Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Šiđani biraju grijanje na drva

Na početku smo još jedne sezone grijanja. One koji se griju na struju očekuju poskupljenja. Od 1. studenoga struja poskupljuje za 8 posto, što mnoge potrošače tjera da razmišljaju o alternativnim rješenjima grijanja. Pored dostupnosti grijanja na struju i na plin, stanovnici Šida ove godine najviše će se grijati na drva, može se zaključiti iz velikog interesa i potražnje kupaca za kupnjom drva za ogrjev. Razlog je, kako kažu, financijski.

Najtraženije peći na drva

Drva za ogrjev ima na stovarištima u Srijemu. Prodavači apeliraju na potrošače da ga sad kupuju, a ne da čekaju zimu.

»Drva prodajemo iscijepana u paleti po cijeni od 18.500 dinara za 1,8 kubnih metara. Također, prodajemo i pelet po cijeni od 30.000 do 36.000 dinara, ovisno o tome je li proizvođač domaći ili uvozni. Potražnja peleta nije smanjena u odnosu na prošlu godinu iako je skuplji od ogrjevnog drveta. Imamo solidnu prodaju i mnogi dolaze, zanimaju se i kupuju pelet i peći na pelet«, kaže vlasnik trgovinskog poduzeća Gvožđar Inex iz Šida Goran Žeravica.

I ove godine najviše se traže peći na drva.

»Najviše prodajemo čarobne peći na drva. Njihova cijena je od 9.000 do 35.000 dinara, ovisno od kvadrature koju potrošači mogu grijati. Porasla je prodaja i električnih grijalica. Najjeftiniji su kaloriferi i njihova cijena je od 1.500 do 8.000 dinara, ovisno od proizvođača i konvektorske grijalice čija cijena se kreće od 3.000 do 10.000 dinara«, ističe Žeravica te dodaje da su u ponudi i toplotne pumpe.

To su pumpe koje za grijanje koriste toplotnu energiju. To je uređaj pomoću koga se toplotna energija iz jedne sredine prenosi u drugu. Za taj prijenos troši se određena energija koja je nekoliko puta manja od prenesene. Za utrošeni kWh električne energije na izlazu dobiva se ukupna toplotna energija od 3 do 7 kWh. Jedno je od mogućih rješenja za one koji u svojim kućanstvima imaju centralno grijanje i radijatore. Njihovom ugradnjom može se grijati površina od 180 m2. Međutim, ljudi se teško odlučuju na kupnju, jer je velika investicija. Za njihovu kupnju i ugradnju, ovisno od jačine pumpe, potrebno je uložiti između 350.000 do 650.000 dinara«, kaže Žeravica.

Teža odluka za plin

U šidskoj općini na lokaciji mjerno-regulatorne stanice između Šida i Gibarca plinovod je pušten u rad prošle godine. Time je i ovaj energent postao dostupan za sve zainteresirane osobe gospodarstvenike, investitore i građane. Cijena plinskog priključka je 780 eura u dinarskoj protuvrijednosti uz mogućnost plaćanja na 36 mjesečnih rata, bez kamate, s tim što iznos koji odgovara PDV-u, a ulazi u cijenu od 780 eura, kupac plaća avansno u roku od tri dana od izdavanja računa. I pored ove mogućnosti, malo je građana koji se odlučuju koristiti ovaj energent za grijanje.

»Mislim da je grijanje na drva još uvijek najisplativija opcija. Iako iziskuje više rada, transporta, rezanja, cijepanja, unošenja i loženja, puno je ljepši ugođaj kada se loži vatra, a vjerojatno je to stvar navike jer sam se uvijek grijala na drva. Još se nisam odlučila za plinsko grijanje, jer mi je skupo u sadašnjim uvjetima. Za sada koristim drva, a moji mlađi ukućani odlučit će sljedeće godine hoće li se grijati na plin«, kaže Olga Momirović iz Šida.

Građani Šida koji žive u stambenim zgradama uglavnom se griju na struju, no ima i onih koji za ogrjev koriste drva.

»U stanu imam peć za centralno grijanje. Godinama se grijem na drva. Živim u prizemlju i odmah ispod stana mi je podrum u kojem držim drva pa mi nije veliki problem donijeti ih. Djeca su mi prošle godine kupila i ugradila inverter klima uređaj i tako mi olakšala grijanje. Prije nego založim vatru, upalim klimu da zagrije stan. Za grijanje stana preko zime mi je dovoljno oko 6 metara drva, a o plinskom priključku nisam razmišljala«, kaže Ljiljana Stanišić Vislavski iz Šida.

Prema računici Agencije za energetiku, za grijanje stambenog prostora od 60 kvadrata potrebno je oko 9.000 kWh ili 150kWh/m2, što predstavlja prosječnu potrošnju tijekom zime. Po prosječnoj cijeni kilovat-sata od 14,29 dinara, građani bi za grijanje na struju tijekom cijele sezone platili 128.610 dinara, što je ekvivalentno 21.435 dinara mjesečno. Cijena ogrjevnog drveta u odnosu na prošlu jesen gotovo je prepolovljena i kreće se od 6.000 do 10.000 dinara po kubičnom metru, ovisno od vrste drveta, do 18.000 dinara za iscijepana i spakirana drva u paleti. Cijena briketa iznosi 38,5 dinara po kilogramu. Prema procjeni, za grijanje tijekom cijele sezone potrebno je oko 6 metara drva, što iznosi najmanje 36.000 dinara ili oko 6.000 dinara mjesečno, bez uračunatih troškova prijevoza i sječenja drva. Čak i s tim troškovima, grijanje na drva je i dalje tri puta jeftinije od grijanja na struju. Za grijanje tijekom šest mjeseci ovogodišnje sezone potrebno je oko dvije i pol tone peleta. Cijena peleta se kreće od 30 do 36.000 dinara po toni, ovisno od proizvođača. Potrošači bi trebali platiti najmanje 64.000 dinara, odnosno oko 10.600 mjesečno. Cijena uglja kreće se od 15.000 do 30.000 dinara po toni. Za grijanje stana od 60 kvadrata tijekom šest mjeseci potrebno je najmanje tri tone uglja.

Prosječna cijena prirodnog plina za sve kupce koji imaju pravo na javnu opskrbu po reguliranim cijenama, utvrđena na osnovu maksimalno određenog prihoda i predviđenih količina prirodnog plina za prodaju kupcima na javnoj opskrbi u Srbiji, viša je za 10 posto i iznosi 4,54 posto bez poreza i pristojbi (odnosno 5,02 din/kWh s porezima i pristojbama). Ove cijene se također primjenjuju od 1. studenoga.

S. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika