Aktualno Aktualno

Ministar Žigmanov čestitao praznik Hrvatima u Srbiji

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Republike Srbije Tomislav Žigmanov čestitao je 15. prosinca, Dan osnutka Hrvatskog nacionalnog vijeća - jedan od četiriju praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji.

»Na taj dan, prije 21 godinu, konstituiran je prvi saziv ovog krovnog tijela institucije hrvatske manjinske zajednice u Republici Srbiji. Ovo je za Hrvate u Srbiji bio povijesni događaj, jer joj je tada priznat formalno-pravni status nacionalne manjine u Republici Srbiji, što je omogućio Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina iz veljače 2002. godine. Tijekom posljednja dva desetljeća, hrvatska nacionalna zajednica u Republici Srbiji ostvarila je kontinuitet u obrazovanja, i to od vrtića do lektorata, formirane su i osnažene hrvatske kulturne udruge, osnovan je Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata i Novinsko-izdavačka ustanova Hrvatska riječ. Uz potporu Republike Hrvatske izgrađen je Hrvatski dom – Matica, svečano otvoren ove godine u prisustvu premijera dvije države. Rade se tri nova vrtića, a uz potporu, tada predsjednika Vlade Republike Srbije Aleksandra Vučića, kupljen je dio rodne kuće Bana Jelačića u Petrovaradinu i dobijen prostor za rad Hrvata u Beogradu. Također, uz potporu Republike Hrvatske realiziraju se projekti prekogranične suradnje, što su sve aktivnosti koje posvećeno vodi Hrvatsko nacionalno vijeće na dobrobit svih Hrvata u Republici Srbiji«, navodi ministar Žigmanov.

Prema posljednjem popisu stanovništva, hrvatska nacionalna zajednica u Republici Srbiji bilježi demografski pad, kao i većina nacionalnih zajednica, skupa sa većinskim narodom. Hrvata je u Republici Srbiji, prema posljednjem popisu 39.107, a najviše njih živi u Subotici, Somboru, Novom Sadu, Apatinu, Srijemskoj Mitrovici, Rumi i drugim mestima uglavnom u AP Vojvodina.

»Tijekom povijesti, Hrvati u Srbiji su sačuvali nacionalni identitet, a u proteklih 20 godina su uspjeli uspostaviti respektabilnu manjinsku nacionalnu infrastrukturu. Najrazvijenije područje rada je prostor kulture – više od 40 udruga, 30-ak objavljenih knjiga godišnje, znanstveni i časopis za književnost.

Hrvati u Srbiji ponosom ističu kako je najcitiraniji znanstvenik u Srbiji – akademik Ivan Gutman iz Sombora, pripadnik hrvatske zajednice. O informiranju na hrvatskom jeziku brine tjednik „Hrvatska riječ“, Dnevnik na hrvatskom jeziku i dvije polusatne emisije tjedno na RTV Vojvodine, radijski program na Trećem programu Radio Novog Sada, te nekoliko listova u okviru Katoličke crkve i kulturnih društava. Obrazovanje se odvija od vrtića do srednje škole, u nekoliko škola na teritoriju Grada Subotice i Monoštora, a službena upotreba hrvatskog jezika i pisma je u institucijama AP Vojvodine, Gradu Subotica i 15-ak naseljenih mjesta. O svemu tome brine Hrvatsko nacionalno vijeće, a političko aktikuliranje interesa provodi najjača politička stranka Demokratski savez Hrvata u Vojvodini.

»Vlasti u Republici Srbiji, Autonomnoj pokrajini Vojvodini te jedinicama lokalne samouprave i dalje će posvećeno raditi na tome da se osiuraju potrebni preduvjeti – od dosljedne primene zakona, preko materijalno-financijskih sredstava do manjinskih senzitivnih politika – kako bi Hrvati u Republici Srbiji uspješno nastavili razvijati svoje nacionalne institucije, čuvali i razvijali svoj nacionalni identitet te gradili perspektivu pripadnika ove zajednice«, navodi se u objavi Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društevni dijalog koju je potpisao ministar Tomislav Žigmanov.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika