Aktualno Aktualno

Božićne poslanice nadbiskupa i biskupa u Srbiji

Ljubav jača od svega

Moram priznati i nadam se da vas ne čudi što čvrsto vjerujem u Boga i njegovu prisutnost u našem svijetu. Za mene je on Gospodar povijesti. Vjerujem da, iako su događaji u svijetu, sa svim strašnim stvarima koje se događaju od Ukrajine do Nagorno-Karabaha, na mnogim mjestima u Africi, u Svetoj zemlji – ona nam je još uvijek Sveta sa svim nepotrebnim krvoprolićem čak i ovog trenutka – vjerujem da Bog voli ovaj svijet i sva stvorenja na njemu.

Svoju vjeru gradim na jednostavnom citatu iz Evanđelja po Mateju gdje Isus kaže: »Vaš nebeski Otac daje da njegovo sunce izlazi nad zlima i dobrima i daje da kiša pada pravednima i nepravednima«.

Kao što sunce izlazi svakoga jutra, sigurno je da svake godine slavimo Isusovo rođenje, koji nam je svojim životom pokazao što zapravo znači biti čovjek. Pokazao je da je ljubav najčvršća veza i najpodnošljivije tkivo obitelji i ljudskih društava, ne može se ubiti, čak ni na križu.

Kako se približava rođenje Isusovo, vrijeme je da se zahvalimo svima koji su nas podržali u ovoj kalendarskoj godini. Molili smo za mnoge i nadam se da su mnogi molili za nas. Obećavam da ćemo tako nastaviti i u nadolazećoj novoj godini.

Stoga vam želim sretan Božić i blagoslovljenu novu godinu. Neka vam se ispune sve želje i neka nas Svemogući Bog obdari svojom obilnom milošću i blagoslovom. Neka dovede odgovorne za naše opće dobro da velike probleme našeg vremena rješavaju za stolom, u dijalogu, bez nasilja i uništavanja ljudskih života i našeg zajedničkog doma, Zemlje.

Svim ljudima dobre volje želim blagoslovljen Božić i sretnu Novu godinu!

nadbiskup beogradski i biskup zrenjaninski, Ladislav Német

----------------------------------------------------------------------------------

Poželjeti i činiti sretan Božić

Osvjedočeni smo da živimo u teškim vremenima te nas često obuzima tjeskoba uslijed zbivanja koja nas okružuju: okrutna ratovanja, razaranja, nečovječnosti iskorištavanja pa čak i izrabljivanja drugih. Zatečeni smo nerijetko i iznenadnim prirodnim katastrofama: potresima i epidemijama. Svjesni svega toga, mnogi već iščekuju skorašnji konac ovoga svijeta.

Međutim, kroz povijest je uvijek bilo mučnih razdobljâ poput ovih danas. A mi kršćani pritom vjerujemo da ne možemo znati vrijeme svršetka ovoga svijeta, budući da ga dobri Bog određuje. Dok se taj svršetak ne dogodi, živimo u nadi da je dobri Bog već došao među nas, On je uz nas, i danas hoda s nama da bi nam bio utješni suputnik.

Sveti Irenej, lionski biskup i poznati crkveni naučitelj iz drugoga stoljeća, u jednom poglavlju svog glavnog djela Protiv krivovjerja govori nam o značajnosti utjelovljenja Božje Riječi, Sina Božjega. Iz ove njegove rasprave želim s vama podijeliti neke misli. »Proroci, koje je sama Riječ Božja obdarila proročkom karizmom, navješćivali su Njegov tjelesni dolazak. U tom je dolasku po Očevoj volji ostvareno jedinstvo i zajedništvo između Boga i ljudi. A Božja je Riječ od početka unaprijed navješćivala da će ljudi vidjeti Boga i da će On živjeti i saobraćati s njima na zemlji, da će biti uz svoj stvor… On će učiniti da Mu služimo u svetosti i pravednosti cijeli svoj život (usp. Lk 1,74 – 75), da bi čovjek u jedinstvu s Božjim Duhom došao u Očevu slavu« (Božanski Časoslov, I. svezak, 195. strana).

Iz ovih riječi sv. Ireneja odjekuje radosna poruka Božića. Zato danas zahvaljujmo našem Nebeskom Ocu koji nas ljubi po svom utjelovljenom Sinu i našem Životvorcu, Duhu Svetom. Ukoliko naša zahvala bude iskrena i živa, onda ćemo u svakom čovjeku gledati svoga brata i istinsku radost donijeti ovome svijetu. Tako ćemo ne samo poželjeti sretan Božić jedni drugima nego ćemo to i činiti. U tom nastojanju neka nam na pomoć bude naš Otkupitelj koji je rođenjem došao na svijet.

Svima vama želim blagoslovljeni i čestit Božić te obilje Božje milosti u novoj godini!

biskup Subotičke biskupije, Franjo Fazekas

------------------------------------------------------------------

Najveće Božje djelo je čovjek

Božja riječ, koju uvijek iznova naviještamo i svjedočimo, vrijedna je ne samo naše pažnje nego i divljenja. Činjenica da je »Riječ tijelom postala...« (usp. Iv 1,14) poziva nas da svoj pogled usmjerimo prema onome koji nas potiče da postanemo svjedoci Riječi, onako kao što su bili pastiri. Pozvani smo ovih božićnih dana uputiti se, zajedno s Josipom i Marijom, zajedno s pastirima i kraljevima, prema Betlehemu i dopustiti da nas obasja svjetlo novorođenoga Kralja. Želim svima nama da osjetimo ono udivljenje koje su osjetili Marija i Josip kada su položili Božjega sina u jasle. Želim da osjetimo ono divljenje koje su nosili pastiri u svome srcu, pripovijedajući svima o djetetu u štalici. Želim da osjetimo onu milosnu snagu, koju su osjetili kraljevi, koja ih je povela novim životnim putem. Diveći se Bogu koji se rađa, divimo se i svim njegovim djelima.

Najveće Božje djelo je čovjek. Stoga, molimo da naše obitelji budu mjesto prihvaćanja svakog ljudskog života, mjesto gdje se uči diviti istinskim vrijednostima i za njima težiti. Mjesto u kojem će djeca i mladi biti otvoreni nadnaravnom, te na taj način moći čuti Božji poziv i odazvati se. Molimo za »pastire«: svećenike, redovnike i redovnice da budu otvoreni poticajima Duha Svetoga.

U Srijemskoj biskupiji započeli smo Godinu duhovnih, svećeničkih i redovničkih zvanja, te duhovne obnove cijele biskupije. I u naše vrijeme potrebni su »pastiri« puni oduševljenja i zanosa, koji će svojim svjedočenjem oduševljavati i poticati druge da usmjeravaju život prema Gospodinu. Na osobit način obraćam se vama, dragi mladi. Budite otvoreni za Kristov poziv i spremno mu se odazovite.

Draga braćo i sestre, neka ovo božićno vrijeme bude vrijeme u kojem ćemo svima donositi radost i oduševljenje spoznaje da smo njegovi – da pripadamo Kristu.

Svim svećenicima, redovnicima i redovnicama i cijelom Božjem narodu, u zajedništvu s mons. Đurom Gašparovićem od srca neka je Čestit Božić i blagoslovljena Nova godina!

biskup Srijemske biskupije Fabijan Svalina

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika