Intervju Intervju

Žene koje ruše barijere, tresu stolove i otvaraju vrata

Croatian Women's Network™/Mreža hrvatskih žena platforma je koja pomaže napredovanju i osnaživanju žena. Povezuje uspješne žene iz cijelog svijeta koje dijele hrvatsku baštinu, a koje je zbližila želja da međusobnim povezivanjem prenesu svoja postignuća i uspjehe i tako inspiriraju mlađe generacije i pomognu im u ostvarivanju njihovih potencijala. Članice ove udruge rade zajedno na kreiranju poslovnih mogućnosti, na širenju njihovih mreža i mentoriranju budućih liderica. Svake godine Mreža hrvatskih žena dodjeljuje priznanje Utjecajne hrvatske žene za vodstvo, inovativnost i društveni utjecaj hrvatskih žena. Među 26 ovogodišnjih dobitnica nagrade je i prof. Mira Temunović. Ona je nagrađena u kategoriji Umjetnost i Kultura, a za ovu prestižnu nagradu prof. Temunović je predložila ravnateljica Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata Katarina Čeliković. U istoj kategoriji nagrada Utjecajne žene Hrvatske za 2023. godinu uručena je Katarini Čeliković.

Ovogodišnje nagrade bit će dodijeljene danas nakon konferencije Napredak žena. Napredak ekonomija. Ostvari potencijal!, a u povodu međunarodnog Dana žena.

Osnivačica Croatian Women's Network™/Mreže hrvatskih žena je Caroline Spivak, uspješna poslovna žena iz Kanade, koja u Torontu ima agenciju za odnose s javnošću i medijima. O svojim hrvatskim korijenima, životu u iseljeništvu, mogućem povratku u Hrvatsku, ali i Mreži hrvatskih žena razgovarali smo s Caroline Spivak. I sama je uspješna poslovna žena, a upravo putovanja po svijetu, te susreti s uspješnim ženama i priznanja koje su one dobijale bili su poticaj da se skrene pozornost i na uspješne Hrvatice koje svoje svoje karijere grade diljem svijeta.

Croatian Women's Network™/Mreže hrvatskih žena do sada je nagradila 165 žena, podrijetlom Hrvatica, koje žive i rade u različitim dijelovima svijeta i bave se različitim poslovima.

Kakva je Vaša iseljenička priča? Gdje su hrvatski korijeni Vaše obiteljii? Koja ste Vi generacija u iseljeništvu?

Prva sam generacija iz moje obitelji koja je rođena izvan domovine. Rođena sam u iseljeničkoj obitelji u Njemačkoj, a odrasla u Hrvatskoj, Njemačkoj i Kanadi. Osim oca i brata (mama je pokojna sad već 13 godina) naša obitelj je u Turopolju u Novom Zagrebu, u Odranskom Obrežu i u Svetoj Klari. Vrlo smo aktivni u hrvatskoj zajednici u južnom Ontariju u Kanadi. Bila sam u folkloru, gdje sam radila na osnivanju novih skupina, u Hrvatskoj školi, te borbi za priznanje hrvatskoga jezika u redovnim školama. U I. Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Hrvatske bila sam predstavnica Hrvata iz Kanade. Bila sam koordinatorica za Sjevernu Ameriku za Hrvatske svjetske igre 2023., a sada sam dopredsjednica i članica Izvršnog odbora u Hrvatskom svjetskom kongresu.

Što je bio razlog iseljenja iz Hrvatske?

Moji su roditelji hrabro odlučili otići, kako se kaže »trbuhom za kruhom« sredinom 70-ih godina kao i mnogi drugi. Otišli su, ali bilo im je važno da se uvijek možemo vratiti u Hrvatsku. To nije bila laka odluka. Osobito ne s malim djetetom. Odlučili su se za bolje ekonomske mogućnosti kako bi pomogli i svojima u Domovini, ali uvijek je bio plan vratiti se u Hrvatsku.

Koliko je Vašim roditeljima bilo teško snaći se u novoj državi i što su bile najveće poteškoće?

Naša obitelj nije poznavala nikoga kad smo stigli u Kanadu. Nismo ni znali tko će nas dočekati u zračnoj luci na dolasku niti gdje ćemo spavati tu prvu noć. Mi smo došli u Kanadu preko programa pomoći hrvatskog Caritasa. Možete si zamisliti kako je bilo teško: ne poznajete jezik, nemate nikakva zaštitna prava ni radne dozvole, imate malo dijete, morate početi iznova i snaći se u potpuno novoj zemlji – a sve nepoznato. Teška su to vremena za svakog imigranta – onda kao i danas.

Rođeni ste u Hrvatskoj, ali ste gotovo cijeli život van Hrvatske. Koliko ste Vi osobno ostali vezani za Hrvatsku? Koliko često dolazite u domovinu Vaših predaka?

Hrvatska je dio mene. Redovito sam u Hrvatskoj – i sve više posljednjih godina. Osim posjete rodbini, kao jedan od tri predstavnika Hrvata Kanade u prvom sazivu Savjeta hrvatske Vlade za Hrvate izvan Hrvatske imala sam priliku češće službeno posjećivati domovinu. Također, kao potpredsjednica za Sjevernu Ameriku pred Hrvatskim svjetskim kongresom, kao i članica organizacijskog odbora za održavanje Hrvatskih svjetskih igara imam prilike često biti u Hrvatskoj. A kao osnivačica Croatian Women's Network™/Mreže Hrvatskih Žena koja organizira međunarodnu konferenciju i dodjelu nagrada Utjecajne hrvatske žene i Buduće liderice na sam međunarodni Dan žena redovito sam u Hrvatskoj.

Kad sam pogledala scenu hrvatskog društva i njene zajednice u svijetu, primijetila sam da se baš i ne posvećuje puno pozornosti povezivanju i prepoznavanju uspješnih hrvatskih žena. To mi se jednostavno nije činilo u redu i vidjela sam priliku popraviti situaciju. Odajući priznanje našim dobitnicama nagrada, nastavljamo podizati ljestvicu da se hrvatske žene vide, čuju i cijene.

Koliko ste Vi kao Hrvatica koja živi u Kanadi uključeni u hrvatsku iseljeničku zajednicu i koliko Vam to znači?

Smatram da je jako važno da sam uključena u hrvatsku zajenicu u Kanadi. Prvenstveno da se upoznam i družim s Hrvatima, da se služim hrvatskom jezikom, da budem na pomoći zajednici, bilo vjerskoj, bilo kulturnoj, sportskoj ili društvenoj. Želim stvarati i održati poveznice s ljudima u domovinskoj i iseljenoj Hrvatskoj kako bih poticala mlađe generacije da učvrste svoje poveznice s domovinom. To je duh u kojem sam odgojena i u kojem želim nastaviti i dalje živjeti.

Jeste li razmišljali o povratku? Što bi bili razlozi za, a što protiv?

Plan je uvijek bio, i ostaje, povratak u domovinu Hrvatsku. Sve češći dolasci potiču me da se sve više povežem s domovinom. Moja je vizija da ću se u pravo vrijeme za mene vratiti. Život u Hrvatskoj može biti jako lijep. Kad gledam s obiteljske strane, kvalitetniji je život. Kada gledam s ekonomske strane, još ima smisla da ostanem u Kanadi. Kada bismo mogli spojiti ekonomsku snagu Sjeverne Amerike i kvalitetu života u Hrvatskoj, mislim da nitko ne bi odlazio i sve više nas Hrvata koji žive izvan domovine željeli bi se vratiti.

Kakve mogućnosti Hrvatska nudi za povratnike iz iseljeništva i iz kuta nekog tko živi u iseljeništvu; je li to dovoljno poticajno?

Mislim da ima prostora za mnogo više poticaja. Hrvatska je najavila program poticanja povratka gdje se nudilo 200.000 kuna kod povratka. I ako je to nekakav poticaj, realno gledano to nije baš neki uvjet koji bi pokrenuo nekoga da se vrati u domovinu. Trebamo konkretne programe, na primjer gdje bi se ukinulo dvostruko oporezivanje, olakšalo stjecanja državljanstva, uveli porezni poticaji… Takve stvari mogu mnogo utjecati na odluku povratka.

Imate svoju agenciju za odnose s javnošću i medijima. Koliko je teško u Kanadi razvijati vlastiti posao, pa još ukoliko ste žena?

Kanada ima razvijeno tržište, iako i Kanada ima dosta birokracije oko otvaranja i održavanja tvrtke, ali je mnogo jednostavnije nego u Hrvatskoj. Stvoriti firmu je vrlo jednostavno. A kao i svugdje u svijetu, ako se osoba trudi i posveti svom radu, može uspjeti. Žene u Kanadi su najveći pokretač novih tvrtki. A znamo da su tvrtke, od malih do srednjih, pokretači ekonomskog razvoja. Da, postoje neke predrasude kad su žene u pitanje, ali je situacija mnogo bolja nego što je bila i svakim danom sve je bolja. Na nama je svima – i muškarcima i ženama – da je zajedno učinimo još boljom.

Osnivačica ste Mreže hrvatskih žena koja će i za ovaj Dan žena dodijeliti nagrade uspješnim hrvatskim ženama diljem svijeta. Kada ste i s kojim ciljem osnovali Mrežu hrvatskih žena?

Moj profesionalni život i rad kao poduzetnice pruža mi priliku putovati po svijetu. Na tim putovanjima i osobnim nominacija za razne nagrade vidjela sam brojne prilike gdje se slave uspješne žene. Kad sam pogledala scenu hrvatskog društva i njene zajednice u svijetu, primijetila sam da se baš i ne posvećuje puno pozornosti povezivanju i prepoznavanju uspješnih hrvatskih žena. To mi se jednostavno nije činilo u redu i vidjela sam priliku popraviti situaciju. Osnovala sam Croatian Women's Network™/Mrežu hrvatskih žena iz jednostavnog razloga jer nije postojala jedna globalna mreža hrvatskih žena koja umrežava, osnažuje i slavi hrvatske žene u Hrvatskoj i svijetu. Croatian Women's Network™/Mreža hrvatskih žena od samog osnutka 2015. godine prepoznata je kao globalna platforma koja povezuje, napreduje, osnažuje i slavi žene hrvatskoga podrijetla diljem svijeta kako bi njihova postignuća i uspjesi nadahnuli jedna drugu i mlađim generacijama pomogli u ostvarenju njihovog potencijala. Mi smo mreža koja potiče suradnju žena različitih zanimanja iz svih dijelova svijeta. Želja nam je umrežiti Hrvatice, te podići svijest društva o angažiranosti, inovativnosti i utjecaju žena hrvatskoga podrijetla, koje svojim uspjesima i postignućima predstavljaju veliki potencijal u zemljama u kojima žive, a i predivan su primjer i poruka svijetu o Hrvatima. Od 2015. godine mreža spaja Hrvatice po cijelome svijetu, a od 2016. velika nam je čast proslavljati postignuća i izvanredne doprinose uspješnih hrvatskih žena.

Godšnje dodjeljujete dvije nagrade. Koje su to nagrade i koji se kriteriji moraju zadovoljiti?

Nagrada Utjecajne hrvatske žene prepoznaje vodstvo, inovativnost i društveni utjecaj žena hrvatskog podrijetla, a nagrada Buduće liderice dodjeljuje se poduzetnim mladim djevojkama u dobi od 16 do 25 godina koje pokazuju izniman talent i vodstvo. Bilo tko može nominirati kandidatkinju, čak i osoba može sama sebe nominirati i onda je potrebno da kandidatkinja ispuni cijelu aplikaciju i tada je nominacija spremna za razmatranje našeg izbornog odbora. Ovim nagradama odajemo priznanje jedinstvenim postignućima hrvatskih žena koje predstavljaju različite sektore i faze karijere. Naše dobitnice ruše barijere, tresu stolove i otvaraju vrata. Dobitnice nagrade Utjecajne hrvatske žene i Buduće liderice pionirke su u svojim područjima. One nadahnjuju, obrazuju i podučavaju buduće generacije i stvaraju temelje izvrsnosti u svojim zemljama. Njihovo zalaganje za boljitak vlastitih profesionalnih i društvenih zajednica uz izgradnju i održavanje veza s Hrvatskom ispunjava sve nas ponosom i nadom za budućnost. Odajući priznanje našim dobitnicama nagrada, nastavljamo podizati ljestvicu da se hrvatske žene vide, čuju i cijene.

Koliko je stiglo nominacija za ovu godinu, iz kojih zemalja? Koliko je dobitnica i odakle su?

Ove smo godine primili rekordan broj nominacija, čak 156 iz 15 zemalja, a izabrano je 26 dobitnica iz 11 zemalja: Argentine, Australije, Bolivije, Bosne i Hercegovine, Kanade, Čilea, Hrvatske, Mađarske, Srbije, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država. Prvi put u povijesti dodjele nagrada 15 nominacija pristiglo je samo od naših dosadašnjih dobitnica. Rastući globalni interes za naše nagrade i Mrežu potvrđuje da smo na dobrom putu i da jača našu misiju umrežavanja i priznavanja postignuća hrvatskih žena u cijelome svijetu. Od 2016. godine do danas Mreža je uručila 146 nagrada, a primila preko 550 nominacija.

Kako ocjenjujete dosadašnje dobitnice nagrada? Je li Vaša organizacija u kontaktu s njima, planirate li možda neke zajedničke projekte?

CWN/MHŽ pruža prostor za žene da podijele vlastita iskustva, znanja i opće osobne priče na našim platformama kao što je naša međunarodna konferencija koja se održava povodom međunarodnog Dana žena u Zagrebu, svečana dodjela nagrada Utjecajne hrvatske žene i Buduće liderice, te našim podcastom pokrenutim 2022. gdje podižemo svijest o radu i uspjehu hrvatskih žena te našim novouvedenim CWoI Connex sastancima gdje se uživo sastajemo. Planiramo još nekoliko prilika za umrežavanje i suradnju u 2024. godini. Uglavnom, naša vizija za suradnju i globalno povezivanje se realizira. Sretna sam da se nastavlja i raste.

Koje još aktivnosti provodi Mreža hrvatskih žena?

Iako smo mi prve hrabro krenule, naša inicijalna ideja dala je plodove. Drago mi je da smo inspirirali i sudjelovali u formiranju dviju novih ženskih mreža: CROactivas®, La Red de Mujeres Croatas de Latin-America/Mreža hrvatskih žena Latinske Amerike, koju je osnovala jedna od naših dobitnica nagrade Utjecajne hrvatske žene 2023. Jelena Nadinić iz Argentine. Također, CWN/MHŽ je jedna od osnivačkih mreža novopokrenutog Hrvatskog ženskog saveza – Croatian Women’s Alliance (2023) – koji je posvećen povezivanju profesionalnih hrvatskih ženskih mreža i organizacija na globalnoj razini. S ove dvije inicijative nastavljamo okupljati hrvatske žene u svim područjima i fazama karijere diljem svijeta. Oduševljena sam vidjeti ovaj rast i želju da se povežemo zajedno i da učimo jedna od druge. To nam daje poticaj da nastavimo dalje.

Imate li potporu u Hrvatskoj?

Istaknula bih odličnu suradnju s Hrvatskom maticom iseljenika i Središnjim državnim uredom za Hrvate izvan Republike Hrvatske, od prvog pokretanja ideje i zahvaljujem na partnerstvu. To može biti lijepi primjer suradnje. Iako imamo pokroviteljstvo mnogih hrvatskih institucija, a sve bi nas trebale prepoznati, podržati i uključiti, mi možemo biti produžena ruka kulturne i gospodarske diplomacije i moći. Stoga, hrvatskim institucijama poručujem: mi, hrvatske žene, smo spremne. Sposobne i snažne. Tu smo za konkretnu suradnju. Za međunarodne konferencije kao što je naša ključna je podrška i suradnja hrvatskih institucija koje trebaju vidjeti da u iseljeništvu imaju svojih savjetnika i prijatelja i spremne smo uložiti sve što smo naučile u razvoj Hrvatske. Naglasila bih kako danas žene naše Mreže iz cijelog svijeta međusobno surađuju, a institucionalna otvorenost nam je važna da ta suradnja bude još konkretnija i vidljivija.

S kojim izazovima se suočavaju žene u XXI. stoljeću i kako Mreža sudjeluje u rješavanju tih izazova?

Ovo je značajan trenutak u povijesti. Epoha je žena, vrijeme kada žene ruše status quo, traže svoju moć i s pravom osiguravaju svoje mjesto za ekonomskim i političkim stolom. Širom svijeta žene se organiziraju i surađuju, natječu se za političke funkcije u rekordnom broju… Šalju jasnu poruku da nejednakost više nije prihvatljiva i da aktivnim uključivanjem žena zajednice napreduju. No, u mnogim zemljama diljem svijeta još uvijek postoji temeljna potreba za promjenom načina razmišljanja. Dugotrajne društvene, vjerske i kulturološke razlike još uvijek sprječavaju žene da pristupe tržištu rada ili ih ograničavaju na slabo plaćene poslove. Rodne nejednakosti još uvijek su velike i postoje u svim zemljama. S druge strane, statistike potvrđuju da gospodarstvo raste kada više žena radi, a kada je riječ o ubrzanju gospodarskog rasta na lokalnoj i globalnoj razini, istraživanje pokazuje da su žene, osobito žene poduzetnice, ključna komponenta uspjeha. Naše članice i dobitnice nagrada, te svi oni koji nas podržavaju dokaz su da su promjene neizbježne. Zapravo, već smo promijenili put prema budućnosti koja će prepoznati i cijeniti ogroman doprinos naših žena lidera u svim aspektima života. Pred nama je još dug put, ali pored uzora kakve su naše utjecajne hrvatske žene stvaramo putokaz svjetlije budućnosti. Našim lidericama sutrašnjice dugujemo uspostavu zajednice i infrastrukturu koja će omogućiti procvat njihovih ideja.

Intervju vodila: Zlata Vasiljević

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika