Tema Tema

Ulaganje u odgojno-obrazovne ustanove

Hrvatsko Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije i ove godine ostvaruje Program prekogranične suradnje između Hrvatske i Srbije preko kojega se financira 25 projekata. Princip funkcioniranja ovih projekata je po standardnoj praksi Europske unije, glavni partner iz Hrvatske i partner udruga iz Srbije. Ove godine za Hrvate u Srbiji izdvojeno je više nego prošle godine – 530.000 eura, a naredne godine će taj iznos, kako je najavljeno, biti povećan na dva milijuna eura.

Sredstva su dobile udruge, župe i druge crkvene organizacije, obrazovne i druge institucije, medijske kuće, općine, županije...

U ovome broju predstavit ćemo četiri projekta kojima će se povećati kvaliteta obrazovanja na hrvatskom jeziku u Srbiji.

Renoviranje Sunčice

Zahvaljujući prekograničnoj suradnji s Gradom Valpovo renovira se vrtić Marija Petković – Sunčica Predškolske ustanove Naša radost u Subotici u kojemu se rad odvija na hrvatskom jeziku. Za radove je dobiveno 14.500 eura od kojih je renoviran parket – izlakiran, zamijenjeni su stari prozori, obnovljen sanitarni čvor, uređuje se fasada s dvorišne strane zgrade te je u planu i kupovina novog namještaja za urede.

Ekonom Družbe Kćeri Milosrđa sestra Silvana Ivanka Milan u čijem je vlasništvu prostor gdje je vrtić kaže kako je vrtić i do sada bio u dobrom stanju, ali da je svako ulaganje i renoviranje dobro jer to privlači nove roditelje i novu djecu.

»Naš vrtić je lijep, na dobrom je položaju i velika je zainteresiranost za njega, ali uvijek se može i treba ulagati i u zgradu, ali i u osoblje i u djecu. Radujemo se skorom otvaranju jaslica koje će biti odmah pored, jer nam je to do sada falilo i privući će još roditelja s manjom djecom«, kaže s. Silvana.

Ove godine u vrtić Marija Petković – Sunčica upisano je 67 djece uzrasta od 3 do 7 godina.

Nov namještaj u Matku

U Osnovnoj školi Matko Vuković u Subotici novim namještajem opremit će se četiri učionice u kojima se nastava odvija na hrvatskome jeziku od prvog do četvrtog razreda. Za ove radove sredstva u iznosu od 8.300 eura su osigurana iz Hrvatske zahvaljujući prekograničnoj suradnji s OŠ Ivan Goran Kovačić iz Đakova. Ravnateljica škole Mirjana Stevanov kaže kako je posebno radosna što je ovaj projekt odobren, jer im je opremanje bilo potrebno i ne zna kako bi ga ostvarili na drugačiji način.

»Namještaj u tim učionicama je bio u lošem stanju i ovo je zaista veoma značajno, jer će naša djeca već za mjesec dana dobiti nove stolice, klupe, ormare, novu radnu ploču... Uglavnom se raspisuju natječaji za adaptaciju, za tehničku opremu, ali za ovakvo opremanje baš i ne«, kaže ravnateljica škole u kojoj se nastava i na hrvatskome odvija preko 20 godina.

Računala školi u Đurđinu

Za nekoliko dana Osnovna škola Vladimir Nazor u Đurđinu dobit će nova računala za kabinet informatike i računarstva zahvaljujući projektu prekogranične suradnje s Osnovnom školom Antun i Stjepan Radić iz Gunje. Sredstva koja su preko projekta dodijeljena Đurđinu iznose 10.500 eura, od kojih će kupiti 15 računala i tri tableta. Ravnateljica škole u kojoj se nastava odvija i na hrvatskome jeziku preko 20 godina Ljiljana Dulić kaže da su ova sredstva i više nego dobro došla jer im je postojeći informatički kabinet zastario.

»Uskoro nam treba stići 15 računala, tastatura i miševa te tri tableta. Računala koja ćemo imati bit će suvremena, a dobra stvar je i što će imati kućište iza monitora te neće puno mjesta zauzimati u kabinetu. Informatička oprema koju smo do sada koristili za nastavu informatike i računarstva je već zastarjela, ali nismo imali sredstava da je zamijenimo«, kaže ravnateljica škole u Đurđinu i dodaje kako im je ovo prvi puta da sudjeluju u projektu prekogranične suradnje, da su veoma zadovoljni ostvarenom suradnjom sa školom u Gunji.

Protekloga vikenda u sklopu projekta nekoliko uposlenika škole boravilo je u Gunji na uvodnoj konferenciji, a po okončanju projekta uzvratit će gostoprimstvo u Đurđinu.

Pametna ploča za Gimnaziju

Subotička Gimnazija Svetozar Marković programom prekogranične suradnje dobila je 12.000 eura. Ravnatelj škole Dušan Pavlović kaže kako je predviđeno da se sredstva potroše za kupovinu elektroničke opreme, prije svega pametne ploče koju do sada u gimnaziji nisu imali. Osim novčanih sredstava, Pavlović ističe i ostvarenu dobru suradnju s III. Gimnazijom Osijek.

»Ovo nam je druga godina da surađujemo s Gimnazijom iz Osijeka. Prošle godine smo imali razmjenu iskustva, znanja i kadrova, što je predviđeno i za ovu godinu i veoma nam je to značajno«, kaže ravnatelj subotičke Gimnazije u kojoj se nastava odvija i na hrvatskome jeziku.

J. D. B.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika