Aktualno Aktualno

Potpisan sporazum o suradnji Hrvatske zajednice županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća

Pismo namjere o uspostavljanju suradnje između Hrvatske zajednice županija (HZŽ) i Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) potpisali su večeras u Hrvatskom domu – Matici u Subotici predsjednik HZŽ-a Danijel Marušić i predsjednica HNV-a Jasna Vojnić.

U njemu, među ostalim stoji kako se suradnja uspostavlja »podupirući zajednički gospodarski i kulturni prostor kao i poboljšanje kvalitete življenja kroz stalnu financijsku potporu programima i projektima, a kojima je cilj osnažiti hrvatsku manjinsku zajednicu u domicilnim državama u ostvarivanju manjinskih prava, pogotovo etničku, vjersku, kulturnu i jezičnu samosvijest te ih učiniti punopravnim čimbenikom domicilne države« Također, suradnja se uspostavlja »ističući povijesnu, kulturnu, gospodarsku i socijalnu povezanost stanovništva kao i potrebu za jačanjem uzajamnih odnosa i veza utemeljenih na prijateljstvu, solidarnosti i suradnji između dviju strana, s ciljem ostvarivanja uravnoteženog i trajnog rasta«.

Predsjednica HNV-a Jasna Vojnić ovom je prigodom istaknula kako je današnji dan zapravo potvrda, zahvala i nagrada za sve godine tijekom kojih se Hrvatsko nacionalno vijeće trudilo, borilo i s ne malim sredstvima, nerijetko u teškim uvjetima opstajalo.

»Mi još zaista ne možemo ni pojmiti što nas to čeka iduće godine kada više nećemo morati prositi za najosnovnije funkcioniranje HNV-a, za projekte kao što su udžbenici, kao što je prijevoz učenika, kao što su izvannastavne aktivnosti, manifestacije, kulturne priredbe… Jednostavno, moći ćemo relaksirano funkcionirati, raditi i povrh svega imati nove ideje i nove projekte.«

Ona je ukratko podsjetila kako je došlo do suradnje s Hrvatskom zajednicom županija te istaknula kako će svaka županija za Hrvate u Srbiji godišnje izdvajati 15.000 eura.

»Hrvatsko nacionalno vijeće zajedno s Demokratskim savezom Hrvata u Vojvodini dugi niz godina imali su poveznice i dobru suradnju sa županijama. Naravno s onim bližim – Vukovarsko-srijemskom i Osječko-baranjskom, pomagali su nas i u periodu kada je bilo najteže, i financijski i kadrovski, na svaku našu potvrdu su odgovarali. Ovo je jedna nova ljestvica koja je proizišla od inicijative župana Krapinsko-zagorske županije Željka Kolara da se sve županije zajedno organiziraju. Petnaest tisuća eura nije malo, dobit ćemo još dva proračuna koliko je do sada HNV imalo, a tu inicijativu su prihvatili svi župani. Župan Marušić koji predvodi Hrvatsku zajednicu županija stavio ju je na dnevni red, to je jednoglasno usvojeno i od iduće godine će početi biti realizirano«, navela je predsjednica Vojnić.

Temelj djelovanja Hrvatske zajednice županija oduvijek je bilo zajedničko istupanje županija u cilju promicanja interesa regionalne samouprave i boljeg života lokalnih zajednica diljem Hrvatske, ali i van njezinih granica, istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić.

»S osobitom pažnjom županije pojedinačno njeguju odnose s Hrvatima u Vojvodini, a neizmjerna je čast i radost da danas formaliziramo suradnju Hrvatske zajednice županija kao nacionalnog udruženja svih županija i Hrvatskog nacionalnog vijeća kao najvišeg zastupničkog tijela Hrvata u Srbiji. Vaš doprinos u ostvarivanju prava na manjinsku samoupravu je nemjerljiv i zbog toga imate našu apsolutnu podršku i poštovanje. Povijesna, kulturna, gospodarska i socijalna povezanost stanovništva, ali i istaknuta potreba za promicanjem i razvojem trajnih odnosa u gospodarskom, trgovinskom i institucionalnom području garancija su uravnoteženog i trajnog rasta kojemu svi težimo. Današnji potpisi su simboli ostvarivanja zajedničkih ciljeva i želje da zajedno gledamo u budućnost. Hvala svima koji marljivo rade na očuvanju ovog, prije svetga, prijateljstva. Hvala još jednom na svemu što radite za hrvatske lokalne zajednice u Vojvodini. Ostajemo međusobna podrška i pomoć kada je ona potrebna«, rekao je Marušić.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su predstavnici sljedećih županija: Virovitičko-podravske, Požeško-slavonske, Brodsko-posavske, Osječko-baranjske, Krapinsko-zagorske županija, Vukovarsko-srijemske te predstavnici Državne škola za javnu upravu i Hrvatske zajednice županija.

H. R.

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika