Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Ekološko grijanje za »Kuću naše župe«

KUD Zora iz Piškorevaca, kao vodeći partner, i KUDH Bodrog iz Monoštora realizirali su projekt Kulturni spoj zahvaljujući programu prekogranične suradnje Republike Hrvatske i Republike Srbije za 2023 godinu. Projekt financira Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske a ukupna vrijednost projekta je 12.180,63 eura.

Sredstva dobivena na natječaju (vrijednosti nepunih 10 tisuća eura), KUDH Bodrog iskoristio je za instaliranje sistema grijanja u objektu Kuće naše župe. Podsjetimo, ovaj objekt je na korištenje dobila udruga Bodrog od monoštorske župe i Subotičke biskupije a na period od dvadeset godina. Kako navode u udruzi, obnova i adaptacija kuće je u tijeku. Instalirani sistem grijanja iznimno je ekološki prihvatljiv iz razloga što radi na principu toplotne pumpe koja crpi energiju iz zraka te je pretvara u toplotnu energiju koja zagrijava vodu u panelnim grejnim tijelima. Po projektu i instalaciji jasno se vidi da nakon njegovog uključenja i rada ne ostaju nikakvi nusproizvodi kao u nekim drugim sistemima grijanja. Isto tako se može reći da je sistem i ekonomski iznimno isplativ iz razloga što su znatne uštede u odnosu na ostale sisteme grijanja.

»I pored problema oko ugradnje vezano za nabavku materijala i dinamiku izvođenja radova instalacija sistema je izvršena u roku. Ovim putem se zahvaljujemo Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske na suradnji ukazanom povjerenju«, navodi predsjednik udruge Bodrog Željko Šeremešić.

H. R.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika