Aktualno Aktualno

Postignut dogovor poljoprivrednika i države

Jučer su u Kisaču održani pregovori između predstavnika četiriju udruženja poljoprivrednika s premijerkom Anom Brnabić, resornom ministaricom Jelenom Tanasković i predstavnicima novosadske Produktne berze. Poljoprivrednici i predstavnici vlasti postigli su dogovor vezano uz pitanja zbog kojih su poljoprivrednici ranije prosvjedovali blokiranjem cesta.

O tome što je dogovoreno na sastanku razgovarali smo s Markom Gabrić, predsjednikom Udruženja poljoprivrednih proizvođača Subotice.

Dizel i subvencije

Prva tema bila je dizel gorivo za registrirana poljoprivredna gazdinstva. »Kao što je bilo rečeno na prvom sastanku, ostaje cijena goriva od 179 dinara na NIS postajama, minus 50 dinara refakcije, a na ostalim pumpama je aktualna cijena minus refakcija. Maksimum je 100 litara po hektaru, a od nove godine se ukida dnevno ograničenje točenja goriva. Poljoprivrednici će moći kupiti svo gorivo koje im pripada recipročno količini hektara koje obrađuju u jednom danu ako to budu želeli. Od nove godine će sve biti povezano s E-agrarom kako bi se sprečile malverzacije koje su se dešavale. Osobe s jednim hektarom su izvlačile tisuće litara po povlaštenim cijenama goriva«, pojašnjava Gabrić.

Glede subvencija, ostaju one od 18.000 dinara po hektaru koje će biti isplaćene do 31. ožujka, a što se tiče drugog dijela od 17.000 dinara doznajemo kako će to zapravo biti maksimalni iznos.

»Nakon što se isplati prvi dio subvencija, do kraja svibnja će se raspisati javni natječaj putem kojeg će poljoprivrednici moći priložiti račune od kupnje sjemenske robe. Maksimalni iznos koji će se moći ostvariti putem ovog natječaja je 17.000 dinara po hektaru. Sjemenska roba će morati biti certificirana, drugačije se neće moći prijaviti po natječaju. Na primjer, za sijanje hektara žita potroši se oko 12.000 dinara, a kukuruz iznosi oko 24.000 dinara po hektaru. Maksimalno možete dobiti 17.000 dinara, a ako potrošite manje od tog iznosa, bit će vam pokriveni troškovi sijanja. Sve ovisi o kulturi koju sijete, jer i ovo će biti vezano s E-agrarom«, kaže Gabrić.

Burza i odvodnjavanje

Što se tiče burze, sastanak je zakazan za srijedu. Bit će formirana radna grupa s članovima iz svih sedam udruženja poljoprivrednika gdje će se raditi na implementaciji zakona koji takvo što omogućuju.

»Doći će i predstavnici novosadske burze, pa se nadamo skorijem pozitivnom rješenju«, nastavlja Gabrić.

Ono što će svakako obradovati poljoprivrednike je definitivno ukidanje odvodnjavanja za poljoprivredno zemljište, kako privatno, tako i državno. Posljednja dva kvartala od 2023. godine se ne plaćaju, a od 2024. godine se potpuno ukida ovaj namet. Što se tiče dijela oko stočarskih subvencija, ostaje sve isto kao i ove godine.

»Krediti od 1% kamate će biti ostvareni, a što se tiče kreditnog biroa, razgovarat će se s Narodnom bankom kako bi se olakšalo poljoprivrednicima koji su kasnili s vraćanjem kredita zbog suše i svega što nas je zadesilo. Pitanje PIO fonda je također pokrenuto, ali tu je situacija vrlo teška. Dug prema fondu iznosi oko 200 milijardi dinara, što je iznos budžeta Republike Srbije za dvije godine. Situacija je vrlo ozbiljna, jer ti dugovi ne zastarevaju. Razgovara se o potencijalnom otpisivanju kamate, te plaćanja glavnice u 60 mjesečnih rata na pet godina putem reprograma. Sve ovisi o Ministarstvu financija i Poreskoj upravi, u svakom slučaju radi se na rješavanju cijele te situacije. Ne smijemo doći do toga da se ljudima oduzima zemlja zbog dugova, zato i radimo na svemu ovome. Odlučili smo obustaviti prosvjede i pokušati kulturnim putem rješavati aktualnu problematiku«, zaključuje Marko Gabrić.

I. U.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika