Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Usavršavanje za pokretanje vlastitog posla

Mladima iz šidske općine 9. rujna je u župnoj dvorani u Sotu predstavljen projekt Caritasa »Your Job«. To je regionalni projekt osnaživanja mladih koji financiraju Austrijska razvojna agencija (ADA), Caritas Austrije i Caritas Francuske, a na Balkanu ga realizira Caritasova mreža. Pravo sudjelovanja imaju osobe mlađe od 30 godina iz Zrenjanina, Niša i Šida kojima se nudi mogućnost usavršavanja za razvoj poduzetničkih vještina, dobivanje financijskih sredstava za pokretanje vlastitog posla te mentorstvo i tehnička podrška tijekom razvoja biznis plana.

Mladi i tržište rada

Opći cilj regionalnog projekta »Your Job« jest osnaživanje mladih i povećanje njihove konkurentnosti na tržištu rada. Projekt je započeo 2019. godine, a prva faza provedbe trajala je do 2022. U prvoj fazi projekta bilo je više od 120 stručnih praksi. Trajale su šest mjeseci, a više od 60 posto polaznika ostalo je raditi u tvrtkama u kojima su bili na praksi. U Srbiji se projekt realizira u Rumi, Irigu, Aleksincu i Zrenjaninu, a druga faza predviđena je za mlade iz šidske općine. Na susretu u Sotu predstavnici Caritasa Srijem približili su mladima prilike i mogućnosti koje ovaj projekt nudi.

»Projekt ‘Your Job 2’ nastavak je vrlo uspješnog regionalnog projekta koji Caritas implementira na Balkanu. Prvi projekt bio je potpuno nova sfera rada za Caritas. Više se radilo s mladima i sada je puno lakše«, istaknuo je koordinator Caritasa Srijem Petar Dujić te pobliže objasnio ciljeve projekta: »Mladi mogu doći u naš ured u Šidu, reći nam svoje probleme pri zapošljavanu, nedostaju li im vještine ili tečajevi. Drugi pravac projekta su stručne prakse. Ukoliko su mladi završili školu ali se nisu stručno usavršili, možemo dogovoriti odlazak na stručno osposobljavanje s tvrtkama u Šidu preko projekta. Stručno osposobljavanje plaća Caritas. I treći pravac su grantovi za pokretanje vlastitog posla. Grantovi iznose 4.000 eura po osobi. Svi mladi koji su zainteresirani za pokretanje vlastitog posla mogu se javiti tijekom ovog mjeseca i prezentirati svoju ideju u motivacijskom pismu. Stručna komisija će izabrati kandidate i ići daljnje u postupak«.

Nove mogućnosti i vještine

Sara Žurovski savjetnica je Centra za mlade Caritasa Srijem i projekta »Your Job« u Šidu. Mladima iz šidske općine predstavila je prednosti ovog projekta:

»Info sesije i sastanci su vrlo važni, jer je veliki broj mladih na jednom mjestu. Oni mogu čuti sve informacije o ovom projektu i pitati sve što ih interesira. Projekt nudi profesionalne tečajeve, stručne prakse i biznis. Što se tiče vlastitog posla, mladi trebaju izvršiti prijavu, ispuniti formular i napisati motivacijsko pismo. Nakon prijave slijedi selekcija koja određuje nekoliko mladih koji će prisustvovati obukama. Kada završe obuku, imaju konačan izbor pred žirijem koji odlučuje tko su najbolji kandidati koji će dobiti grant. Sam cilj projekta jest osnažiti mlade s područja šidske općine da se aktiviraju, ohrabre i dobiju veće mogućnosti i sposobnosti za neki posao, te da imaju veću šansu raditi posao koji žele. Kroz razne mogućnosti projekta dobijaju nove vještine, znanja i iskustva koja obogaćuju njihov životopis i stvaraju veći kapacitet kako bi bili jači na tržištu rada i ostvarili bolje karijerne ciljeve u svom životu«, kaže Žurovski.

»Dugo sam razmišljao o ulasku u poslovne vode. Oduvijek me je više zanimala organizacija rada, a ne zaposlenost na radnom mjestu. Mislim da je ovaj projekt za mene idealna prilika da se dodatno obučim i steknem nove vještine koje vjerojatno sam ne bih mogao ili bih mogao, ali bi mi trebalo mnogo više vremena«, kaže Ivan Darabašić iz Šida.

Sanja Magić iz Ljube, osim što je zaposlena u tvrtki, ima registrirano poljoprivredno gospodarstvo.

»Za mene je ovaj projekt idealan. Potaknuo me na ideju što bih mogla dodatno raditi i živjeti od tog posla. Došla sam na ideju da počnem uzgajati povrće ili nešto slično, kako bih oživjela selo u kojem živim.«

Detaljne informacije o ovom projektu mladi iz šidske općine mogu dobiti na broj telefona 063-634-380-37 ili osobno doći u ured »Your Job« Centar za mlade Caritasa Srijem, koji se nalazi na adresi Karađorđeva 79 u Šidu.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika