Aktualno Aktualno

Interreg program – primjer uspješne suradnje Srbije i Hrvatske

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini pozdravlja najavljeni susret visokih predstavnika Ministarstva za europske integracije Republike Srbije i Ministarstva za regionalni razvoj i fondove europske unije Republike Hrvatske, koji će biti održan u Novom Sadu u petak, 20. listopada, u okvira manifestacije »Dan Interreg suradnje«.

»Republika Srbija i Republika Hrvatska od 2007. godine surađuju i zajednički upravljaju brojnim prekograničnim programima Europske unije, a Interreg program primjer je izuzetno uspješne suradnje državnih institucija dvije zemlje. Uz financijsku potporu Europske unije, od 2007. godine do sada je kroz ovaj prekogranični program suradnje podržan 81 projekt u ukupnoj vrijednosti 45 milijuna eura. Realizirani projekti doprinijeli su socio-ekonomskom razvitku prekograničnih područja, kao i kulturno-socijalnom povezivanju hrvatskog i srpskog naroda«, navodi se u priopćenju DSHV-a.

Kako se dodaje, perspektive suradnje dvije zemlje u razdoblju 2021.-2027. godine izgledaju još bolje, budući da je Europska unija za novo sedmogodišnje razdoblje opredijelila 34,8 milijuna eura za Interreg program.

»DSHV nastavlja pružati potporu djelatnicima dva ministarstva u provedbi Interreg programa novoga ciklusa, uz očekivanja da će novi zajednički projekti utjecati pozitivno na daljnju normalizaciju odnosa između Republike Srbije i Republike Hrvatske te da će dio projekata imati i konkretne posljedice na unapređenje kvaliteta života pripadnika hrvatske zajednice u Republici Srbiji«, zaključuje se u priopćenju.

H. R.


 


 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika