Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Uz Martu rasla i knjiga

Jedanaesta je godina od tiskanja knjige recepata i savjeta za pravilnu prehrane bebe do prve godine (priručnika o uvođenju nemliječne dohrane kod beba) Kuharski dnevnik bebe Marte, autorice spec. dr. Marije Mandić Matarić. Od prosinca 2013. kada je objavljeno prvo, do sada je »svijet ugledalo« 12 izdanja, a ovaj se kuhar čita, odnosno od koristi je majkama u 40 zemalja svijeta. Također, može se kupiti u ovdašnjim te knjižarama BiH i Crne Gore, kao i iznajmiti iz brojnih knjižnica u Srbiji.

Mali spomenar odrastanja jedne bebe

Prvo izdanje knjige Marije Mandić Matarić, majke Antonije (14,5), Petra (12,5) i Marte (11) izašlo je za prvi rođendan njenog najmlađeg djeteta, u želji da svoje iskustvo koje je imala u uvođenju čvrste hrane svojoj starijoj djeci podijeli s drugima.

»Smatrala sam da to treba biti zapisano zbog toga što sam tada već bila liječnica, radila u Savjetovalištu za dijabetes, puno se educirala o važnosti pravilne ishrane i shvatila koliko su masovne nezarazne bolesti (visok tlak, šećer, šlog, infarkt...) prisutne kod nas, a upravo pravilnom ishranom možemo spriječiti budućim generacijama barem za trunčicu mogućnost da obole od tih bolesti. Marta je treće dijete u roku od tri godine, sve to vrijeme je bilo u znaku toga što i kako jesti, što je najbolje, tu su i stalni razgovori s prijateljicama koje su u to vrijeme također imale malu djecu, tu su bili različiti portali s različitim preporukama, i onda sam došla na ideju da to ostane zapisano. Krenulo je kao Facebook grupa 'Kuharski dnevnik bebe Marte‘ gdje sam svakoga dana stavljala recepte, objašnjavala način na koji sam pripremila neku namirnicu, kako sam postupno uvodila čvrstu hranu, kao i kako je Marta reagirala na to. Mislim da je jedinstvenost ove knjige u tome što ona nije klasična knjiga recepata, već je objašnjena postupnost uvođenja hrane te Martino odrastanje (šest mjeseci njezina života iz dana u dan). Može se reći da predstavlja mali spomenar odrastanja jedne bebe«, navodi autorica.

Dokaz da je ovaj priručnik prihvaćen i tražen, odnosno da je ispunio misiju, leži u činjenici da je doživio svoje 12. izdanje. U njemu se nalazi sve što i u prethodnim, ali s dodanim tekstom, uz praćenje aktualnih trendova.

»Kako je Marta rasla i sada ima 11 godina, tako je rasla i naša knjiga. Njezinom razvoju puno su doprinijele mame koje su u početku pratile spomenutu FB grupu, a potom i pratile savjete iz našeg dnevnika. Svako sljedeće izdanje dopunjeno je komentarima i nedoumicama koje su mame ostavljale na FB-u. Mnogo smo komunicirale, one pitaju ja odgovaram i vidim što je ostalo nejasno, koji su to novi problemi koje su imale, a nismo ih opisali u prethodnom izdanju. Tako da od prvog do dvanaestog izdanja ima puno novih preporuka, novih savjeta, upravo zahvaljujući mamama koje su i same tražile rješenje. U posljednjih 11 godina došlo je do nekih promjena preporuka za ishranu beba na europskom i svjetskom nivou. Na primjer gluten se počeo uvoditi ranije, što smo mi apsolutno implementirali u knjigu i to negdje od šestog izdanja. Uvijek naglašavam, ja ne mogu mijenjati ono što sam davala Marti, ali mogu napisati dodatni komentar da joj uvodim po novim preporukama, u ovom momentu bih joj ranije dala gluten ili jaje, ili bih joj kombinirala s nečim drugim. To je isto kvaliteta knjige što prati aktualne trendove, odnosno glavne europske preporuke kojih se drže naši pedijatri«, ističe spec. dr. Mandić Matarić.

U stvaranju i razvoju Kuharskog dnevnika bebe Marte autorica je koristila i stručnu literaturu te savjete stručnjaka. Ona ističe kako u njemu nije navedeno samo njeno iskustvo već se za uvođenje hrane vodila i svjetskim preporukama. Od stručnjaka navodi glavnu recenzenticu knjige prim. dr. Tereziju Matarić, dr. Agotu Polivka, koja je bila i Martina pedijatrica te odobravala sve oko uvođenja čvrste hrane, a tu je i dr. Josipa Krajninger koja je u posljednjih nekoliko izdanja pisala među ostalim o celijakiji kod beba, važnosti dojenja, ishrani prijevremeno rođenje djece i dr.

»A kruna i nagrada svega onoga što smo radili sve ove godine jeste revizija dnevnika u desetom izdanju, koju je potpisao asistent dr. Borko Milanović, pedijatar alergolog i klinički imunolog Medicinskog fakulteta u Novom Sadu i koji je napisao: ‚Na našoj sceni ne postoji sličan vodič koji je tako stručno potkovan i utemeljen te je sam autor možda ovom knjigom napravio veći doprinos u pogledu preventivnog i dugoročnog efekta na zdravlje nego što će postići svojim direktnim kvalitetnim radom u okviru internističke službe‘«.

Subotica napokon ima reumatologa

Spec. dr. Marija Mandić Matarić prvo je radila kao liječnica opće prakse u Domu zdravlja Subotica, potom je bila na specijalizaciji i radila kao internistica Doma zdravlja da bi prešla u subotičku bolnicu i završila subspecijalizaciju iz reumatologije. Tako da od prije mjesec dana Subotica napokon ima reumatologa.

»Odlučila sam se za to zbog deficita tih liječnika, a i zato što se u reumatologiji pacijent gleda cjelokupno; to nisu samo zglobovi već je ona povezana i s dermatologijom, nefrologijom, pulmologijom, gastroenterologijom, ortopedijom, fizikalnom medicinom. To je jedan izazov za liječnika, a i budući da su neke bolesti zapostavljene u smislu suvremene terapije moj je cilj da donesem ovdje te novine, tj. nove vidove terapije. Možda je to slično kao i s knjigom – krenuti od nečeg novog da podignemo svijest o važnosti rane dijagnostike, pravilne terapije kako bismo spriječili posljedice nekih bolesti«, ističe ona.

Nema gdje je nema

Popularnost sadržaja koji nudi ova knjiga krenula se širiti od Facebooka, no, kako ističe Marija Mandić Matarić, ona je prije svega samu sebe izreklamirala.

»Naravno, tu su društvene mreže, preporuke, u početku smo imali podršku vašeg tjednika, što nam je zaista puno značilo, potom Somborskih novina te našeg Miroljuba. Ovdašnji renomirani časopis Moj pedijatar je prepoznao njezinu jedinstvenost, način izražavanja i jednostavnost recepata, tako da smo pet godina u svakom izdanju ovog časopisa imali svoju kolumnu koja je također sigurno utjecala na povećanu tiražu. Došli smo do toga da se knjiga savjetuje u nekim patronažnim službama Novog Sada, Kragujevca, Niša, dokle mi nismo ni pomislili da ju idemo prezentirati«, kaže ona dodajući kako se kuhar sada već nalazi u 40 zemalja diljem svijeta.

»Kad je bilo deset zemalja, krenuli smo voditi evidenciju. Mame nam se jave iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i onda im pošaljemo knjigu, slali smo je i u Australiju, Kinu... To su sve ljudi s naših prostora kojih ima svugdje u svijetu i zato i knjige ima svugdje. To znači da su mame u njoj prepoznale način kako hraniti svoje bebe gdje god oni bili u svijetu onako kako je njih njihova mama hranila«, navodi dr. Mandić, a na pitanje je li se razmišljalo o njenom prevođenju, odgovara:

»Razmišljali smo o prevođenju, no to je ipak lokalni način ishrane. Neće značiti puno npr. nekoj mami u Švedskoj da smo mi gnječili krumpir i bundevu. U pitanju su i drukčije namirnice, a i drukčija godišnja doba. Ova knjiga prati šest mjeseci odnosno sezonske namirnice, a na drugim mjestima su drukčije namirnice i drukčiji način pripreme hrane. To mogu razumjeti samo oni koji su odavde. Najviše se, zbog jezične barijere, iznenadim kad naruče i koriste knjigu mame iz Makedonije«.

Važno je istaknuti i da je Narodna biblioteka Srbije Kuharski dnevnik bebe Marte uvrstila u fond svojih knjiga kao publikaciju od značaja za kulturu i umjetnost, kao i da su neke nakladničke kuće tražile otkup autorskih prava.

»Od Narodne biblioteke smo dobili poziv 2017. godine da je žele uvrstiti u svoj književni fond i na to smo izuzetno ponosni. To znači da određeni broj knjižnica diljem Srbije ima našu knjigu na svojim policama i može se posuditi. Što se tiče otkupa autorskih prava, nismo to prihvatili jer mi na ovo gledamo kao na jednu našu malu radinost, na svoju malu misiju da pokrenemo svijest ljudi, što smo očigledno i uradili. Mi smo time zadovoljni i nema potrebe ići dalje od ovoga.«

Knjiga se može kupiti u knjižarama Laguna u Srbiji, u BiH u knjižarama Kultura, u Crnoj Gori Nova knjiga te u gradskim knjižarama, a mogu se naručiti i putem Facebook, odnosno Instagram stranice »Kuharski dnevnik bebe Marte«.

I. Petrekanić Sič

 

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika