Aktualno Aktualno

Blagoslovljen početak radova na izgradnji vrtića »Anđeli čuvari« u Tavankutu

Uz prisustvovanje visokih dužnosnika iz Republike Hrvatske danas je u Tavankutu, blagoslovom temelja, svečano obilježen početak radova na izgradnji vrtića Anđeli čuvari. Riječ je o početku novog kapitalnog projekta hrvatske zajednici u Srbiji pod nazivom »Rasti gdje si posijan«, a pod pokroviteljstvom Vlade Hrvatske.

Ovom su događaju, među ostalim, nazočili ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Radovan Fuchs, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas, savjetnik s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu u spomenutom uredu Milan Bošnjak, te ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije Tomislav Žigmanov.

Nakon službenog sastanka predstavnika triju hrvatskih institucija — HNV-a, ZKVH-a i NIU-a Hrvatska riječ s hrvatskim izaslanstvom i svećenstvom u Hrvatskom domu — Matici, svečani program održan je u dvorištu Župe Presveto Srce Isusovo u Tavankutu.

Nova vidljiva podrška

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić u svom je obraćanju, govoreći o projektu Vlade RH, podsjetila kako on podrazumijeva izgradnju i obnovu tri vrtića s cjelovitim programom na hrvatskom jeziku (osim ovog u Tavankutu, izgradnju jaslica pri vrtiću »Marija Petković — Sunčica« te igrališta pri vrtiću »Marija Petković — Bisera« u Subotici), a u simboličnom smislu novu vidljivu podršku matične domovine našoj zajednici.

»Veliki je danas dan za našu zajednicu. Mnogo stvari se dogodilo, pokrenulo. Republika Hrvatska više no ikad pružila je podršku našoj zajednici. Vlada, državni ured, županije, gradovi, pojedinci… udružila se Hrvatska i svi mi to u zadnje vrijeme svjedočimo. Svjedočimo i da imamo ministra u Vladi Republike Srbije i da je PU 'Naša radost vrtić Anđeli čuvari' stavila u mrežu svojih vrtića. Možda je negdje drugdje i ljepše i bolje, ali ni biser u školjki se ne izvaja ako školjku staviš posred planina. Djetinji sjaj u očima danas moramo dobro upamtiti. I povjeriti ga anđelima čuvarima koje danas slavimo«, rekla je, među ostalim, Vojnić.

Dodala je kako je Vlada RH je za projekt obnove, rekonstrukcije i izgradnje/dogradnje tri vrtića i dječjih igrališta izdvojila 960 tisuća eura te kako će novi vrtići u Tavankutu i Subotici moći primiti oko stotinu djece.

Državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonko Milas izrazio je uvjerenje da će vrtić »Anđeli čuvari« unaprijediti predškolski odgoj na hrvatskom jeziku, te istaknuo važnost što se ovaj projekt radi i u suradnji s Katoličkom crkvom. Podsjetio je i na značaj projekta koji se tiče posebnih upisnih kvota, pokrenutog 2018. te dodao kako danas u Hrvatskoj postoji preko deset sveučilišta koja su otvorila vrata svojih fakulteta za mlade u hrvatskom iseljeništvu i pripadnike hrvatske nacionalne manjine. Također je najavio da će Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske u prosincu raspisati stipendije i za studente koji studiraju na srbijanskim sveučilištima.

Rast hrvatske zajednice

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije Tomislav Žigmanov istaknuo je kako je ovo što se danas događa posljedica uznapredovale suradnje institucija Hrvata u Vojvodini s Vladom RH na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem.

»Ona se nakon financiranja Hrvatskog doma — Matice, te zahvaljujući planskom i sinkronom djelovanju DSHV-a i HNV-a na planu izgradnje institucionalnog okvira u području obrazovanja te spremnosti mjesne Katoličke crkve da svoje prostore otvori za svjetovne programe Hrvata, razvija i nastavlja. Nama kao manjinskoj zajednici je više nego važno da budemo objekti ovakve podrške i pridonosimo rastu i institucionalnog okvira hrvatske zajednice, da razvijamo programe obrazovanja na hrvatskom jeziku i da na taj način šaljeno vrlo jasnu poruku da smo ovdje svoji na svome. Ovaj vrtić će biti u obrazovnoj ustanovi čiji je osnivač Grad Subotica, na taj način naša integracija je cjelovita i potpuna i šaljemo poruku da želimo biti integralni dio svih društvenih i obrazovnih procesa u Srbiji čiji smo lojalni građani«, istaknuo je Žigmanov.

Ministar znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske Radovan Fuchs je rekao kako je boravak djece u vrtiću itekako važan za njihov daljnji razvoj, jer se i veliki intelektualci i znanstvenici počinju stvarati u vrtićima.

»Veliko mi je zadovoljstvo što sam prisustvovao početku radova na izgradnji vrtića za djecu pripadnike hrvatske nacionalne manjine u Tavankutu, ali i za svu ostalu djecu. Nadam se da će hrvatska nacionalna manjina u Srbiji imati prilike otvoriti još puno ovakvih vrtića, ali isto tako i svoje obrazovne centre. Kao ministar očekujem da će i u Srbiji pristup prema nacionalnim manjinama biti barem sličan kakav mi primjenjujemo u Hrvatskoj«, rekao je Fuchs te najavio pomoć i u opremanju tavankutskog vrtića.

Blagoslov početka radova obavio je dijecezanski upravitelj Subotičke biskupije mons. Ferenc Fazekas u zajedništvu s prisutnim svećenicima.

Ovom su prigodom ministar Fuchs, ministar Žigmanov, državni tajnik Milas, vlč. Tomislav Vojnić Mijatov (koji je inicijator ideje o pokretanju vrtića u Tavankutu), tavankutski župnik Marijan Vukov, mons. Fazekas, predsjednik MO DSHV-a Tomica Vojnić Mijatov, bivši predsjednik HNV-a i dugogodišnji predsjednik HKPD-a Matija Gubec Branko Horvat i predsjednica Vojnić, uz pomoć malih tavankutskih folkloraša posadili drvo ispred objekta vrtića koje će simbolizirati kapitalni projekt Vlade RH »Rasti gdje si posijan«, kao i početak novog rasta i života mjesne i sveukupne hrvatske zajednice u Republici Srbiji.

U okviru programa nastupili su najmlađi folkloraši tavankutskog HKPD-a Matija Gubec, te vokalna solistica Marija Kovač i ansambl Hajo.

Vrtić će se nalaziti u Rimokatoličkoj župi Presveto Srce Isusovo u Tavankutu, u nekadašnjem dominikanskom samostanu (Ulica Ive Lole Ribara). Odgojni cjelodnevni rad u ovom objektu provodit će se na hrvatskom jeziku, po Montessory programu.

I. P. S.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika