gospodarski centar Osječko-baranjske županije otvoren je krajem travnja, a u njemu je već održano pet velikih događanja.

»Do kraja 2023. godine ugovoreno je organiziranje još 11 sajmova, kongresa i drugih događanja, što za Grad Osijek znači povećanje broja takvih događanja za oko 300 posto (ranijih godina održavale su se 3-4 sajamske priredbe). Izgradnjom Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije Osijek je postao i atraktivna destinacija za održavanje nacionalnih i međunarodnih kongresnih događanja i manifestacija, pa je već do kraja godine dogovoreno održavanje brojnih kongresa, sajmova i konferencije koje su se do sada održavale širom Hrvatske«, navode u Osječko-baranjskoj županiji.

Z. V.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika