Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Sačuvati, dati smisao i zaraditi

Razmišljajući što s naslijeđenom obiteljskom kućom u Monoštoru obitelj Kovač Trumini, podrijetlom iz Monoštora, a s prebivalištem u Somboru, slijedila je, što je danas možda i rijetkost, poduzetnički duh i ideju mlađe generacije. Tako je ideja tridesettrogodišnjeg Saše Kovača da se stara obiteljska kuća uredi za prijam turista dobila potporu cijele obitelji. Saša Kovač po zanimanju je elektroinstalater i vlasnik malog obrta koji se bavi poslovima za koje se i školovao. No, nije želio da se proda djedova i bakina kuća u Monoštoru, a nije htio dozvoliti ni da kuća u kojoj nitko ne živi propada, pa je uz potporu supruge Marije roditeljima Đuli i Aleksandru predložio da se kuća uredi za turiste.

Saša priznaje da su prvo prevladali sentimentalni razlozi, jer je to kuća djeda i bake za koju ga vežu lijepa sjećanja, a onda i vizija da sve proširi na turističku priču i izazov da se u tom poslu i uspije.

Drugi život obiteljske kuće

Prvo što je trebalo uraditi bila je obnova kuće i njeno prilagođevanje turističkoj ponudi. S ponosom ističe da je zahvaljujući svom znanju u raznim poslovima oko 70 posto radova na obnovi uradio sam i uz pomoć obitelji.

»Pomagao sam kad god sam mogao, prema svojim mogućnostima i obvezama na drugim poslovima. Prvo sam odabrao dio kuće koji sam planirao adaptirati u apartman; uradio sam potom nove instalacije za struju i vodu, ugradio novu stolarija, zatim su na red došli zidovi i svodovi te postavljanje izolacija. I sâm sam na kraju bio iznenađen rezultatima rada«, kaže Saša.

Apartman Katarina otvoren je u ožujku ove godine.

»Ime dobija po našoj kćerki Katarini, a i pokojna baka koja je posljednja živjela u ovoj kući zvala se Katica«, objašnjava Saša zašto je bilo lako dati ime apartmanu.

Ne samo da je apartman uređen bez velikog angažiranja drugih majstora već su u njegovu obnovu i opremanje uložena vlastita sredstva.

»Nismo tražili nikakave financijske poticaje. Nismo nešto bili informirani o tome koji poticaji postoje, koji su potrebni uvjeti da se ti poticaji ostvare«, kaže Saša.

Staro u novom vremenu

I dok je na njega pao najveći teret u obnovi i uređenju, za nastavak priče, a to je ponuda apartmana na turističkom tržištu, zadužena je supruga Marija. Marija je uposlena kao zdravstvena radnica, ali je zadužena i za Booking.

Ova mlada obitelj kada je planirala baviti se turizmom svjesna je bila da današnji turisti zahtijevaju dobre uvjete u smještaju, ali su se oni potrudili da u apartmanu, gdje god je to bilo moguće, sačuvaju duh starog vremena.

»Turistička organizacija Grada Sombora, koja je zadužena za kategorizaciju, dodijelila je apartmanu tri zvjezdice, a pomaže nam i na druge načine. U ponudi prema broja ležajeva u apartmanu imamo i tri bicikla. Zadovoljan sam visokim ocjenama kod recenzija apartmana, a posebno se radujem da gosti, bez obzira na to što apartman nije dugo otvoren, dolaze po preporuci. Većinom su to stranci, pa je znanje stranog jezika ponekad neophodno. Današnjem gostu nije lako ugoditi, tu je konkurencija, kako onih koji imaju registiranu djelatnost tako i onih koji rade na crno«, ističe Saša.

U ovom, kao i u svakom drugom poslu, ključno je pitanje zarada. I uvijek se želi bolje i više, pa tako i Saša i njegova obitelj već planiraju sljedeći korak.

»Plan je izgraditi još jedan apartman, dodato urediti dvorište i u njemu napraviti jedan manji bazen«, kaže Saša i ujedno odgovara i na pitanje je li mu se dosadašnji posao u turizmu isplatio.

Ipak, ima stvari na koje ne može utjecati, a koje bi, smatra, mogle dodatno potaknuti turističku priču u Monoštoru.

»Izvanpansionska ponuda mjesta je oskudna i spram prirodnih i ostalih potencijala sigurno bi Monoštor mogao više pružiti. To nije pitanje za nas, već o tome moraju razmišljati neki drugi«, kaže Saša na kraju razgovora i dodaje da se apartman Katarina nalazi na Bookingu i na Instagramu, pa turisti prije rezervacije mogu vidjeti što sve nudi.

Ž. Š.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika