Tema Tema

Projektima do kvalitetnijih manifestacija

Serijal tekstova o prekograničnim projektima iz posebnog Programa prekogranične suradnje Hrvatske i Srbije nastavljano predstavljanjem projekata koje će s partnerima realizirati Fondacija Cro-fond i Hrvatsko nacionalno vijeće. Iz ovogodišnjeg natječaja financirano je 25 projekata, za što je izdvojeno 530.000 eura. Ovakva vrsta pomoći za Hrvate u Srbiji počela je stizati od prošle godine.

Partnerstvo Cro-fonda i Općine Ernestinovo

Prekogranični projekt fondacije Cro-fond i Općine Ernestinovo »Unaprjeđenjem turističke ponude do razvijenog gospodarstva« jedan je u nizu kvalitetnih projekata koji će pomoći zajednici u podizanju kvalitete života. Za razliku od prošlogodišnjeg, ovaj projekt je iz područja turizma, što je zamisao koju je predložila Općina Ernestinovo kao vodeći partner.

»Tu projektnu ideju smo i mi iskoristili za naše potrebe, prvenstveno u dijelu gdje fondacija Cro-fond daje potporu udrugama u raznim područjima. Naša fondacija je na neki način financijer manifestacija od značaja za hrvatsku zajednicu, a to su Srijemci Srijemu, Bunjevci bez granica te Šokci i baština. Ideja projekta je bila osnažiti te manifestacije u dijelu izrade prospektnog materijala. Tu naravno nismo zaboravili ni ostale udruge koje imaju turistički i promotivni segment, cilj nam je pomoći svima. U dijelu nabave opreme smo stavili multifunkcionalni kolor printer s pratećim priborom i električni sjekač, što znači da mi sami možemo tiskati i izrezati te promotivne materijale. Na taj način možemo biti servis svima koji imaju potrebu za takvim vidom promocije, prvenstveno za ove tri glavne manifestacije, a također i za sve ostale«, govori upravitelj fondacije Lazar Cvijin.

Kako nam je rekao, cilj je smanjiti troškove organizacije manifestacija udrugama, makar u segmentu promocije i marketinga. Jedan dio projekta su odvojili za otkup suvenira gdje će kroz neku vrstu natječaja odrediti što su to suveniri hrvatske zajednice.

»Želimo gostima koji nas posjećuju predstaviti rukotvorine koje najbolje opisuju našu baštinu, našu zajednicu i karakteristiku našeg podneblja. Četvrti segment je također vezan za potporu manifestacijama od značaja za hrvatsku zajednicu, koje će biti najvažnije, želimo im pomoći u vidu najma opreme, troškova ozvučenja, bine, osvjetljenja i svega što pod tu kategoriju spada. Osnovi projekt je odobren s 21.395 eura, našoj strani je dodijeljeno 12.664 eura bez PDV-a, 15.196 s PDV-om. Projekt je u tijeku, oprema je poručena, traje nabava suvenira, očekujemo do konca listopada cijeli projekt završiti. Manifestacije kojima je ovaj projekt namijenjen su također planirane za listopad, pa ćemo kompletnu projektnu dokumentaciju finalizirati i poslati ministarstvu«, zaključuje Lazar Cvijin.

Susreti podunavskih Hrvata

U projektu »Susreti podunavskih Hrvata« partneri su Hrvatsko nacionalno vijeće u Srbiji i Osječko-baranjska županija, a radi se o nastavku uspješne suradnje dva dugogodišnja partnera, jer se projekt realizira drugu godinu zaredom. Projektna ideja ima za cilj očuvanje hrvatskog nacionalnog identiteta te snaženje, razvoj i povećanje vidljivosti hrvatske zajednice u Srbiji, kao i jačanje odnosa Hrvata u Hrvatskoj i Srbiji. Realizacijom projekta dobiva se jača povezanost i vidljivost Hrvata iz Srbije s Hrvatskom organiziranjem Susreta podunavskih Hrvata u hrvatskom dijelu Baranje gdje su se okupili Hrvati iz Srbije i Mađarske, a sve to u okviru turističke manifestacije Baranjski bećarac i Festival tista.

»Što se tiče Osječko-baranjske županije, početkom lipnja u Općini Draž organizirana je manifestacija Baranjski bećarac kroz koju je promovirana hrvatska manjina iz Srbije. Program aktivnosti manifestacije obuhvatio je nastup pjevačkih i folklornih skupina iz Hrvatske i Srbije, koncerte crkvenih pučkih pjesama i tradicijske glazbe u pratnji tamburaških i gajdaških sastava, likovne izložbe i radionice, ponudu domaće hrane, autohtonih suvenira i drugih proizvoda iz kućne radinosti, zanata i prenošenja znanja na mlađe generacije. Kao centralno događanje manifestacije održan je Godišnji skup podunavskih Hrvata koji je zamišljen kao skup predstavnika općina i gradova s područja Osječko-baranjske županije s predstavnicima hrvatskih udruga, samouprava i institucija iz Srbije i Mađarske«, govori za naš tjednik predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

Navodi kako je, s druge strane, Hrvatsko nacionalno vijeće, osim sudjelovanja na ovim manifestacijama i skupovima, izradilo idejno rješenje za studio čijom će se realizacijom u velikoj mjeri također povećati vidljivost hrvatske zajednice u Srbiji.

»Odnos dobivenih sredstava je 75 na prema 25 procenata u korist partnera u Srbiji, a dio koji je realiziran od strane Osječko-baranjske županije oslikava veliku osjetljivost za našu zajednicu budući da su i 'svoj postotak' namijenili našim potrebama. Za Osječko-baranjsku županiju ne bi se moglo reći da je partner Hrvatskom nacionalnom vijeću, već netko tko najdulje i najsvestranije skrbi o Hrvatima u Srbiji. I kada su bila teža vremena, Osječko-baranjska županija na čelu s Ivanom Anušićem je bila uz nas, a ta podrška je vremenom i u političkom i u financijskom smislu rasla«, zaključuje Jasna Vojnić.

Ivan Ušumović

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika