Aktualno Aktualno

Dužnosnici iz Požeško-slavonske županije u Matici: Dobra suradnja s Hrvatima u Srbiji

Hrvatski dom – Maticu u Subotici, sjedište hrvatskih institucija u Srbiji, danas su posjetili dužnosnici iz Požeško-slavonske županije a koji su jučer bili gosti 23. Festivala bunjevački pisama u Subotici. Kako je ocijenjeno, suradnja te županije, lokalnih samouprava (poput Općine Kaptol i Grada Pleternice), tamošnjih ustanova i manifestacija s Hrvatima u Srbiji višegodišnja je i dobra, kao i da postoji mogućnost njezina proširenja.

Generalni pokrovitelj ovogodišnjeg Festivala bunjevački pisama bila je Općina Kaptol iz Požeško-slavonske županije. Ovo pokroviteljstvo rezultat je višegodišnje suradnje s njihovim festivalom tamburaških pjesama »Zlatni glas Zlatne doline« na kojemu nastupaju i izvođači iz Vojvodine.

Načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić izrazio je zadovoljstvo sinoćnim festivalom te kazao kako se nada da će se razmjena glazbenih izvođača još više razvijati.

»Osim što nas glazba povezuje, mi također moramo osjećati bilo naše hrvatske zajednice u Srbiji«, kazao je Pavičić.

Javna ustanova Pleternica iz istoimena grada partner je HGU-a »Festival bunjevački pisama« u prekograničnom projektu putem kojega je izgrađen i opremljen »Tamburaški klub« u »Tamburaškoj kući« u Subotici. Prostor je sinoć otvorila županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić.

»Suradnja je počela između Glazbene škole u Požegi i HGU-a 'Festival bunjevački pisama', a u posljednjih deset godina uspostavljale su nove suradnje. Hrvatska zajednica je zajednica u potrebi a vjerujem da će, i podrškom Vlade Hrvatske, koja je iskazana u gradnji Hrvatskog doma – Matice, ali i daljnjoj suradnji Hrvatske zajednice županija i HNV-a, ta potpora biti još snažnija te da će položaj Hrvata u Srbiji biti još bolji«, rekla je Antonija Jozić.

Grad Pleternica poznat je po uspješnom privlačenju sredstava iz fondova Europske unije a ta znanja njihova Javna ustanova Pleternica prenijela je projektnim partnerima u Srbiji – HGU-u »Festival bunjevački pisama«.

»Hrvati u Srbiji imaju na raspolaganju sve više sredstava i mogućnosti za projekte iz Republike Hrvatske. Uz partnere s naše strane, smatramo da mogu jako puno toga napraviti. Mi ćemo biti uz njih dokle god je njihovih dobrih i kvalitetnih ideja i dokle god je ljudi koji žele raditi«, kaže gradonačelnica Pleternice Marija Šarić.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić istaknula je važnost ovakvih posjeta i suradnji.

»Bila je ovo prilika da delegacija od 15 članova šire upozna izazove s kojima se Hrvati u Srbiji suočavaju te da se time povećava njihova osjetljivost za naš položaj. Oni su naši misionari u Republici Hrvatskoj, a ovakvi posjeti nam puno znače jer se tijekom njih izrode i nove ideje. Osim tamburaške glazbe i Muzeja bećarca, još jedna velika poveznica s Požeško-slavonskom županijom je i Gospa od Suza, čije svetište postoji u Pleternici. Na današnjem sastanku je dogovoreno da ćemo razraditi tu ideju i napraviti poveznicu i s Crkvom. Bilo je riječi i o tome da se općine u ovoj županiji, poput Vukovarsko-srijemske županije, ujedine i pomognu s koliko sredstava mogu, a nama će to značiti puno«, rekla je Vojnić.

Dužnosnici iz Požeško-slavonske županije istaknuli su i kako bi voljeli da Hrvati u Srbiji uživaju veću financijsku potporu od tijela vlasti u Srbiji, na razini, kako su dodali, koju imaju nacionalne manjine u toj županiji.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika