Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Bajka Belin recept za dugovječnost

Članovi starčevačke podružnice Udruge banatskih Hrvata, skupa sa župljanima mjesne katoličke crkve svetog Mauricija potrudili su se potkraj kolovoza odati priznanje najstarijoj pripadnici svoje zajednice u povodu njezinog stoljetnog jubileja. Svima poznata kao bajka Bela, Klara Stana iz Starčeva rođena je 1923. godine kao najstarije dijete Stipana i Roze Vuković. Zasnovala je obitelj sa suprugom Franjom Stanom, čija familija nosi nadimak Krošovan po mjestu Karaševo u Rumunjskoj odakle potječu njihovi preci. Ovu vitalnu staricu život nije mazio. Provela ga je u radu i brizi o svojim najmilijima, a najveća nesreća koja ju je zadesila bio je gubitak sina i kćeri.

»Sjećam se svoje rane mladosti kada sam s majkom išla u nadnicu. Tada smo živjeli teško i borili se za koru kruha. Polako smo stjecali i poslije je bilo lakše. Udala sam se s 15 godina i izrodila dvoje djece. Najteže mi je palo što su mi oboje umrli i to u razdoblju od godinu i pol dana. No, sretna sam što sam doživjela da mogu biti okružena ljubavlju svojih unuka i praunuka koji mi sada uzvraćaju za svu pažnju koju sam im pružala tijekom njihovog odrastanja«, razborito navodi ova vremešna Starčevka i dodaje kako bi mladima poručila da se međusobno poštuju i ne mrze jedni druge.

Njezin je unuk Nikola aktivni član Udruge banatskih Hrvata, a praunuka Tijana jedna od redovitih polaznica dječjih kreativnih radionica koje se organiziraju u prostorijama mjesne podružnice.

»Ono što moju prabaku krasi jesu vedar duh, životni optimizam i entuzijazam zahvaljujući kojima je prebrodila mnoge teške trenutke i nastavila dalje. Njezine priče i doživljaji o kojima smo slušali uvijek su sa sobom nosili dobre poruke. Kao male učila nas je raznim igrama iz njezina djetinjstva, a kasnije i vještini vezenja i pletenja kao i receptima za neka tradicijska jela. Poznata je kao vrijedna i marljiva žena spremna da svakome pritekne u pomoć. Nitko u Starčevu koga biste pitali, ništa loše ne bi mogao reći o njoj, jer je s rodbinom, prijateljima i susjedima oduvijek bila u dobrim odnosima«, ponosno ističe bajka Belina unuka Tijana Stana.

Inicijativu Udruge banatskih Hrvata da se prigodnom proslavom u društvu sumještana i obitelji najstarijoj Starčevki obilježi stoti rođendan zdušno su podržali i članovi Župnog vijeća. Jedan od organizatora okupljanja, vijećnik HNV-a Nikola Pavlić, naglašava važnost događaja za lokalnu zajednicu jer, kako tvrdi, snagu za svoj daljnji opstanak i napredak ona treba tražiti kako u mladim naraštajima tako i u neprocjenjivom životnom iskustvu i mudrosti starijih. Slavlje je svojim prisustvom uveličao i zamjenik predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Goran Kaurić.

D. M.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika